Annons

Fem myter om sex som gör ont: ”Extra laddat”

Foto: Adam Wrafter

Det finns många myter kring sexsmärta. Docenten och psykologen Johanna Ekdahl har länge forskat om sexuella svårigheter. Här slår hon hål på några seglivade föreställningar.

Under strecket
Publicerad

Leg psykolog och docent Johanna Ekdahl, aktuell med ”Boken om sex”.

Foto: Anna WilhelmssonBild 1 av 5
Foto: Karin MalmhavBild 2 av 5
Foto: Adam WrafterBild 3 av 5
Foto: Karin MalmhavBild 4 av 5
Foto: isabell Höjman/TTBild 5 av 5

Leg psykolog och docent Johanna Ekdahl, aktuell med ”Boken om sex”.

Foto: Anna WilhelmssonBild 1 av 2
Foto: Karin MalmhavBild 2 av 2

Myt 1: Det drabbar bara yngre

Leg psykolog och docent Johanna Ekdahl, aktuell med ”Boken om sex”.
Leg psykolog och docent Johanna Ekdahl, aktuell med ”Boken om sex”. Foto: Anna Wilhelmsson

– Oftast pratas det om yngre kvinnor i det här sammanhanget, vilket kan bero på att de är mer benägna att söka vård. En av anledningarna är att många i den åldern vill bilda familj och är stressade över att kanske inte kunna få barn eftersom sex gör ont.

– Men många äldre kvinnor kan ha haft den här typen av problem och lidit länge av smärta utan att de tas på allvar när de söker vård. Deras problem kanske missförstås som något som enbart beror på östrogenbrist.

– Smärtproblem som inte går över blir ofta över tid komplexa tillstånd som leder till stor frustration, oro och hos personen själv och även i relation till partners. Det blir svårt att slappna av om sex gör ont och många börjar undvika situationer som kan leda till sex. Problemet handlar inte bara om sex utan begränsar och påverkar även livet i stort.

Myt 2: Det är bara samlag som är riktig sex

Foto: Karin Malmhav
Annons
Annons
Foto: Adam WrafterBild 1 av 2
Foto: Karin MalmhavBild 2 av 2

– Sex är något som ger sexuell upphetsning och tillfredställelse. Men i synnerhet i heterosexuella relationer förknippas ”att ha sex” många gånger med penetrerande samlag. Det andra betraktas inte som på riktigt trots att sex kan vara så mycket mer. Hur vi har sex varierar mellan olika personer, partners och över tid. Det är som menyn på en restaurang, det finns flera rätter att välja mellan. Ibland är du sugen på det ena, ibland på det andra. När sex likställs med samlag skapas en stress som gör att det bli extra laddat när det inte fungerar. Det kan ta udden av att utforska all annan sex vilket i sin tur förvärrar stressen och även smärtan.

Myt 3: Det beror på sexuella övergrepp

Foto: Adam Wrafter

– Det finns en gammal myt om att smärta vid sex är kroppens sätt att säga nej efter att ha tvingats till sex. Men vi kan inte slå fast att övergrepp orsakar sexuella problem längre fram. Generellt är det dock mycket vanligt att människor med annan kronisk smärta har utsatts för sexuella övergrepp.

Myt 4: Det drabbar högpresterande duktiga flickor eller svaga och sköra

Foto: Karin Malmhav
Annons
Annons
Foto: isabell Höjman/TTBild 1 av 1

– Det är ofta betydligt mer mångfacetterat än så. Jag menar att man ska vara försiktig att koppla ihop problemen med specifika personlighetsdrag. Det kanske snarare är så att vi möter högpresterande personer i vården eftersom de har resurser och kraft att söka behandling. Jag tror att det finns olika grupper som drabbas av de här problemen där stress kanske har varit en utlösande faktor för vissa, men inte för alla.
– Stress gör att vissa människor biter ihop käkarna, andra drar upp axlarna medan några drar ihop bäckenbottenmusklerna och i alla fall kan spänningarna leda till smärta. Men att ha ont vid sex är betydligt mer laddat än att till exempel ha huvudvärk eftersom samlag är något vi förväntas ha för att vara normala. Generellt sett är det därför svårt att säga nej till sex för både män och kvinnor. Jag tror inte att de här problemen går att förklara med att de som drabbas har svag sexuell självkänsla i allmänhet men däremot kan det bli en konsekvens av att känna sig begränsad i sin sexualitet.

Myt 5: Det är kvinnan som har problemet

Foto: isabell Höjman/TT

– Sex mellan individer är alltid ett gemensamt ansvar och en delad aktivitet, oavsett om du har fast partner eller inte. Ibland kan problemet vara ett uttryck för att något i relationen inte fungerar. När sex gör ont för en person är det vanligt att partnern drabbas av skuldkänslor och kanske försöker lägga band på sin egen lust vilket kan skapa dåligt samvete hos båda. Det är viktigt att prata med varandra, kommunicera och ha förståelse för varandras behov för tillsammans kunna ta hand om eventuella problem på bästa sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons