Annons

Favorit bland småsparare – men proffsen spår fall

SvD har listat de tio mest blankade aktierna just nu. Bygg, telekom, medicinteknik – professionella investerare spår fall i aktier som är populära bland småspararna.

Under strecket
Publicerad
Foto: IBLBild 1 av 1

1 / 10

Fortsatt blankad – aktien rusar

Foto: IBL

Plats 10. Institutioner och professionella investerare blankar aktier när de ser en möjlighet att köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris i framtiden. Med andra ord spår de en fallande aktiekurs.

Medicinteknikbolaget Elekta har rusat på börsen i år – upp 52 procent. Men inte alla investerare är övertygade om att trenden kommer att bestå. Bolaget kvalar fortsatt in på listan över de tio mest blankade aktierna. Andelen blankade aktier har dock minskat på senare tid.

Annons
Annons
Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1

2 / 10

”Ingen vändning i sikte”

Foto: Erik Simander/TT

Plats 9. Fingerprint Cards aktie har störtdykt under det senaste året. Bara i år har aktien rasat med över 60 procent.

Handelsbanken ser efter den senaste rapporten för det första kvartalet ingen vändning i sikte. I stället har storbanken uppgett att de finansiella och operativa riskerna i Fingerprint Cards ökat substantiellt. I början av maj skrev banken i en analys att man räknar med att den svaga trenden fortsätter.

Aktien är den nionde mest blankade.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

3 / 10

Utländska institutioner blankar SAS

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Plats 8. Det har varit både upp och ned för SAS aktie i år. Hittills har aktien stigit med totalt nästan fem procent. Flera utländska institutioner har under året valt att blanka aktien.

Flygbolaget har meddelat att det går över till att enbart använda flygplan från europeiska Airbus.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

4 / 10

Privatsparare tolkar aktiefall som köpläge

Foto: Tomas Oneborg

Plats 7. Byggjätten JM har länge varit en av de mest blankade aktierna. Privatspararna har däremot tolkat aktiefallet som köpläge, och ökat i antal. På ett år har aktien nästan halverats i värde.

När JM rapporterade för första kvartalet var antalet produktionsstartade bostäder, och antalet sålda bostäder, under analytikernas estimat för Stockholmsverksamheten.

Annons
Annons

Ericssons vd Börje Ekholm och ordförande Ronnie Leten

Foto: Magnus Hjalmarsson NeidemanBild 1 av 1

5 / 10

Blankade aktier för 10 miljarder

Ericssons vd Börje Ekholm och ordförande Ronnie Leten
Ericssons vd Börje Ekholm och ordförande Ronnie Leten Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman

Plats 6. Telekomjätten Ericsson står för det största värdet av blankade aktier. Totalt är värdet på de blankade akterna över 10 miljarder kronor. Även privatspararna nettosäljer Ericsson.

Aktien är dock upp med drygt 30 procent hittills i år, till stor del tack vare den senaste kvartalsrapporten. Telekomjätten lyckades då vända det negativa rörelseresultatet på -9,5 miljarder från det första kvartalet i fjol. Under årets tre första månader landade rörelseresultatet exklusive extraordinära poster på 900 miljoner kronor.

Annons
Annons

finansmannen Carl Bennet

Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 1

6 / 10

Getinge i negativ trend

 finansmannen Carl Bennet
finansmannen Carl Bennet Foto: Carl Bredberg

Plats 5. Även det medicintekniska bolaget Getinge har haft svårt att locka investerare. Bolaget är i dag ett av fem mest blankade bolag. Aktien har under en längre tid följt en negativ trend. Hittills i år har aktien fallit med 27 procent.

När bolaget i slutet av april rapporterade siffror för det första kvartalet var förlusten större än väntat.

Nyhetsbyrån Siren rapporterar att Getinges vd den sjunde maj köpte aktier i bolaget till ett värde av nästan fyra miljoner kronor. Köpet syntes tre dagar senare i Finansinspektionens insynsregister.

Bolaget kontrolleras av finansmannen Carl Bennet.

Annons
Annons

Tele2:s vd Allison Kirkby

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

7 / 10

Investerare tvekar

Tele2:s vd Allison Kirkby
Tele2:s vd Allison Kirkby Foto: Emma-Sofia Olsson

Plats 4. Tele2 rapporterade bättre omsättning och resultat än väntat för det första kvartalet. Samtidigt öppnade bolaget för aktieåterköp och extrautdelningar. Men investerare tvekar. Nästan fem procent av Tele2:s aktier är i dag blankade.

Hittills i år har aktien stigit med omkring 13 procent.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

8 / 10

Tredje mest blankade – populär bland småsparare

Plats 3. Byggmax är den tredje mest blankade aktien. Totalt är 6,64 procent av aktierna blankade, enligt Holdings. Även Byggmax är samtidigt en populär aktie bland småsparare, särskilt inför sommaren.

Hittills i år har Byggmax aktie sjunkit med 11 procent, trots en viss återhämning under den senaste månaden.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

9 / 10

Insynspersoner driver handel

Foto: Henrik Montgomery/TT

Plats 2. Den näst mest blankade aktien står inkassobolaget Intrum för, tidigare Intrum Justitia. Nästan 8 procent av aktierna är blankade. Samtidigt är det en storfavorit bland privatspararna hos Nordnet som har ökat kraftigt i antal under året. Även privatspararna hos Avanza har nettoköpt aktien.

Flera insynspersoner köpte under maj månad aktier i bolaget. Finansinspektionens insynslista visar att bland andra Intrums vd Mikael Ericson köpte 2 500 aktier i bolaget den 8 maj. Intrum har tidigare meddelat att Mikael Ericson ska bygga upp ett långsiktigt aktieinnehav värt 18 miljoner kronor. Baserat på rådande kurs är nuvarande innehav värt 14,4 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

10 / 10

Teknikbolag mest blankat

Plats 1. Den mest blankade aktien är teknikbolaget Mycronic. Totalt är nästan 11 procent av aktierna blankade, enligt analysverktyget Holdings. Privatspararna Hos Nordnet räds dock inte bolaget. Hos nätmäklarna har antalet sparare ökat i år.

Mycronics aktie har varit ostadig under den senaste tiden. Hittills i år har aktien gått upp drygt 11 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons