Annons

Fem VM-guld – här är Toves bragdår i bilder

Tove Alexandersson jublar efter guldet på långdistansen i orienterings-VM.
Tove Alexandersson jublar efter guldet på långdistansen i orienterings-VM. Foto: Geir Olsen/TT

Sex minuter. Den förkrossande marginalen skiljde mellan Tove Alexandersson och närmaste konkurrent i två av årets guldlopp. Totalt blev det hela fem VM-guld – här följer en snabbguide till bragdmedaljörens fantastiska år.

Under strecket
Publicerad

Tove Alexandersson mot guld på hemmaplan.

Foto: Svenska Orienteringsförbundet/TT

1 / 5

Årets första VM-guld – krossade alla

Tove Alexandersson mot guld på hemmaplan.
Tove Alexandersson mot guld på hemmaplan. Foto: Svenska Orienteringsförbundet/TT

Senast det var ett skidorienterings-VM i Sverige var 2011 då Tove Alexandersson tog sitt första guld. Även den här gången fick hon en drömstart på hemmamästerskapet.

Inför hemmapubliken i Piteå krossade hon i slutet av mars allt motstånd när hon tog den seger som hon saknade i meritlistan – ett VM-guld på långdistans.

– Det var verkligen skönt, jag har längtat så mycket efter det här, sade hon glädjestrålande till orientering.se efteråt.

Marginalen blev till slut hela sex minuter ner till ryska tvåan Alena Trapenznikova. Svenskan tog kommandot redan från start på den fysiskt krävande banan.

– Det var en av de absolut roligaste skidorienteringsbanor jag åkt. Jag har gjort ett bra lopp, det vara bara precis i slutet som jag gjorde ett misstag.

Annons
Annons
Foto: Victor Lundmark/Skogssport/TT

2 / 5

Årets andra VM-guld – oslagbar i sprint

Foto: Victor Lundmark/Skogssport/TT

Om Tove Alexandersson var överlägsen i långdistansen så var det desto jämnare i sprinten. Men med 28 sekunders marginal ner till landsmaninnan Magdalena Olsson tog hon sitt femte raka sprintguld.

– När jag vann i Tänndalen 2011 var orienteringstekniken min största styrka. Sedan dess har jag blivit bättre och bättre fysiskt. Men sprint är speciellt, det är så små marginaler och du måste verkligen vara på hugget hela tiden för att inte göra misstag, sade Tove efter guldloppet.

Det blev en stor blågul dag – samtliga fem svenskor körde in bland de 13 bästa. På den avslutande medeldistansen hände något så märkligt som att det blev en prispall utan Tove Alexandersson. Men det skulle ändå bli fler guld under året...

Annons
Annons

Lina Strand (silver) och Tove Alexandersson (guld) ordnade en svensk drömstart i VM.

Foto: Geir Olsen/TT

3 / 5

Årets tredje VM-guld – ingen kom i närheten

Lina Strand (silver) och Tove Alexandersson (guld) ordnade en svensk drömstart i VM.
Lina Strand (silver) och Tove Alexandersson (guld) ordnade en svensk drömstart i VM. Foto: Geir Olsen/TT

Tunglöpt skog och mycket blåbärsris. Rapporterna skvallrade om en tuff bana för orienterarna i långdistansen i VM. Men utmaningen var ingen match för Tove Alexandersson. Hon tog guld – med sex minuters marginal.

– Jag är så himla glad. Det är svårt att beskriva, det är liksom lika häftigt varje gång, sade hon efter segern i norska Östfold den 14 augusti.

Man kan lugnt säga att Tove hade favorittrycket på sig. Ingen orienterare i världen hade rått på henne hittills under säsongen. Knappt tre veckor före VM vann världscupledaren i stor stil orienteringsfesten O-ringen för sjätte gången. En annan svenska, Lina Strand, kom på silverplats i VM-loppet.

Annons
Annons

Anne Margrethe Hausken Nordberg gratulerar den utpumpade guldmedaljören. Tove Alexandersson.

Foto: Geir Olsen/TT

4 / 5

Årets fjärde VM-guld – nervig sekundstrid

Anne Margrethe Hausken Nordberg gratulerar den utpumpade guldmedaljören. Tove Alexandersson.
Anne Margrethe Hausken Nordberg gratulerar den utpumpade guldmedaljören. Tove Alexandersson. Foto: Geir Olsen/TT

Även medeldistansen slutade med det väntade – ännu ett VM-guld till Tove Alexandersson. Men den här gången satt det hårt åt.

– Det var väldigt, väldigt tufft. Jag fick verkligen kämpa, sade hon i segerintervjun.

Schweiziskan Simona Aebersold, som tog brons på långdistansen, startade före Alexandersson. 21-åringen stod för ett jättelopp och när Alexandersson närmade sig mål var det mycket spännande. Alexandersson såg till synes helt utpumpad ut och slet ända fram till mållinjen. I mål skiljde fem sekunder.

– Jag var så trött och hade så mycket mjölksyra i benen. Jag visste att min enda chans var att orientera bra eftersom min löpning och fart inte var så bra. Sen var det bara att kämpa på slutet.

Annons
Annons

Karin Ohlsson, Tove Alexandersson och Lina Strand firar guldet.

Foto: Audun Braastad/TT

5 / 5

Årets femte VM-guld – fick inte huvudrollen

Karin Ohlsson, Tove Alexandersson och Lina Strand firar guldet.
Karin Ohlsson, Tove Alexandersson och Lina Strand firar guldet. Foto: Audun Braastad/TT

I stafetten fick för en gångs skull en annan i laget bli hjälte. Karolin Ohlsson sprang hem segern efter en spurtstrid mot Schweiz.

Lina Strand gav Sverige en drömstart och växlade över till Tove Alexandersson 44 sekunder före Schweiz och Ryssland. Men Tove kände av urladdningen från medeldistansen.

– Jag var illamående från start. Jag försökte bara ta mig igenom loppet och försöka koncentrera mig på orienteringen och inte göra bort mig, sade hon efteråt till SVT.

Tove Alexandersson växlade över till Karolin Ohlsson som tvåa – sex sekunder efter Schweiz. Men till slut blev det alltså guld nummer 3 i detta VM för den suveräna svenskan och SvD:s Anders Lindblad lyfte in henne i bragddebatten..

”Det var ytterligare en i raden av bragder som 26-åringen utförde i Norge. Hon är sportens affischnamn”, skrev han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons