Annons

Fem saker Trump ska göra första dagen som president

Donald Trump har utlovat stora förändringar som president i USA. Det mesta ska dessutom ske redan hans första dag i Vita huset. SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin listar sakerna Trump har sagt att han ska göra ”dag ett”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 6

San Diegos gräns mot Tijuana, Mexiko.

Foto: Interfoto/IBLBild 2 av 6

Illegala invandrare köar för arbetstillstånd i Los Angeles.

Foto: Nick Ut/APBild 3 av 6
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 4 av 6
Foto: Charles Dharapak/APBild 5 av 6
Foto: Evan Vucci/TTBild 6 av 6
Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
Foto: Evan Vucci/AP

En sak kan vi vara säkra på. Det kommer att bli en stressig dag för Donald Trump när han flyttar in på 1600 Pennsylvania Avenue den 20 januari nästa år. För det första sker inte maktöverlämnandet förrän vid lunch. Det är då den nye presidenten svär eden, håller sitt första tal som ”den fria världens ledare”, äter traditionsenlig lunch i Kapitoliums Statuary Hall och sedan åker i kortege genom Washington DC.

På kvällen förväntas presidenten och dennes maka besöka de baler som hålls runt om i huvudstaden. Bill Clinton slog rekord vid sin andra ”inauguration day” 1997. Då dansade han och Hillary på 14 stycken baler.

Men det är som sagt inte det enda Donald Trump tänker hinna med. Här är några av de saker han har lovat att göra dessutom (åtminstone om man ska tro vad han själv sa under valkampanjen):

Annons
Annons

San Diegos gräns mot Tijuana, Mexiko.

Foto: Interfoto/IBLBild 1 av 2

Illegala invandrare köar för arbetstillstånd i Los Angeles.

Foto: Nick Ut/APBild 2 av 2
San Diegos gräns mot Tijuana, Mexiko.
San Diegos gräns mot Tijuana, Mexiko. Foto: Interfoto/IBL

1. Muren ska börja byggas

Ända sedan fastighetsmagnaten lanserade sin kampanj i lobbyn på Trump tower förra sommaren har han pratat om att bygga en ”great, beautiful wall” längs USA:s södra gräns mot Mexiko, en mur mexikanerna själva ska betala för enligt Trump.

I ett tal i Phoenix, Arizona i slutet av augusti – en delstat med en lång gräns mot Mexiko, lovade Donald Trump dessutom att muren skulle börja byggas omedelbart när han tillträder.

– På dag ett så kommer vi att börja arbeta på en ogenomtränglig, fysisk, hög, mäktig, vacker, mur längs vår södra gräns, sade den republikanske presidentkandidaten till publikens jubel.

Illegala invandrare köar för arbetstillstånd i Los Angeles.
Illegala invandrare köar för arbetstillstånd i Los Angeles. Foto: Nick Ut/AP

2. Slänga ut illegala invandrare

Ett annat återkommande tema för Trump har varit de illegala invandrare som befinner sig i landet, och som enligt affärsmannen ofta är kriminella. I samma tal som under förra punkten, det stora immigrationstalet i Arizona, slog dessutom Donald Trump fast att han skulle kasta ut alla som var i USA olagligt.

Annons
Annons
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

– Enligt federal data så finns det minst två miljoner, två miljoner – tänk på det, kriminella invandrare i vårt land. (…) Vi kommer att börja forsla ut dem på dag ett, under min första timme som president, ska de människorna bort, sade Trump.

Flera amerikanska medier har ifrågasatt var uppgifterna om två miljoner kriminella illegala invandrare kommer ifrån, och den oberoende tankesmedjan Migration Policy Institute uppger att en mer rimlig siffra är drygt 800 000 personer.

Trump har även sagt att han under sin första dag som president ska be kongressen att rösta igenom en lag som han kallar för ”Kate’s law” efter en ung amerikansk kvinna som sköts av en illegal invandrare som blivit deporterad flera gånger. ”Kate’s law” ska slå fast att de som är i landet illegalt ska dömas och fängslas, och sedan utvisas från USA.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

3. Gå igenom allt Obama gjort

Det är som sagt mycket Trump vill hinna med. Ett annat löfte miljardären har givit är det om att gå igenom och utvärdera allt som Obama-administrationen överhuvudtaget åstadkommit. Och det bums.

– Min första dag som president kommer jag att beordra en översikt av varenda enskild reglering som har gjorts de senaste åtta åren. Alla onödiga jobbdödande regler ska tas bort, och det är enbart början, sade Trump under ett kampanjtal.

Annons
Annons
Foto: Charles Dharapak/APBild 1 av 2
Foto: Evan Vucci/TTBild 2 av 2

Vid ett annat slog han fast att han under sin första dag – när annars – skulle dra tillbaka ”alla okonstitutionella exekutiva beslut” som Obama fattat och återställa ”lag och ordning i vårt land”.

Foto: Charles Dharapak/AP

4. Obamacare

Det finns stort missnöje bland många republikaner vad gäller president Obamas hälsovårdsreform Affordable Care Act, eller Obamacare som den allmänt kallas. Inte helt oväntat är det något som Trump har siktat in sig på. I ett mail som Trump-kampanjen skickade ut till sina anhängare i mitten av oktober kan man läsa att Obamacare är en ”absolute DISASTER” (deras emfas på ordet ”disaster”) för amerikanska familjer och att den ska hävas och ersättas under Trumps första hundra dagar vid makten. Men Donald Trump brukar när han kampanjtalar hävda att det ska ske redan under hans första dag som president.

– Min första dag ska jag be kongressen att skicka mig ett lagförslag som omedelbart drar tillbaka och ersätter den fruktansvärda Obamacare, sade Trump vid ett tal i Ohio i mitten av september. Ett löfte han upprepat många gånger, både innan och därefter.

Foto: Evan Vucci/TT
Annons
Annons

5. Inga vapenfria zoner

Kommer att se till att det inte finns några vapenfria zoner på våra skolor, det måste jag.

En hjärtefråga för många amerikaner, inte minst frihetsälskande republikaner, är den om rätten att bära vapen. Det står fastslaget i det andra konstitutionstillägget som klubbades redan 1791, och det är mot den bakgrunden man ska förstå vissa människors upprördhet över att det finns så kallade vapenfria zoner i USA. Något som Donald Trump alltså vill ändra på.

– Jag kommer att se till att det inte finns några vapenfria zoner på våra skolor, det måste jag, och på militärbaser. Det kommer att skrivas under på min första dag, ok? Min första dag, sade Trump i ett tal i Vermont redan i januari i år. Ett uttalande som Clinton-kampanjen inte var sen med att fördöma och tolka som att Trump föreslagit att alla barn skulle bära vapen.

Det är som sagt mycket som ska hinnas med, och man ska nog inte tolka den republikanske presidentkandidaten allt för bokstavligt när han säger att saker och ting ska ske under hans första timmar som president.

Är det något som varit genomgående för Donald Trumps vallöften är det dessutom att han säger att ett eller annat ska ske, men i princip ingenting om hur det hela ska göras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons