Annons

Fetmaforskare: Räkna kalorier fungerar inte

Sluta banta. Det rådet ger Erik Hemmingsson, en av Sveriges främsta fetmaforskare. I en ny bok sågar han traditionella uppfattningar om viktminskning. ”Att räkna kalorier och följa meningslösa dieter är dömt att misslyckas.”

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Stefan Tell och Alamy/IBL

”För att bli av med extra kilon är det viktigt att först börja bearbeta det som orsakat övervikten”, säger Erik Hemmingsson, författare till boken ”Slutbantat”.

Foto: Alamy/IBL och Bonnier
Foto: Stefan Tell och Alamy/IBL
Foto: Stefan Tell och Alamy/IBL

Erik Hemmingsson, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, gav nyligen ut boken ”Slutbantat”.

– Tyvärr är vi programmerade att tro att bara jag äter mindre så löser sig allt, men det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Du kanske lyckas gå ner några kilo, men efter ett tag börjar kroppen protestera och du går upp de förlorade kilona lika snabbt igen, säger han.

Det handlar enkelt uttryckt om hungerhormonernas kamp mot mättnadshormonerna, ett slag som oftast vinns av hungerhormonerna som bara vill ha mer och mer snabba kolhydrater som innehåller mycket socker men som ger mindre mättnad. Kroppen drar även ner förbränningen på sparlåga så att fettcellerna fylls på igen.

– För att bli av med extra kilon är det viktigt att först börja bearbeta det som orsakat övervikten, säger han och nämner framför allt två riskfaktorer när det gäller att lägga på sig vikt: stress och brist på återhämtning i kombination med processad skräpmat.

Annons
Annons

”För att bli av med extra kilon är det viktigt att först börja bearbeta det som orsakat övervikten”, säger Erik Hemmingsson, författare till boken ”Slutbantat”.

Foto: Alamy/IBL och Bonnier

En stor del av lösningen är att inte fokusera så mycket på utseendet och vikten utan istället acceptera din kropp

Stressen bidrar till en ökad fettinlagring genom utsöndringen av hormonet kortisol, och ökar dessutom vårt sötsug, till exempel på kvällen efter en hektisk jobbdag.

– Sedan får vi inte glömma den fullständigt absurda matmiljön där livsmedelsindustrin bombarderar oss med processad skräpmat som bara ökar vår hunger och försämrar oddsen för att kunna leva hälsosamt, säger han.

Men om det inte funkar med varken dieter eller att äta mindre och motionera mer, hur ska jag då bära mig åt för att bli av med valkarna som hänger utanför byxresåren?

– En stor del av lösningen är att inte fokusera så mycket på utseendet och vikten utan istället acceptera din kropp. Det viktigaste är att se till att må bra psykiskt, socialt och emotionellt. Lägg fokus på din hälsa, inre faktorer, stress och livsstil, och låt vikten vara sekundär.

”För att bli av med extra kilon är det viktigt att först börja bearbeta det som orsakat övervikten”, säger Erik Hemmingsson, författare till boken ”Slutbantat”.
”För att bli av med extra kilon är det viktigt att först börja bearbeta det som orsakat övervikten”, säger Erik Hemmingsson, författare till boken ”Slutbantat”. Foto: Alamy/IBL och Bonnier

Det smalhetsideal som pumpas ut i dag i reklam – inte minst i sociala medier – är inte till gagn för någon utan skapar bara skuldkänslor hos dem som förtvivlat försöker bli smala, menar Hemmingsson.

Att tycka om sig själv i kropp och själ är första steget mot en balanserad och hälsosam vikt och viktminskning, om det är just det man vill uppnå.

Annons
Annons

– Det behöver faktiskt inte vara så svårt som många tror, säger han.

Och att nå sin idealvikt kräver inte att du späker dig. Tvärtom, menar forskaren som hävdar att späkning och bantning bara kommer göra det svårare att hitta en bra och hälsosam vikt utan att behöva leva som en asket.

– Men först måste man skaffa sig elementär kunskap om hur kroppen fungerar biologiskt. Till exempel är vi gjorda för att lagra fett för att överleva. Vi är i mångt och mycket en produkt av vår barndom. De fettceller vi lägger på oss under våra första levnadsår styr till väldigt stor del vad du väger som vuxen, och de är svåra att bli av med, oavsett hur mycket vi bantar. Kroppen har sitt eget sätt att reglera vikten på precis som med andning, temperatur och vätskenivåer. Misslyckad bantning handlar absolut inte om bristande viljekraft eller svag karaktär, utan om väldigt starka biologiska krafter, säger Erik Hemmingsson.

Han menar att det finns andra riskfaktorer för att drabbas av övervikt senare i livet som ofta glöms bort i debatten.

– Din familjs sociala klasstillhörighet, om du fick kärlek och stöd under uppväxten men också vilken typ av bostadsområde du växte upp i, om det finns övervikt i släkten, om du blev ammad och hur din mamma mådde under graviditeten.

Katarina Arnstad Elmblad/ Aftonbladet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons