Annons

Fem böcker för dig som längtar efter att resa

En resa till Nepals berg lär oss att se världen från olika håll.
En resa till Nepals berg lär oss att se världen från olika håll. Foto: Marina Pissarova/Alamy

Poetiska piloter och tidlösa Venedigberättelser. SvD Resor har valt ut fem böcker för dig som längtar efter att resa.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 5

I avlägsna hörn

Per J Andersson: För den som reser är världen vacker

Vagabondgrundaren Per J Andersson har luffat runt i jordens mest avlägsna hörn sedan 80-talet. I För den som reser är världen vacker får vi följa med honom till slumområden och nepalesiska berg, vi åker buss i Indien och liftar genom Europa. Men boken är inte enbart en greatest hits av reseupplevelser, Andersson analyserar även resandet som företeelse, pratar med forskare och berättar om kända resenärer genom historien. Sammantaget blir det en vacker och passionerad hyllning till resandet, en inspirationsbok och en uppmaning om att fortsätta resa och se världen från olika håll – men hållbart, klokt och bättre.

Annons
Annons

Jan Morris skildring av 40- och 50- talets Venedig är en tidlös klassiker.

Foto: AlamyBild 1 av 2
Bild 2 av 2

2 / 5

Venedigs själ

Jan Morris skildring av 40- och 50- talets Venedig är en tidlös klassiker.
Jan Morris skildring av 40- och 50- talets Venedig är en tidlös klassiker. Foto: Alamy

Jan Morris: Venice

Venedig har på blott ett par månader gått från överturism till spökstad. Frågan är vad legendariska reseskildraren Jan Morris, idag 93 år, skulle ha sagt om dagens La Serenissima. Första gången hon besökte staden var under andra världskriget och 1960 utkom hon med boken Venice, ofta utnämnd till en av de bästa reseskildringar som någonsin skrivits. Venice är varken en guide- eller historiebok, utan snarare ett kärleksbrev till staden och dess invånare, till det venetianska temperamentet, arkitekturen, broarna, dofterna, turisterna och ljuden. Med Morris som ledsagare får vi uppleva staden under en epok då den kanske var som allra bäst.

Annons
Annons
Foto: The Royal collectionBild 1 av 2
Bild 2 av 2

3 / 5

Mardrömsresan

Foto: The Royal collection

Apsley Cherry-Garrard: The Worst Journey In The World

En liten, liten tröst i dessa tider: alla resor är inte drömresor. Det kan Apsley Cherry-Garrard intyga. Han var bara 24 år när han med hjälp av en ”donation” fick följa med på polarforskaren Robert Falcon Scotts Terra Nova-expedition 1910. Strapatsen, som var fylld av motgångar och polarstormar, kostade Scott livet. Dessutom blev han den eviga tvåan att nå sydpolen då Roald Amundsen slog honom på målsnöret med blott en månad. Cherry-Garrard överlevde däremot och i boken beskriver han med humor och stor detaljrikedom den legendariska expeditionen. ”Polarexpeditioner är det mest extrema sättet att ha en riktigt dålig reseupplevelse”, konstaterar Cherry-Garrard.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

4 / 5

Poetisk pilot

Mark Vanhoenacker: Skyfaring – A Journey With a Pilot

Brittiske Vanhoenacker är något så ovanligt som en British Airways-pilot som blivit bästsäljande författare – med böcker om flyg. I fjol utkom han med den humoristiska guiden How to land a plane, men vi föredrar debuten Skyfaring, en närmast poetisk berättelse om det mytomspunna livet som pilot, sittande bakom spakarna i en 747 som färdas mellan kontinenter. Skyfaring utnämndes till årets bok och toppade försäljningslistor i hemlandet – och med rätta. Vanhoenacker är molnens stilist, som älskar att flyga och under ett och samma kapitel glider mellan T.S. Eliot, Joni Mitchell och analyser av luftströmmar utan att det blir minsta splittrat.

Annons
Annons

Vietnams gatumat gjorde Graham Holliday till prisad matskribent.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

5 / 5

Gatumatbibel

Vietnams gatumat gjorde Graham Holliday till prisad matskribent.
Vietnams gatumat gjorde Graham Holliday till prisad matskribent.

Graham Holliday: Eating Viet Nam – Dispatches From a Blue Plastic Table

Holliday hade inga som helst planer på att bli en matprofil när han flyttade till Vietnam för att jobba som engelsklärare. Men en plötslig besatthet av att hitta den bästa gatumaten ledde till den populära matbloggen Noodlepie, som i sin tur ledde till ett bokavtal med Anthony Bourdains förlag. Eating Viet Nam är en detaljrik och humoristisk matodyssé till Hanois och Saigons mest svårfunna soppkök och matvagnar, där långt ifrån allt smakar gott och långt ifrån alla är trevliga, men där varje kväll blir ett äventyr bland rykande kärl, kacklande höns och smattrande mopeder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons