Annons

Fem bästa albumen: ”Brutalt naken känslourladdning”

Foto: Charles Sykes/AP

”Finns det ett enda album att äga med souldrottningen så är det ’Spirit in the dark’”, skriver SvD:s Stefan Thungren. ”Hennes röst är som ett av 1900-talets mest igenkännbara instrument.”

Under strecket
Publicerad

1 / 5

1967: I never loved a man the way I love you

”Flickan tog låten ifrån mig” konstaterade Otis Redding lite snopet när Aretha Franklins version av hans ”Respect” rusade upp för hitlistorna under våren och sommaren 1967. Bara ett halvår senare skulle Redding dö i en tragisk flygolycka och en kvinna tog plats på soultronen.

Detta är debutalbumet på Atlantic och inledningen på hennes mest klassiska period med producenten Jerry Wexler i Muscle Shoals-studion.

Annons
Annons

2 / 5

1967: Lady Soul

Ska man välja ut ett år i Aretha Franklins karriär så är 1967 det självklara valet. Hela fyra album släpptes detta år, och samtliga är lika fullständiga. Jerry Wexler fick Aretha att sluta sjunga jazzstandards och tog henne tillbaka till rötterna i den amerikanska södern. Men även bort från den mer poporienterade soul som präglade Motown, och Arethas uppväxt i Detroit.

”Lady Soul” innehåller bland andra ”You make me feel like (a natural woman)” där Aretha får en text om kvinnlig hängivenhet att blomma ut i något av en mäktig hymn till det egna könet.

Annons
Annons

3 / 5

1968: Aretha now

Detta hennes femtonde album kom ut mitt i ett brinnande Amerika. Vietnamkriget och dess protester pågick för fullt och morden på Martin Luther King Jr och Robert Kennedy hade skakat om det amerikanska samhällets grundvalar. Albumet öppnar med ”Think” där Arethas bön om ”oh freedom, yeah freedom” går att jämföra med en naturkraft. Hennes röst är som ett av 1900-talets mest igenkännbara och ikoniska instrument, att jämföra med Louis Armstrongs trumpet eller Jimi Hendrix gitarr.

Annons
Annons

4 / 5

1970: Spirit in the dark

Detta är inte hennes mest kända eller mest bästsäljande album, men finns det ett enda album att äga med souldrottningen så är det denna brutalt nakna känslourladdning. Två år tidigare hade hon sjungit vid den nära familjevännen Martin Luther King Jr:s begravning. Och med separationen från sin våldsamme man och manager Ted White, känns det som en kvinna som har fått nog av rassegregation och underdånighet. Med Aretha vid pianot frammanar ”Spirit in the dark” bilden av en rökig bar med kyrkofönster.

Annons
Annons

5 / 5

1972: Young, gifted & black

Titelspåret skrevs av Nina Simone, men här tar Aretha Franklin låten rätt in i kyrkan. Här någonstans befinner hon sig i sin karriärs zenit, den disko som väntade runt hörnet skulle aldrig riktigt komma att bli hennes hemvist.

Hennes egen och ändlöst vackra ”Day dreaming” har Donny Hathaway på elektroniskt piano och Hubert Laws på flöjt. Den som Aretha dagdrömmer om sägs vara Dennis Edwards, den dåvarande huvudsångaren i The Tempations. Och så, efter den kommer ”Rock steady”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons