Annons

Fem måsten på Stockholms filmfestival

”Atlantics”, ”Marriage story”, ”The nightingale”, ”Porträtt av en kvinna i brand” och ”The lighthouse”.
”Atlantics”, ”Marriage story”, ”The nightingale”, ”Porträtt av en kvinna i brand” och ”The lighthouse”. Foto: Folkets Bio, Netflix, Nonstop Entertainment, Folkets Bio, UIP

Kritikerrosat skilsmässodrama, sprakande kostymfilm och svartvit skräck. Här är fem filmer att inte missa på Stockholms filmfestival som i år firar 30 år.

Under strecket
Publicerad

Scarlett Johansson, Azhy Robertson och Adam Driver.

Foto: Wilson Webb/Netflix

1 / 5

Marriage story

Regi: Noah Baumbach

Scarlett Johansson,  Azhy Robertson och Adam Driver.
Scarlett Johansson, Azhy Robertson och Adam Driver. Foto: Wilson Webb/Netflix

Hyllat skilsmässodrama av Noah Baumbach, starkt influerat av såväl ”Scener ur ett äktenskap” som ”Persona”. Nicole och Charlie Barber går igenom en uppslitande seperation som sträcker sig från New York till Los Angeles med åttaårige sonen Henry i mitten. Som brukligt hämtar Baumbach material ur sitt eget liv i detta drama som många anser är hans bästa hittills. Filmen får Netflixpremiär den 6 december men på Stockholms filmfestival ges alltså chansen att se den på stor duk dessförinnan.

Annons
Annons

Adèle Haenel och Noémie Merlant i ”Porträtt av en kvinna i brand”.

Foto: Folkets Bio

2 / 5

Porträtt av en kvinna i brand

Regi: Céline Sciamma

 Adèle Haenel och Noémie Merlant i ”Porträtt av en kvinna i brand”.
Adèle Haenel och Noémie Merlant i ”Porträtt av en kvinna i brand”. Foto: Folkets Bio

Den franska regissören Céline Sciamma är årets mottagare av Stockholm Visionary Award. ”Hon är en visionär röst som fyller hål i filmhistorien”, lyder delar av motiveringen. Sciammas ljuvliga ”Porträtt av en kvinna i brand” hade premiär på Cannes filmfestival i våras där den prisades för bästa manus.

Otroligt vackert kostymdrama om Marianne som får i uppdrag att porträttera adelskvinnan Héloïse så att hennes brudgum ska få se hur hon ser ut.

Annons
Annons

Willem Dafoe och Robert Pattinson.

Foto: TT

3 / 5

The lighthouse

Regi: Robert Eggers

Willem Dafoe och Robert Pattinson.
Willem Dafoe och Robert Pattinson. Foto: TT

En av av höjdpunkterna vid årets filmfestival i Cannes är Robert Eggers (”The witch”) suggestiva, svartvita skräckfilm där Willem Dafoe och Robert Pattinson tumlar längre och längre in i ett vansinnesrus, påskyndat av ett ymnigt alkoholintag. Filmen utspelar sig vid slutet av 1800-talet på en vindpinad ö utanför New Englands kust där Dafoes erfarna fyrvaktare chefar över Pattinsons nykomling. Båda är givetvis perfekta men just Pattinson bevisar än en gång att han är en av sin generations bästa och mest intressanta skådespelare.

Annons
Annons

Aisling Franciosi i ”The nightingale”.

Foto: Kasia Ladczuk/Scanbox

4 / 5

The nightingale

Regi: Jennifer Kent

 Aisling Franciosi i ”The nightingale”.
Aisling Franciosi i ”The nightingale”. Foto: Kasia Ladczuk/Scanbox

Australiensiskan Jennifer Kent följer upp skräcksuccén ”The Babadook” med ett brutalt hämnddrama om den unga irländska fången Claire, på jakt genom den tasmanska vildmarken för att döda den man som brutalt mördat hennes familj. Rått, ursinnigt kostymdrama.

Annons
Annons

Mame Bineta Sane i ”Atlantics”.

Foto: Folkets Bio

5 / 5

Atlantics

Regi: Mati Diop

Mame Bineta Sane i ”Atlantics”.
Mame Bineta Sane i ”Atlantics”. Foto: Folkets Bio

Cannesprisat drama Suleiman arbetar med att bygga en luxuös skyskrapa i Dakar. När han och kollegorna inte fått lön på flera månader bestämmer de sig för att lämna landet för en bättre framtid i Europa. Kvar i Senegal är Ada, kvinnan Suleiman är förälskad i som är bortlovad till en annan man. Drömskt drama med inslag av såväl fantasy som kriminalthriller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons