Annons

Fem döms – höll ung man fånge i attefallshus

Offret misshandlades med en kedja och en käpp i ett attefallshus på Frösön i Östersund. Arkivbild.
Offret misshandlades med en kedja och en käpp i ett attefallshus på Frösön i Östersund. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
TT
Publicerad

En ung man hölls fånge i ett attefallshus på Frösön i Östersund i nästan tre dygn. Han misshandlades med bland annat en kedja och en käpp. Nu döms fem personer till flera års fängelsestraff.

Det var i februari i år som flera män tog sig in i en bostad där offret misshandlades med slag. Han klämdes också i ett finger med en tång och krävdes på 10 000 kronor, enligt åtalet.

Senare i maj i Östersund tvingades mannen in i en bil och kördes till stugan på Frösön, där han enligt åklagaren utsattes för tortyrliknande misshandel. Då höjdes också utpressningsbeloppet till 50 000 kronor. Den unge mannen lyckades dock fly från huset och larmade polis.

Fyra av gärningsmännen döms för människorov och försök till grov utpressning, tre av dem till fem års fängelse och en av dem, som endast var 20 år vid brotten, till fyra års fängelse. En 19-åring döms för medhjälp till människorov till två års fängelse av en enig tingsrätt.

Två män som stod åtalade för medhjälp till människorov frikänns, och även personer som var åtalade för övergrepp i rättssak i fallet går fria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons