Annons

Forskare: Därför är det så svårt att gå ner i vikt

Tre mekanismer i kroppen och hjärnan arbetar mot viktnedgång. Det menar fetmaforskaren Erik Hemmingsson. ”Fettet är något som kroppen har lagrat på sig av en anledning och som den gärna försvarar”, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En person som varit överviktig stora delar av sitt liv har mycket svårare än andra att gå ned i vikt och behålla nedgången på lång sikt, menar Erik Hemmingsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En person som varit överviktig stora delar av sitt liv har mycket svårare än andra att gå ned i vikt och behålla nedgången på lång sikt, menar Erik Hemmingsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
En person som varit överviktig stora delar av sitt liv har mycket svårare än andra att gå ned i vikt och behålla nedgången på lång sikt, menar Erik Hemmingsson.
En person som varit överviktig stora delar av sitt liv har mycket svårare än andra att gå ned i vikt och behålla nedgången på lång sikt, menar Erik Hemmingsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Man ska absolut inte skam- och skuldbelägga personer med fetma. Det är ju exempelvis helt absurd att skuldbelägga korta personer.

Uppfattningen att det är lätt att gå ner i vikt bara du anstränger dig tillräckligt mycket stämmer inte, menar Erik Hemmingsson, docent och fetmaforskare på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Tvärtom kommer en överviktig eller fet person som försöker tappa kilon att motarbetas av sin egen kropp.

Enligt Erik Hemmingsson har kroppen huvudsakligen tre sätt att försvara sig mot viktnedgång.

– När man går ner i vikt töms cellerna på fett. Det första försvaret är att vår ämnesomsättning går ner och att vi inte gör av med lika mycket energi, säger han.

– Det är kroppens främsta sätt att reglera vikten, och om vi befinner oss i en miljö där vi inte äter så mycket kommer ämnesomsättningen också att minska och vi gör av med mindre energi per kilogram.

Annons
Annons

Omvänt kommer kroppen att öka ämnesomsättningen om vi äter mer. Processen ser olika ut från person till person och vissa kroppar ökar ämnesomsättningen mer. Personer med hög ämnesomsättning brukar ofta vara ganska smala genom livet oavsett livsstil, enligt Erik Hemmingsson.

Det går att avvänja men i längden kommer det vara mycket svårt.

Den andra försvarsmekanismen har att göra med hunger. I kroppen finns flera hormoner som reglerar aptiten, bland annat ghrelin. Under viktnedgång kommer ghrelinnivåerna öka, vilket gör att du blir hungrigare. I längden är hungersignalerna mycket svåra att ignorera.

– Det här är den största förklaringen till att matsäckskirurgi är så bra på att få människor med svår fetma att gå ner i vikt. Ghrelinet frisätts från magen och tunntarmen. När du kopplar bort en stor del av det så kommer folk inte vara hungriga längre och då går de ner i vikt, säger Erik Hemmingsson.

Det tredje försvaret, enligt Erik Hemmingsson, styrs av processer i hjärnan. Vi människor är vanedjur och har ofta undermedvetna beteenden som triggas igång av olika sinnesstämningar.

– Om man till exempel är stressad och haft en jobbig dag på jobbet kanske man har den dåliga vanan att självmedicinera genom att gå på Pressbyrån och köpa något därifrån. Det kan man lära av sig men i längden kommer det vara mycket svårt.

Enligt honom har en person som varit överviktig stora delar av sitt liv mycket svårare än andra att gå ned i vikt och bibehålla minskningen på lång sikt. Personer som legat på en normalvikt under hela livet men lagt på sig några kilon har däremot bättre förutsättningar att lyckas.

Erik Hemmingsson poängterar att fetma är en sjukdom med komplexa orsaker.

– Man ska absolut inte skam- och skuldbelägga personer med fetma. Det är ju exempelvis helt absurd att skuldbelägga korta personer. Det har väldigt mycket att göra med vilken uppväxt man hade, säger han och menar att även socioekonomiska faktorer påverkar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons