Annons

Var tredje svensk följer en diet – LCHF hotad etta

Var tredje svensk följer en diet, och klart populärast är lågkolhydratdieten LCHF. Det visar en undersökning gjord av Inizio på uppdrag av SvD. Men dieterna innebär också merjobb. Nästan två tredjedelar av dem som följer en diet uppger att familjemedlemmarna äter olika mat.

Under strecket
Publicerad

LCHF är på väg att tappa sitt starka grepp bland svenskarnas favoritdieter, menar Ingela Stenson, trendanalytiker på United Minds. En orsak: klimatdebatten.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 5

Ingela Stenson.

Foto: United minds Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Bild 5 av 5

LCHF är på väg att tappa sitt starka grepp bland svenskarnas favoritdieter, menar Ingela Stenson, trendanalytiker på United Minds. En orsak: klimatdebatten.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
LCHF är på väg att tappa sitt starka grepp bland svenskarnas favoritdieter, menar Ingela Stenson, trendanalytiker på United Minds. En orsak: klimatdebatten.
LCHF är på väg att tappa sitt starka grepp bland svenskarnas favoritdieter, menar Ingela Stenson, trendanalytiker på United Minds. En orsak: klimatdebatten. Foto: Yvonne Åsell

SvD:s undersökning visar att var tredje svensk aktivt följer en diet hela tiden eller ibland och ytterligare en stor grupp har tidigare gjort det. Bland de aktiva äter var tredje lågkolhydratskost förkortat LCHF.

– LCHF-dieten dominerar klart men det som ändå slår mig mest är att varannan svensk aldrig testat en diet, trots den ständiga pågående debatten, säger Karin Nelsson på undersökningsinstitutet Inizio.

Undersökningen visar också att 5:2-dieten, med två dagars fastande i veckan och vanligt matintag under fem dagar, fortfarande är väldigt utbredd. 20 procent av de aktiva ägnar sig åt den.

14 procent av de tillfrågade uppger at de äter ekologiskt, följt av laktosfritt (12 procent), vegetariskt (11 procent) och GI (10 procent, kost med långsamma kolhhydrater).

Annons
Annons

Ytterligare en bit efter kommer glutenfritt, stenålderskost viktväktarna och vegan.

Undersökningen beskriver alltså inte enbart dieter, utan kosthållningar i ett bredare perspektiv. De intervjuade har kunnat svara ja på flera alternativ samtidigt, exempelvis att man äter både vegetariskt och ekologiskt. Även fastedieten 5:2 kombineras i många fall med andra dieter, inklusive LCHF.

Som tidigare är dieter något som lockar fler kvinnor än män, men även detta tycks vara på väg att förändras. Men också utbildningsnivån hänger ihop med viljan att gå på en diet, enligt undersökningen.

– Det finns en väldigt tydlig koppling mellan utbildning och viljan att följa en diet. Ju bättre utbildad man är desto vanligare är det att följa en diet, säger Karin Nelsson.

Flygvärdinnedieten handlade bara om utseende och att så snabbt som möjligt komma i en trång balklänning. Dagens dieter är mer en livsstil.

En separat mätning som SvD har gjort med hjälp av Google visar att LCHF också är den klart vanligaste dieten som svenskarna söker på internet. Så har det varit sedan 2008, men där sticker nu plötsligt vegan upp som en första allvarlig utmanare. Det speglas inte lika tydligt i SvD:s inizio-mätning över vilka dieter folk faktiskt följer. Där beskriver sig fler istället som vegetarianer.

Ingela Stenson som är trendanalytiker på United Minds är inte förvånad över resultatet.

– Jag tror att sökordsmätningen speglar en nyfikenhet och intresse. Vegetariskt och veganskt står högt på trendlistan men det har inte slagit igenom på bred front riktigt så fort som det kan verka i debatten. Om du tittar på en tidskriftshylla så kan man lätt tro att alla redan äter vegetariskt, men så är det inte.

Annons
Annons

Ingela Stenson.

Foto: United minds Bild 1 av 1
Ingela Stenson.
Ingela Stenson. Foto: United minds

Dessutom tror Ingela Stenson att en del som inte är veganer, medvetet eller omedvetet, är flexitarianer som äter vegetariskt ibland och då letar recept på nätet.

Hon är inte heller överraskad av att LCHF toppar båda mätningarna klart men menar att LCHF sedan några år långsamt är på väg att tappa sitt starka grepp.

– LCHF har framför allt ett problem när det gäller att förhålla sig till klimatdebatten där ju budskapet är att köttkonsumtionen behöver minska. Det vi kan se är lite grand att LCHF går från att ha varit något som liknar en religion till att vara ett rätt bra sätt att gå ner i vikt på kort sikt.

En förklaring till LCHF:s starka ställning är säkert att dieten lockar många diabetiker. Hälsoskäl bidrar även till fri-från-trender som gluten- och laktosfritt.

Inizio-mätningen visar också att de flesta följer en diet för att må bra/vara frisk (62%) eller för att gå ned i vikt (57%).

Enligt Ingela Stenson finns det annars stora skillnader på dieter förr och nu.

– Förr hade vi till exempel flygvärdinnedieten som bara handlade om utseende och att så snabbt som möjligt komma i en trång balklänning. Dagens dieter är mer en livsstil, en del av ett konceptuellt tänk där människor definierar sig själva och sin syn på omvärlden. Maten och ätandet blir en del av ett personligt varumärke, säger Ingela Stenson.

Annons
Annons
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3

Klicka upp för mer grafik – bläddra

1/3
2/3
3/3

Hon beskriver dagens dieter som mer teoretiska och kunskapskrävande än förr. Ätandet ska förklaras och försvaras, och det är inne med historier om hur klimatsmarta råvarorna är och vem som odlat dem på ett särskilt sätt.

Politiskt korrekt är idag enligt Ingela Stenson att äta mindre men bättre kött, mer grönsaker, mer svenskodlat och, om man äter kött, svenskt kött.

Det är genom maten vi stoppar i oss som vi hoppas lösa både världsproblemen och göra oss själva osårbara mot krämpor.

– Problemet är att det blir för svårt och att det ofta inte går att hitta ett absolut svar på alla frågor på internet. Därför ser vi mitt i detta att mattrenderna faktiskt går tillbaka och blir mer känslostyrda, där fakta åter spelar mindre roll.

Den starka identifikationen med den egna dieten ställer till praktiska bekymmer i många familjer. Hela 62 procent av de som följer en diet uppger att medlemmarna i det egna hushållet äter olika mat, vilket alltså innebär att man vid varje måltid måste laga flera rätter.

Men även om många är djupt engagerade i sina dieter så är det inget som ska få störa familjefriden runt julbordet.

En stor majoritet, hela 71 procent, svarar nämligen innan jul att de planerade att göra uppehåll i sin diet över julen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons