Annons

Fem bolag slaktade på börsen – tio statsbudgetar borta

Börsen har varit brutal mot de skyhögt värderade så kallade Faang-bolagen. Det är inte bara superrika entreprenörer som Facebooks Mark Zuckerberg och Amazons Jeff Bezos som drabbats, utan också alla småsparare som äger aktier via fonder och pensionssparande.

Sedan i höstas har Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google förlorat motsvarande 9 000 miljarder kronor. Det är vad den svenska staten gör av med på tio år.

Under strecket
Publicerad

Handel på New York Stock Exchange 3 januari.

Foto: Richard Drew/AP
Foto: Mary Altaffer / AP

1 / 5

Handel på New York Stock Exchange 3 januari.
Handel på New York Stock Exchange 3 januari. Foto: Richard Drew/AP

Apple: Betala all svensk skatt i nära två år

Foto: Mary Altaffer / AP

Apples börsvärde sprängde i augusti förra året den magiska gränsen 1 000 miljarder dollar, men investerarna har sedan dess blivit allt mer tveksamma till om företaget kan fortsätta växa. Apple har mycket riktigt tappat mest i höstens börsras. Efter onsdagens vinstvarning har värden motsvarande 3 600 miljarder kronor försvunnit.

Det skulle räcka till att betala alla privatpersoners och företags skatter (till kommuner, landsting och stat) i Sverige under ett år och nio månader. Det skulle också kunna finansiera hela den svenska statsbudgeten under 3,5 år.

Annons
Annons
Foto: Paul Sakuma /AP

2 / 5

Google: Bygg bort bostadsbristen

Foto: Paul Sakuma /AP

Googles moderbolag Alphabet är det kanske stabilaste av Faang-bolagen. Men trots en vinst på 9 miljarder dollar förra kvartalet har investerarna vänt aktien ryggen. På några månader har företagets börsvärde rasat med nära 2 080 miljarder kronor.

Pengarna som försvann i Googles ras hade faktiskt räckt för att bygga bort den svenska bostadsbristen. Boverket räknar med att det kommer att behövas 535 000 nya lägenheter i Sverige de kommande åtta åren. 2 080 miljarder kronor räcker till att bygga 579 000 trerumslägenheter (beräknat på ett markpris på 20 000 kronor och en byggkostnad på 30 000 kronor per kvadratmeter).

Det skulle också, grovt räknat, räcka till att köpa alla bostadsrätter i Stockholms innerstad två gånger om

Annons
Annons
Foto: Thibault Camus / AP

3 / 5

Facebook: Höghastighetståg många gånger om

Foto: Thibault Camus / AP

Ingen har kunnat undgå att Facebook haft ett jobbigt år, med allt från avslöjanden om läckta uppgifter till att politiker i EU och i USA hotar att införa nya tuffa regler kring integritet.

2 020 miljarder kronor i börsvärde är borta. Om investerarna haft pengarna på banken i stället för att köpa Facebook-aktier hade de i dag till exempel haft råd att bygga de omdiskuterade banorna för höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg och Malmö – nio gånger om. Det förutsätter förstås att budgeten på 230 miljarder kronor håller, men det finns ju marginaler.

Annons
Annons
Foto: Reed Saxon / AP

4 / 5

Amazon: Hela de svenska AP-fondernas förmögenhet

Foto: Reed Saxon / AP

E-handelsjätten Amazon fortsätter sitt segertåg runt jorden, men har trots det varit långt ifrån immunt mot det dåliga humöret på börsen.

Företagets ägare har fått se 1 980 miljarder kronor i börsvärde försvinna sedan höstens toppnotering.

Det är en hård smäll, inte minst för alla pensionsfonder som äger aktier i Amazon.

Faktum är att beloppet motsvarar ungefär lika mycket som de svenska AP-fonderna tillsammans förvaltar åt landets nuvarande och blivande pensionärer.

Annons
Annons
Foto: Patrick Semansky / AP

5 / 5

Netflix: En Iphone åt alla nordbor

Foto: Patrick Semansky / AP

Streamingföretaget Netflix är lillebror i Faang-familjen, men har också fått känna på ett tuffare klimat. Bland annat oroas investerarna för att en tuffare konkurrens inom streaming ska slå mot tillväxten.

Sammanlagt har Netflix börsvärde rasat med 540 miljarder kronor. Det räcker till att köpa en ny Iphone X(s) med stor skärm (fint ska det va) till alla invånare och Norden och Baltikum. Pengarna som blir över räcker till några månaders abonnemang med fri surf åt alla.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons