Annons

Fem faktaböcker att hålla utkik efter under 2019

Underverk, bin, kartor och kvinnlig pop. SvD:s Under strecket-redaktör Ludvig Hertzberg guidar till fem faktaböcker man inte får missa under 2019.

Under strecket
Publicerad

Anna Charlotta Gunnarson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

1 / 5

Välkommet om kvinnor och pop

Anna Charlotta Gunnarson.
Anna Charlotta Gunnarson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kvinnorna som formade pophistorien

av Anna Charlotta Gunnarson

Atlas, april

Från Elvis Presley, John Lennon och Bob Dylan till Sid Vicious, Michael Jackson och Avicii – trots att popmusiken ofta betraktas som en progressiv kraft är dess kanoniserade fixstjärnor en sällsynt manlig historia. Det ska bli spännande att se om musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarson lyckas vända uppochned på den vedertagna bilden av pophistoriens pionjärer. En välkommen omprövning i alla händelser.

Annons
Annons

Thomas Reinertsen Berg.

Foto: Fredrik Arff Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

2 / 5

Vad visar kartan egentligen?

Thomas Reinertsen Berg.
Thomas Reinertsen Berg. Foto: Fredrik Arff

Kartornas historia

av Thomas Reinertsen Berg (Övers: Jan Wibom)

Lind & Co, januari

I dessa dagar av Google Earth och gps i mobilen känns det särskilt påkallat att reflektera över kartan som fenomen: vad visar den egentligen, vad visar den inte, hur påverkas vi av dessa bilder av omvärlden och hur har kartorna utvecklats och sett ut genom historien? Svar på frågor som dessa kan man räkna med att få i den norske journalisten Thomas Reinertsen Berg prisbelönade kartläggning av kartornas historia.

Annons
Annons

Lotte Möller.

Foto: Nille Leander Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

3 / 5

Människans allra bästa vän

Lotte Möller.
Lotte Möller. Foto: Nille Leander

Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker

av Lotte Möller

Norstedts, februari

Hundar och katter i alla ära, men enligt de som vet vad de talar om är det nog snarast bina som är människans bästa vän: utan deras flit är det tveksamt om mänskligheten ens skulle överleva. Tyvärr är vi däremot inte binas bästa vän, vilket rapporter om hur bekämpningsmedel och moderna odlingsmetoder hotar bibestånden skvallrar om. Mer än välkommet med en bok som vill få oss att öppna våra ögon för dessa små välgörare, med andra ord.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

4 / 5

Klassiker om melankoli

Melankolins anatomi

av Robert Burton (Övers: Arne Melberg)

Atlantis, februari

Nästan 400 år tog det, men nu kan vi till sist se fram emot en översättning av Robert Burtons klassiker om det melankoliska tillståndet. Ett tillstånd som i Burtons begreppsvärld är i princip synonym med själva existensen, vilket gör hela inrättningen mer personlig, infallsrik, fortsatt aktuell och rentav mer underhållande än vad den vetenskapliga titeln låter ana.

Annons
Annons

Allan Klynne

Foto: Natur & Kultur Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

5 / 5

Spårlöst försvunna underverk

Allan Klynne
Allan Klynne Foto: Natur & Kultur

Antikens sju underverk

av Allan Klynne

Natur & Kultur, april

Utgångspunkten för antikhistorikern Allan Klynnes nya bok är fantasieggande: redan 104 f Kr upprättades en lista över världens sju underverk, varav ett möjligen aldrig har existerat och de andra eldhärjades eller rämnade under senantiken eller demonterades i senare tider. Alltid lika spännande att få veta mer om de delar av historien som är bokstavligen spårlöst försvunna, att bli påmind om att världen kunde ha sett annorlunda ut.

Annons
Annons
Annons
Annons