Annons
Krönika

Inti Chavez Perez:”Unga riskerar bli instängda i förorten under sommarlovet”

Under strecket
Publicerad

**När jag gick i mellanstadiet **följde jag min skolkamrat Jonas till inspelningen av ett tävlingsprogram som sändes i tv. Jonas vann förstapriset. Triumferande visade han upp den rektangulära kartongbit som lagts i hans händer. Han hade vunnit ett åkkort till tunnelbanan som gällde hela sommaren!

Möjligheterna som det kortet öppnade kändes enorma. Till skillnad från oss uttråkade barn som varken hade sommarställe eller råd att skickas på kollo, hade Jonas fått något vettigt att göra med sin lediga tid. Han skulle få utforska Stockholm.

Åkkort är den största frihetssymbolen jag kan tänka mig för stockholmare under 18. Med ett åkkort får ytterstadsbarnen tillgång till alla kulturattraktioner, parker och annat som deras föräldrar bekostar genom skatt. Som bekant har dessa institutioner placerats inom cykelavstånd för innerstadsbarnen, men ytterstadsbarnen måste åka dit med kollektivtrafiken.

Vi som inte hade åkkort fick fråga våra föräldrar varje gång vi ville åka in till stan. Men alla föräldrar ville inte betala. R som bodde på min gata hade en knarkarfarsa, så han fick tillverka sina egna åkremsor. R plockade upp förbrukade remsor som han hittade på marken. Han klippte bort delarna som var stämplade och tejpade sedan ihop dem igen så att remsorna till synes var oanvända. En gång hörde jag en busschaufför säga åt R att hans egentillverkade remsor inte gällde i SL-trafiken, men då skrek R att det gjorde de visst, och han såg så arg ut att vem som helst hade gett honom rätt.

Annons
Annons

I dag behövs ingen knarkarfarsa för att vara som R. Prisökningarna i kollektivtrafiken har gjort att allt fler barn inte har råd att betala för resan. Men den typen av berättelser, om hur samhället behandlar sina fattiga barn, tar inte stor plats i svensk litteratur i dag. För tillfället hittas de skildringarna i stället i amerikanska ungdomsdystopier. Det är inte så konstigt att USA ligger långt före oss i fiktioner om uppdelade samhällen, när deras verklighet också är mer segregerad och varit det under en längre tid.

Ungdomsromanen ”Divergent” skildrar ett Chicago som är uppdelat i kaster som bor i olika stadsdelar, de klär sig olika och har olika värdegrund. Samhället försöker stoppa ungdomar från att bryta segregationen. Ungdomar som känner sig hemma på flera platser kallas för ”divergent” och de blir jagade – inte av SL-kontrollanter men av en slags drogade poliser.

Lika apokalyptiskt är inte verklighetens Stockholm, men visst lika tvetydigt. Sommarlovet ska vara en tid för frihet, men barn som under skolterminerna kan få gratis åkkort av skolan blir nu utan. De ställs inför frågan ifall de ska vara instängda i sina förorter hela sommaren eller ifall de ska planka sig igenom spärrarna och sedan speja misstänksamt omkring sig efter vuxna kontrollanter. Det är ett val som samhället inte bör lägga på deras axlar.

Inti Chavez Perez är författare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons