Annons

FBI snabbutreder Trumps val efter sexanklagelser

Efter flera sexanklagelser mot Trumps tilltänkta HD-domare Brett Kavanaugh gör FBI en extra bakgrundskontroll av honom. Utredningen är begränsad i tid till en vecka men kan ge en tydligare bild av den våldtäktsanklagelse som bromsat Kavanaughs nominering till ett av USA:s mest prestigefyllda jobb.

Under strecket
Publicerad

Protesterna mot utnämnandet av Kavanaugh har varit stora.

Foto: Don Ryan/AP Bild 1 av 3

Brett Kavanaugh.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 2 av 3
Foto: Rick Bowmer/AP Bild 3 av 3

Protesterna mot utnämnandet av Kavanaugh har varit stora.

Foto: Don Ryan/AP Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Kavanaugh får ja i utskottet
Protesterna mot utnämnandet av Kavanaugh har varit stora.
Protesterna mot utnämnandet av Kavanaugh har varit stora. Foto: Don Ryan/AP

NEW YORK Trump sa på fredagen att FBI:s extra bakgrundskontroll får ta max en vecka men den kan bli klar redan i början av den här veckan. Presidenten och republikanerna i justitieutskottet har enligt medieuppgifter gett FBI i uppdrag att intervjua fyra personer, varav ett huvudvittne, för att få en bättre bilder av de sexanklagelserna mot Kavanaugh.

Eftersom utredningen är faktainsamlande och inte en brottsutredning kan FBI inte begära in handlingar eller tvinga folk att vittna. Hittills tycks dock ingen av vittnen sagt nej.

De som ska höras är enligt uppgift Mark Judge, Brett Kavanaughs vän som ska ha varit i rummet när Kavanaugh försökte våldta Christine Blasey Ford på 1980-talet. I senatsförhöret i förra veckan berättade Ford en skakande historia om hur Kavanaugh och Mark Judge skrattat tillsammans medan Ford låg under Kavanaugh på en säng han knuffat ner henne. Ford uppgav att hon fruktade för sitt liv. Förutom Judge ska också två andra festdeltagare, PJ Smith och Leland Keyser, höras av FBI.

Annons
Annons

Brett Kavanaugh.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 1 av 2
Foto: Rick Bowmer/AP Bild 2 av 2

Den federala polisen kommer också höra Deborah Ramirez som anklagar Kavanaugh för att ha försökt trycka upp sitt könsorgan mot hennes ansikte. Händelsen ska ha skett under Kavanaughs skoltid på Yale.

Kavanaugh själv nekar till anklagelserna.

Förutom de fyra så planerar en tidigare klasskamrat att berätta för FBI att Kavanaugh kraftigt spelade ner sin alkoholkonsumtion när han svarade på frågor om sin studenttid i senatsförhöret i fredags. Samtidigt har också flera klasskamrater försvarat Kavanaugh.

Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh. Foto: Andrew Harnik/AP

Tanken är att en omröstning om Kavanaugh ska hållas i hela senaten när bakgrundskontrollen är klar. Där har republikanerna en liten majoritet bland de hundra senatorerna, 51–49, samtidigt som Demokraterna i nuläget tycks stå enade i att rösta nej till Kavanaugh.

Demokraterna har velat se en ny bakgrundskoll av Trumps domarval ända sedan anklagelserna nådde offentligheten för några veckor sedan. Men partiet har också riktat stark kritik mot att utredningen är begränsad. Hittills har det dock inte framkommit att Trump-administrationen skulle ha förbjudit FBI att gå vidare om utredningen hittar intressanta spår.

På den republikanska sidan var det den avgående Trumpkritiska senatorn Jeff Flake som på fredagen under dramatik förhalade omröstningen i utskottet med sitt krav på en FBI-utredning. Flera republikaner utanför utskottet ställde sig också bakom hans krav.

Nu återstår att se vad utredningen kommer fram till men bara att den har genomförts ger republikanerna en möjlighet att rösta ja och samtidigt peka på att man tagit frågan på allvar. En ny konservativ domare till Högsta domstolen vore en viktig politisk seger för republikanerna inför kongressvalet i november.

För republikanerna är Kavanaughs tillträde till Högsta domstolen viktigt då han under många år (domarna sitter på livstid) kan ge domar partiet önskar såsom svagare klimatregleringar och inskränkningar eller förbud mot aborträtten.

Kavanaugh skulle bli den femte konservativa domaren i Högsta domstolen och därmed skapa en majoritet för den värdekonservativa sidan i domstolen som har nio domare.

Foto: Rick Bowmer/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons