Annons

Torbjörn Isacson:Festen snart över för nya bolag på börsen

Conni Jonsson, styrelseordförande i EQT.
Conni Jonsson, styrelseordförande i EQT. Foto: Tomas Oneborg

EQT lyfter ytterligare på börsen efter den tunna premiärrapporten. Men frågan är om börsintroduktionen av riskkapitalbolaget är ännu ett inslag i en börsfest som är på väg mot sitt slut.

Under strecket
Publicerad

EQT:s första kvartalsrapport som noterat bolag följer väl den välregisserade föreställning som introduktionen varit. Särskilt händelserikt är det inte, precis som förväntat. Kvartalsredogörelsen saknar både resultat- och balansräkningar. Det är tunt med ny information, men analytiker från några av de många investmentbanker som deltagit i introduktionen fick ställa några frågor efteråt till finanschefen och ”Head of shareholder relations”, som var de som skötte hela premiärpresentationen. Strax före den första rapporten kunde några av de inblandade investmentbankerna släppa rekommendationer kring aktien, vilket tryckte upp kursen ytterligare.

Introduktionspriset i kombination med en massiv säljstyrka hos ledande investmentbanker globalt och regionalt har gjort EQT till en vinstlott för köparna. Aktien gick som ett spjut direkt den noterades den 24 september.

För övriga investerare, som inte fick del av introduktionspriset, är frågan om aktien är köpvärd idag. Dessutom svävar finns frågan om EQT-introduktionen är ännu ett bevis på att börsfesten närmar sig sitt slut den här gången.

Annons
Annons

Allt fler signaler vittnar som bekant om att tuffare tider är på väg. Politiskt är oroshärdarna i världen många. Den låga ränta som hjälpt både högbelånade riskkapitalister och andra placerare har inte så mycket mer krut att tillföra.

På måndagen gick Scanias vd Henrik Henriksson ut med att ”festen snart är över och det är dags att börja städa.” Orderingången bromsar in rejält.

Även om det är en konjunkturkänslig bransch, och vi sett liknande signaler från Volvo redan, så är det inte så snyggt när ett sådant besked kommer bara några månader efter att Scania-ägaren Tratons aktie noterats.

Sedan Traton, också med god hjälp av en lång rad internationella investmentbanker, såldes in på börsen i somras så har aktien gått riktigt dåligt.

Det är inte utan att tankarna går till den på sin tid hårdinsålda småspararfavoriten Telia, som kom in på toppen av högkonjunkturen, backade direkt och sedan inledde en evighetslång ökenvandring.

Internationellt brukar EQT-konkurrenten Blackstone, som noterades sommaren 2007, pekas ut som ett orosbådade riktmärke.

Aktörer på finansmarknaden som SvD Näringsliv talat med vittnar om att det är svårt att räkna hem affärer till nuvarande värderingsnivåer. Även om det talas om att det blivit svårare att notera bolag, så riskerar börsen alltid att bli sista utposten i de här lägena. Det brukar inte sluta så väl.

De senaste dagarna har det ryktats om att dialysföretaget Diaverum, en del av det Gambro som en gång köptes ut från börsen av bland andra EQT, är på väg tillbaka till börsen. Detta sedan de nuvarande riskkapitalägarna inte lyckats hitta en köpare som vill betala tillräckligt mycket.

Annons
Annons

Samtidigt florerar rykten om att EQT ser över planerna på att sälja betalningslösningsföretaget VFS Global Group på grund av för dåliga bud, och istället överväga en börsnotering i London.

Internationellt tog häromdagen fossilkungarna på Saudi Aramco, som kan bli en av tidernas största noteringar, ett nytt steg mot aktiemarknaden när de fick godkänt av Saudiarabiens kapitalmarknadsmyndighet. Här handlar det knappast om en långsiktig och hållbar vinnare, utan ägare som måste få in kapital.

Internationellt gör jättebubblor som det upphaussade Wework att investerare börjar dra öronen åt sig. Inom de tekniksegment, som förvisso inte är särskilt stora på Stockholmsbörsen, verkar nervositeten vara hög på flera håll. Värderingarna har rusat iväg långt för själva de verkliga verksamheterna, och påminner emellanåt om de febriga it-åren.

Att det då finns mycket kapital, inte minst pensionspengar, som måste placeras någonstans riskerar att bli en tillfällig tröst för aktiemarknaden. För pensionärerna kan det bli desto tråkigare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons