Annons

Frida Bratt:Juridiskt jättekliv: 5 beslut du bör ta innan bröllopet

Giftermålet är mer än en härlig, romantisk dag och en stor fest. SvD:s privatekonomiredaktör ger dig fem viktiga ekonomiska tips inför att klockorna ringer.

Under strecket
Publicerad

Grafik: Thomas Molén

Bild 1 av 7
Foto: Dan Marschka/APBild 2 av 7
Foto: Armando Franca/APBild 3 av 7
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 4 av 7
Foto: Leif R Jansson/TTBild 5 av 7
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 6 av 7

Illustration: Thomas Molén

Bild 7 av 7

Grafik: Thomas Molén

Bild 1 av 2
Foto: Dan Marschka/APBild 2 av 2
Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén

Sätt ramarna för bröllopsdagen

Att gifta sig kan kosta ingenting eller så kan det kosta i princip hur mycket som helst. Innan du börjar planera bröllopet så är det förstås viktigt att ni kommer överens om hur ni vill ha er dag, men också göra en realistisk budget.

Kom överens om vad som är viktigast för er. En stor rolig fest med släkt och vänner samlade eller ett litet intimt bröllop för bara de närmaste? Ha de ekonomiska ramarna klara för er, på så sätt kan ni också börja spara i tid till den stora dagen. Ta inte ett dyrt blancolån för att finansiera bröllopet, det smakar surt i efterhand.

Foto: Dan Marschka/AP
Annons
Annons
Foto: Armando Franca/APBild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 2

Bestäm om ni vill ha äktenskapsförord

Att gå från att vara sambo till att vara gifta innebär ett stort steg rent juridiskt. Det luriga är att det är först om äktenskapet skulle ta slut som skillnaden faktiskt märks.

Den viktiga skillnaden stavas ”giftorätt”. Den innebär att ni har rätt till hälften var av hushållets tillgångar vid en skilsmässa, och det gäller även exempelvis bostad eller bil som någon av er införskaffat själv innan ni gifte er.

Men kanske vill ni att en av er ska få med samlingen av antikviteter vid en skilsmässa, eller arvet en av er fått från en släkting?

Foto: Armando Franca/AP

Man kan för att lösa detta enkelt skriva ett äktenskapsförord där man kan bestämma om den andre inte ska giftorätt i en viss sak, och göra det till så kallad enskild egendom.

Äktenskapsförordet måste skrivas under av er båda och sedan skickas till Skatteverket, som därefter för in det i äktenskapsregistret.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bestäm om ekonomin ska vara gemensam

Ska ni ha ett gemensamt konto varifrån inköp ska ske eller delar ni upp inköpsområden mellan er? Ska ni ha ett gemensamt sparande och ska ni sätta av lika mycket till det varje månad?

Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TTBild 1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 2 av 2

Är ni helt olika ekonomiskt – om en är bra på att spara och den andra på att slösa – kan det vara en god idé att ha separerade ekonomier så långt det går, annars uppstår lätt konflikter. Det kan här vara värt att notera att även om ni har gemensam ekonomi och som gifta i de flesta fall ärver varandra så ansvarar var och en fortfarande för sina egna skulder.

Foto: Leif R Jansson/TT

Har ni koll på försörjningsansvaret?

En skillnad mellan att vara sambos och vara gifta är att man faktiskt får ett visst ansvar att försörja den andre, om det skulle behövas. Enligt lagen är man alltså skyldig att hjälpa sin äkta hälft. Det här brukar självklart många par lösa själva, men för andra kan det kännas bra att veta vad lagen säger.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Bestäm hur ni gör med pensionen

Som gifta har ni stora möjligheter att hjälpa varandra att få en så bra pension som möjligt. Den ena av er kan till exempel föra över pensionsrätter från premiepensionen till den andra, för att utjämna eventuella inkomstskillnader. För att göra detta fyller ni i en blankett som finns på Pensionsmyndighetens hemsida, och skickar in till myndigheten.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Om en av er tjänar mycket mindre än den andra, eller kanske är hemma med barnen under en längre tid, så kanske ni startar ett privat pensionssparande för att jämna ut skillnaderna. Då är det viktigt att ni också skriver ett äktenskapsförord för sparandet så att det blir enskild egendom för den part som sparandet var ämnat för. Annars ingår det privata pensionssparandet i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.

Det bästa alternativet för ett privat pensionssparande är numera investeringssparkonto, ISK, inom vilket man sedan kan välja fonder att placera pengarna i. När man sparar på så lång sikt är det viktigt att avgifterna är låga. På jämförelsesajten Morningstar kan du enkelt jämföra olika fonder och deras avgifter.

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons