Annons

”Fem miljoner fat oerhört mycket – priset kan rusa”

”Fem miljoner fat är oerhört mycket”, säger Marian Radetzki. Arkivbild.
”Fem miljoner fat är oerhört mycket”, säger Marian Radetzki. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT och AP

Enligt uppgifter till Wall Street Journal stänger Saudiarabien ned hälften av sin oljeproduktion efter lördagens drönarattacker. Om uppgifterna stämmer kan det få stora konsekvenser, enligt oljeexperten Marian Radetzki. ”Oljepriset kan rusa väldigt mycket”, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Drönarattackerna inträffade tidigt på lördagsmorgonen lokal tid i Saudiarabien. De synkroniserade attackerna drabbade oljeanläggningar i Abqaiq och i Khurais, som tillhör världens största oljeproducent Saudi Aramco.

Saudiarabiens inrikesdepartement meddelade genom statliga nyhetsbyrån SPA att bränderna var under kontroll, men departementet undvek att kommentera omfattningen av skadorna, enligt AFP.

Men uppgifter i Wall Street Journal på lördagen gör gällande att Saudiarabien stängt ned ungefär hälften av sin oljeproduktion till följd av attackerna. Tidningen hänvisar till källor med god insyn i frågan.

Hälften av Saudiarabiens oljeproduktion är cirka fem miljoner fat olja per dag och motsvarar omkring 5 procent av världens oljeproduktion, enligt Wall Street Journal.

Marian Radetzki, professor vid Luleå tekniska universitet, har följt oljemarknaden i decennier. Han bedömer att ett stopp av den omfattningen kommer få stora konsekvenser för oljepriset, om det blir långvarigt.

– Om det är sant att hälften av Saudiarabiens produktion ligger nere, kommer det få stora konsekvenser. Fem miljoner fat är oerhört mycket.

Annons
Annons

Avgörande för utvecklingen är hur skadade anläggningarna är och hur Saudiarabien hanterar situationen, enligt Radetzki:

– Skulle det här bli bestående och att vi på måndag eller tisdag inte kan se något snart slut på det, får vi säkert en prisuppgång på 10 dollar per fat eller mer.

Priset för ett fat Brentolja var på fredagen drygt 60 dollar. Marian Radetzki tror att Saudiarabien kommer att göra sitt yttersta för att snabbt få igång produktionen igen.

– Det är extremt kostsamt för Saudiarabien att minska sin produktion med hälften. Landet har redan i dag väldiga budgetunderskott på grund av den prisnedgång för olja som skedde 2014 och 2015.

Radetzki säger att att det blir först på måndag som effekterna på oljepriset blir tydliga. Efter uppgifterna i Wall Street Journal är pressen stor på Saudiarabien att komma ut med information om när produktionen kan komma igång.

– Jag föreställer mig att de inte kan låta bli. Det här är så stort och jag tror därför att vi får ett besked från Saudiarabien i början på veckan. Om de gör bedömningen att rör sig om en tillfällig störning och att de därmed snart kommer upp i normal produktion blir nog priseffekten inte så stor. Om inte kommer det att bli väsentligt högre oljepriser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons