Annons

Festival med Mats Eks dansverk på SVT Play

Ur ”Julia & Romeo” i koreografi av Mats Ek.
Ur ”Julia & Romeo” i koreografi av Mats Ek. Foto: SVT

Dansfest med kroppar som gör revolt – så skulle man kunna rubricera SVT:s urval av kända Mats Ek-verk som visas från den 15 juni.

Under strecket
Publicerad

Bondflickan Giselle förälskar sig i en man som sviker. Törnrosa är en tonåring som trotsar föräldrarna och upptäcker sexualiteten. I Bernardas stränga regim gör den frihetstörstande yngsta dottern revolt. Och Julia släpper fram känslorna i en hård värld.

I Mats Eks baletter får ofta unga, livskraftiga men därför också sårbara gestalter uttrycka hopp om förändring. Upproret mot omgivningen – familjen, samhället, alla maktstrukturer – är också ett tacksamt tema att gestalta fysiskt, i uttrycksfull rörelse.

Nu kan man se en rad av dessa moderna klassiker på SVT Play från den 15 juni, utvalda av koreografen själv. Det är scenverk som har transformerats till rutan med insikt om bildmediets speciella möjligheter: ”Giselle”, ”Törnrosa”, ”Bernardas hus”, ”Julia & Romeo”.

Bland dem som visas finns även senare verk som ”Utvandrarna” på Dramaten och relationsduetten ”Yxa” med Ana Laguna och Yvan Auzely som först gjordes som film, därefter på scen – en inte helt ovanlig ordning i Mats Eks värld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons