Annons

Maria Ludvigsson:S släppte fram länkskatten i EU

Foto: Naina Helen Jåma/ TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Såhär försvarar Socialdemokraternas europaparlamentariker Jytte Guteland sin röst för att släppa igenom den kontroversiella upphovsrättslagen i parlamentet i dag; "Jag säger att parodi har vi försäkrat oss om att det ska säkras. Det lyfts fram i lagen nu" (Sveriges Radio).

Det var med fem rösters marginal den nya lagstiftningen gick igenom i parlamentet tidigare idag. Två av dem var socialdemokraternas Jytte Guteland och Olle Ludvigsson.

Bara socialdemokrater kan på riktigt tro att lagar kan urskilja parodi och skipa rättvisa i en värld full av dålig humor. Denna socialdemokratiska övertro på lagtexts förmåga att skilja agnar från vete och pirater från konstnärer känns igen. (Guteland var dock tidigare mycket kritisk men bytte fot.)

Vad de nya direktiven egentligen handlar om beror på vem man frågar. Förespråkarna hävdar att det är den konstnärliga upphovsrätten som säkras, helgas, garanteras. Andra finner tillfälle att markera mot amerikanska storheter som Google och Facebook. De balanserade kritikerrösterna menar att de nya reglerna varken stärker upphovsrätten eller fredar nätfriheten.

Annons
Annons

Debatten har främst handlat om artiklarna 11 (länkskatt) respektive 13 (uppladdningsfilter). Länkskatten ger tidningar ensamrätt till sina digitala publikationer och ger dem rätt att kräva betalt även för kortare textutdrag, som rubrik eller ingress, som publiceras på annan aktörs sajt. Det kan handla om en nyhetstjänst som lägger ut en länk till texten du just nu läser och använder både rubrik och inledning för att beskriva länken.

(Om ni i framtiden inte längre ser ledartexter som denna rekommenderade och länkade på andra sajter vet ni varför.)

Uppladdningsfilter är ett fåfängt försök att hindra kreativa krafter att snylta på andras verk. Filtren i fråga ska alltså lyckas fånga de med uppsåt att stjäla, härmas, kopiera eller parodiera andras material.

Den som finner det otroligt att digitala filter ska kunna skilja det ena från det andra har rätt. Det som är för bra för att vara sant är sällan (om någonsin) sant.

Dagens omröstningar handlade om huruvida hela förslaget skulle rivas upp, så att artiklarna 11 och 13 kunde omarbetas.

Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner, som idag röstade för att riva upp förslaget, har tidigare beskrivit hur liknande lagstiftning i Spanien och Tyskland har lett till minskad trafik för nyhetssajter.

Upphovsrätten är en fundamental del av äganderätten. Det är just därför äganderättens främsta tillskyndare, som marknadsliberaler, måste hindra att den förvrängs av slarvigt lagstiftningsarbete eller av missriktad politisk iver att komma åt amerikanska nätjättar.

Det går en tydlig skiljelinje mellan socialdemokratiskt systembevarande och marknadsliberalt förhållningssätt till förändring och utveckling. Medan de båda förra ser ny teknik, delningsekonomi och andra nymodigheter som fenomen att tämja och få in i den gamla ordningen ser de senare hur de gamla systemen med fördel bör anpassas efter det nya. Detta drag är djupt konservativt och har nyligen hörts i diskussioner om delningsekonomin och om nya sätt att ta betalt för tjänster. Det konservativa vänsterblocket är bevararna som önskar att tiden skulle stå still och med järnvilja försöker bemöta varje utveckling med gamla tiders medel.

I dag har vi bevittnat samma konservativa förändringsneuros hos svenska EU-parlamentariker. Det är illa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons