Annons

Fem doldisar i svenska fjällen

Vill du slippa allt folk i de stora skidanläggningarna? Sverige har många alternativ på mindre skidorter.
Vill du slippa allt folk i de stora skidanläggningarna? Sverige har många alternativ på mindre skidorter. Foto: COLOURBOX
Under strecket
Publicerad

Tännäs, Härjedalen

Tännäs, som ligger vackert på sydsluttningen ner mot Tännån, är inte bara Sveriges högst belägna kyrkby utan också en av landets allra mysigaste fjällbyar. Hit kommer man inte för att gå på högljudd afterski utan för att njuta av lugnet, tystnaden och den stora naturen.

Utförsåkningen sker i Tännäskröket några kilometer utanför Tännäs by. Tännäskröket är en mysig småskalig anläggning med 17 nedfarter, en gammal (snudd på antik) tvåstolslift och fyra släpliftar. Trots att detta inte är en jätteanläggning är skidåkningen variationsrik – från långa gröna nedfarter till riktigt häftig offpist. Liftköer och trängsel är så länge okända begrepp.

Var: I Funäsfjällen i Härjedalen, cirka fem mil väster om Hede.

**
På nätet:**
www.tannaskroket.se

Lofsdalen, Härjedalen

Barnvänligt är ordet som oftast används för att beskriva snösäkra Lofsdalen är i Härjedalen. Mitt i den lilla byn ligger ICA-butiken där alla skidturister vankar runt i sina slalompjäxor när skiddagen är slut och middagen ska inhandlas.

Ett snöbollskast därifrån ligger skidanläggningen som består av 26 nedfarter i alla färger och nio liftar. Vilka backar man än väljer så kan man bara komma ner på tre ställen. Det är alltså svårt att åka vilse vilket betyder att även små barn klarar sig på egen hand. Som sagt: barnvänligt.

Annons
Annons

Var: Södra Härjedalen, cirka 6,5 mil nordväst om Sveg.

På nätet:
www.lofsdalen.com

Näsfjället, Dalarna

Sälenfjällens nordligaste och mest anonyma anläggning heter Näsfjället och ligger 15 kilometer norr om Stöten med Skarsåsens Naturreservat och Fulufjällets Nationalpark som närmsta grannar.

Med sina elva nedfarter och sin enda släplift konkurrerar Näsfjället förstås inte med Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och de andra stora Sälenanläggningarna när det gäller kvantitet, men när det gäller kvalitet och fjällkänsla står sig det här fjället riktigt bra. Perfekt för familjen som vill ta det lugnt och uppleva storslagen natur.

Var: Fyra mil norr om Sälenbyn.

På nätet:
www.nasfjallet.se

Gesundaberget, Dalarna

Tre timmar från Stockholm ligger det 514 meter höga Gesundaberget med sina 12 nedfarter (den längsta 1,8 kilometer) och fem liftar. Att utförsåkningen håller hög klassbekräftas av att flera av skidklubbar och elitåkare tar sig hit på träningsläger.

Alla backar strålar samman på samma ställe vid liftarna så man kan lugnt släppa iväg barnen på egna äventyr. Utöver nedfarterna finns flera riktigt bra parker.

Perfekt för en långhelg med familjen.

Var: Vid Siljan mellan Leksand och Mora.

På nätet:
www.sportstyle.se/gesunda

Klimpfjäll, Västerbotten

Vågar man skriva ”en liten pärla” utan att klyschpolisen rycker ut?

Jag chansar: Klimpfjäll är en liten pärla cirka två mil från den norska gränsen i Vilhelmina kommun. Trots att det bara anläggningen bara har tre liftar och 13 nerfarter är skidåkningen nedför berget väldigt varierande. Här finns dessutom två offpistområden och en park att trixa i.

Var: Vilhelmina kommun i Västerbottens län cirka 35 mil från Sundsvall och Umeå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons