SvD Perfect Guide
Annons

Fem nya museer att se fram emot

Tröttnat på Tate och Louisiana? SvD Magasinet har valt ut fem nya museer vi ser extra mycket fram emot att besöka i framtiden.

Text: Oskar Hammarkrantz - 14 maj 2020
Foto: Xinhua / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Xinhua / TT NYHETSBYRÅN

Här är listan...

Pyramidalt i Giza

Grand Egyptian Museum, Egypten

Grand Egyptian Museum har onekligen tuff konkurrens av de omgivande byggnaderna, nämligen de inte helt obekanta pyramiderna i Giza. Irländska arkitektbyrån Heneghan Peng har därför gjort ett klokt val i att inte försöka ta upp kampen om mest spektakulärt byggnadsverk i närområdet. I stället har man satsat på en låg och i sällskapet närmast anspråkslös byggnad där den karaktäristiska pyramidformen istället används som återkommande grafiskt designelement. Förutom strålande utsikt över pyramiderna kommer museet även att visa upp Tutankhamons ägodelar och över 5 000 ytterliga objekt från arkeologen Howard Carters utgrävningar 1922-1928. Museet öppnar 2021, men man har redan kommit en bit på vägen med själva byggnaden och just nu restaurerar man (i full corona-mundering) flera av de artefakter som kommer visas upp.

Annons
Annons
Foto: Alamy
Foto: Pressbild
Foto: Alamy

Mäktiga Munch

Munch-museet, Oslo

Byggnaden Lambda, Munch-museets nya hem, är utan tvekan en av de mest omdiskuterade och omdebatterade nybyggnationerna i Oslo de senaste åren. För precis som runt det ännu inte realiserade Nobelcentret i Stockholm har det höjts röster om olämplig placering och klumpig, icke-harmonisk arkitektur. Den 13 våningar och 58 meter höga byggnaden är ritad av det spanska arkitektkontoret Estudio Herreros och innefattar elva utställningssalar. Dock får man räkna med regelbundna omhängningar, museet har runt 28 000 verk skapade av den produktive konstnären i sina samlingar. Lambda är det senaste tillskottet i moderniseringen av det gamla hamnområdet Bjørvika, och har fint sällskap av Snöhettas operabyggnad och det nya biblioteket ritat av arkitektbyrån Lundhagem. Museet skulle ha öppnat till sommaren, men i och med corona-virusets framfart har den skjutits fram till hösten. 

Foto: Pressbild

Modern silo

Oklahoma Contemporary, USA

Annons
Annons
Foto: Alamy

Även delstaten Oklahomas nya museum, Oklahoma Contemporary, har fått flytta fram sin öppning på grund av coronaviruset. Byggnadens utseende är inspirerat av prärielandskapets silos och ladugårdar, men i en moderniserad och uppdaterad form. Den lokala arkitektbyrån Rand Elliott architects har valt att klä större delar av fasaden i eloxerad aluminium som ska reflektera de spektakulära ljusskiftningarna som området är känt för. Därmed ändrar också byggnaden uttryck och karaktär i takt med att både dygnets timmar går och årstiderna förändras. Nattetid lyser glaspelare, som genombryter fasaden, upp som fyrar. Inne i själva museet kommer besökare kunna njuta av allt från ljusinstallationer till utställningar med lokala konstnärer som Keli Mashburn och Ryan RedCorn.

Foto: Alamy

Atletiskt i Colorado

U.S. Olympic & Paralympic Museum, USA

Likt en hundra-meters-löpare som med full kraft och energi lyfter sig upp ur startblocken, eller en stolt atlet på en prispall. Eller varför inte en roterande diskuskastare, sekunderna innan hen kastar iväg sitt redskap. Så kan man med lite fantasi beskriva nya United States Olympic & Paralympic Museum i Colorado Springs där aluminiumpaneler reser sig ur ett glasfundament. Även interiört vrider och vänder sig huset och lotsar på ett organiskt sätt besökarna mellan de olika utställningssalarna. Eftersom museet även lyfter fram USA:s paralympiska framgångar väntas det ligga i absolut framkant när det gäller tillgänglighetsanpassning med bland annat smarta ramper och snabba hissar. Museet har ännu inte skjutit på sin öppning, som i skrivande stund väntas ske sista maj.

Annons
Annons
Foto: www.alamy.com
Foto: www.alamy.com

Dramatiskt i Dubai

Museum of the Future, Förenade Arabemiraten

Den allra galnaste byggboomen i Dubai må ha svalnat något de senaste åren, men det byggs fortfarande coola signaturbyggnader. Som Museum of the Future. Inhemska arkitektfirman Killa architectual design har skapat en ringliknande byggnad, där själva ringen ska symbolisera vår kunskap och det vi vet, medan håligheten i mitten symboliserar det vi ännu inte vet, alltså framtiden. Somliga betraktare ser istället ”huset” som ett öga som blickar in i det okända. Konstruktionen är täckt av polerade stålplattor genombrutna av arabisk kalligrafi. Byggnaden skulle fungera som utställningslokal under World Expo i oktober, och därefter bli permanent museum. Men då världsutställningen flyttats fram ett år på grund av coronaviruset så får vi ge oss till tåls lite till.

Foto: Alamy, TT, Pressbilder.

Annons