Annons

Fem svenska äventyr i sista minuten

Vet du inte vad du ska göra på höstlovet? Svd.se har valt ut fem svenska äventyr för dig som vill dra iväg i sista minuten, eller som planerar en skön weekend om några veckor..

Under strecket
Publicerad

Barnäventyr i Sala Silvergruva.

Foto: MARIA ANDERSSON

Abisko.

Foto: STF

Hummerfiske i Bohuslän.

Foto: ROBERT DAHLBERG

Finnhamn.

Foto: STF FINNHAMN

Ta med barnen till Yasuragi Hasseludden.

Foto: YASURAGI HASSELUDDEN

Barnäventyr i Sala Silvergruva.

Foto: MARIA ANDERSSON

Abisko.

Foto: STF

Hummerfiske i Bohuslän.

Foto: ROBERT DAHLBERG

Finnhamn.

Foto: STF FINNHAMN

Ta med barnen till Yasuragi Hasseludden.

Foto: YASURAGI HASSELUDDEN
1/5

Barnäventyr i Sala Silvergruva.

Foto: MARIA ANDERSSON
2/5

Abisko.

Foto: STF
3/5

Hummerfiske i Bohuslän.

Foto: ROBERT DAHLBERG
4/5

Finnhamn.

Foto: STF FINNHAMN
5/5

Ta med barnen till Yasuragi Hasseludden.

Foto: YASURAGI HASSELUDDEN

**Gå ner i Sala silvergruva
**Skattjakt, gruvtur och spökvandring – under höstlovet är det full aktivitet och extra många guidade turer i Sala silvergruva. Välj mellan en riktig gruvexkursion (lämplig för lite äldre barn) där man bland annat vadar i decimeterhögt vatten, och lilla och stora gruvturen där man går ner till 26 respektive 60 meter. Guiden berättar om gruvans historia, hur silvret hittades och hur det var att arbeta i gruvan.

Bo förslagsvis på Svenska Turistföreningens vandrarhem. Den som föredrar en mer exotiskt lya kan tinga gruvsviten – flera gånger utsedd till ett av världens mest annorlunda hotellrum. Men satsa i så fall på varma och bekväma kläder – temperaturen i gruvan är endast två grader, oavsett årstid. Och glöm kvällspratande i mobiltelefonen, som inte fungerar här – personalen ovan jord når du istället via kommunikationsradio. Tips: försäkra dig om att det finns platser kvar under höstlovet, gruvturerna är populära.
www.salasilvergruva.se

**Ta tåget till Abisko
**Ta nattåget upp till nationalparken Abisko. För första gången håller turiststationen i Abisko öppet hela säsongen. Fortfarande sprakar färgerna, luften är kristallklar och norrskenet flammar över himlen. Ägna dagarna åt vandringar – det är få platser i Sverige som naturen så lättillgänglig som här – och kvällarna till att laga mat i vandrarhemsköket och att bada i den vedeldade bastun vid Torneträsk. Observera dock att både Aurora Sky Station samt restaurangen håller stängt fram till att vintersäsongen drar i gång. Turiststationen ligger granne med tågstationen som har dagliga förbindelser med både Stockholm och Göteborg. Kiruna flygplats ligger en dryg timme bort.
www.abisko.nu

Annons
Annons

Hummersafari i Bohuslän
Följ med en yrkesfiskare på hummerfiske. Hjälp till att öppna burar och plocka ut fiskefångst – där finns antagligen sjöstjärnor, krabbor, olika fiskar och förstås hummer. Arrangörer av hummersafari hittar du lite överallt på västkusten. Everts Sjöbod är av dessa arrangörer. Bo Hansson, som har yrkesfiskat i över 40 år och som numera är med och driver Smögens Fisketurism, är en annan. Bo Hanssons turer varar mellan två och fyra timmar och inkluderar fikapaus och vanligtvis en sväng förbi en sälkoloni. Hela äventyret avslutas med hummersupé i sjöboden, då det är dags att hugga in i dagens fångst.
www.smogensfisketurism.com,
www.evertssjobod.se

Stockholms skärgård off season
Fler och fler börjar hitta ut till skärgården också under de mörka årstiderna. Många tycker till och med att hösten är skärgårdens allra vackraste säsong. Inga störande båtmotorer och ingen trängel i vandrarhemsköket – däremot klar luft och vackra färger. Skärgården off season innebär att varva ner, kanske bada bastu och ta ett dopp i havet som ännu inte är så kallt som man föreställer sig. Svenska Turistföreningens vandrarhem i Finnhamn håller öppet under höstlovet, och har laddat med aktiviteter som reflexpromenad i mörkret, äventyrsbanor, korvgrillning och fiske. Bara vuxna betalar för login. Men packa hela helgens mat – butiken håller stängt.
Finnhamn på Svenska turistföreningens hemsida.

Koppla av på japanskt spa
Under höstlovet sänker spahotellet Yasuragi Hasseludden – vackert beläget vid inloppet till Stockholm – åldersgränsen till tolv. Här strosar man runt i morgonrock, så kallad yukatan, och ägnar ena timmen åt att lyssna på tibetanska klangskålar och nästa till att sitta på en träpall och hälla hink efter hink med varmt vatten över sig. Varva bad och sushimåltider med japaninspirerat pyssel som drakbyggande och origami, konsten att vika papper. Här finns också en mangahörna och ett rum för filmvisning.
www.yasuragi.se

Anna Wahlgren

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons