Annons

FI-chefen till motattack: ”Jag är inte tondöv”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Inga fel begicks. Inga regler har brutits. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tillbakavisar alla anklagelser om jäv i samband med att hans närmaste man gick till ett toppjobb på den bank han nyss var satt att granska.

Under strecket
Publicerad

Martin Noréus.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Erik Thedéen är på offensiven, när han för första gången kommenterar det uppmärksammade avhoppet från Finansinspektionen, FI.

Det var den 18 september i år myndigheten meddelade att Martin Noréus, vice generaldirektör, slutar för att bli chef för regelefterlevnad på Handelsbanken.

Det var ett oväntat sidbyte – mitt under en historisk penningtvättsgranskning – som ledde till starka reaktioner.

Men Erik Thedéen ser inga problem.

– Jag tror inte på att låsa in folk på livstid i statsförvaltningen. Det är min grundinställning, säger generaldirektören efter ett framträdande på branschorganisationen Swedsecs konferens om finansiell rådgivning.

Han fortsätter:

– Jag är övertygad om att alla tjänar på att den privata sektorn kan rekrytera från statsförvaltningen och vice versa. Jag ser ingen anledning till att rikta kritik mot vare sig oss, eller mot hur Martin Noréus har agerat här.

Martin Noréus var vice generaldirektör och chef för FI:s bankavdelning. Det innebär att han på sin avdelning hade flera ärenden som rörde just Handelsbanken, samtidigt som han förhandlade med banken om ett nytt jobb.

Annons
Annons

Martin Noréus.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Martin Noréus var också central i den stora penningtvättsundersökningen mot Handelsbankens konkurrenter Swedbank och SEB, som FI just nu genomför tillsammans med myndigheterna i de tre baltiska länderna.

Martin Noréus.
Martin Noréus. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Folke Johansson, professor emeritus vid Göteborgs universitet, är en av flera som reagerat på det plötsliga sidbytet. Professorn anser att Martin Noréus borde ha jävat ut sig direkt från den tidpunkten han blev klar över att jobbet på Handelsbanken överhuvudtaget kunde bli aktuellt, det sade han i en intervju i SvD den 19 september.

Det skulle leda till en närmast ohållbar situation, anser Erik Thedéen.

– Det finns inga regler som säger att man ska göra på ett visst sätt efter första anställningsintervjun och på ett annat sätt vid den andra intervjun. Det enda man kan gå på är de eventuella intressekonflikter som kan uppstå. Och här är vår bedömning att Martin Noréus har agerat korrekt när han inte anmälde jäv.

FI:s generaldirektör menar att det är bedömningsfråga, reglerna är inte huggna i sten.

– Det faktum att jag känner Martin Noréus väl spelar också in. Jag vet vilken integritet han har och vilken utmärkt kompetens han besitter. Dessutom gäller ju fortfarande hårda sekretessregler. Även om Martin Noréus byter jobb får han inte avslöja saker som omfattar sekretess, säger Erik Thedéen.

Annons
Annons

Kan du förstå att folk reagerar – ena dagen chef för bankavdelningen på FI. Nästa dag hög chef på den bank man nyss var satt att granska?

– Jag är inte tondöv, det är klart jag förstår den diskussionen. Men dels är det inte från en dag till en annan. Martin Noréus sitter i strikt karantän i sex månader. Dels måste man, om man är kritiker, fundera på vad alternativet är om man som statstjänsteman aldrig får gå över till privat sektor utan att sitta i karantän i flera år, säger Erik Thedéen.

Finansinspektionen har tidigare fått kritik för att hantera storbankerna hovsamt. Redan misstanken att tjänstemännen på FI inte vill stöta sig med bankerna för att de kan vara en potentiell arbetsgivare, som dessutom två– eller tredubblar deras lön anses vara ett problem.

Ser du någon risk för att den kritiken förstärks efter det här avhoppet?

–  Nej, det gör jag inte. Och vi menar ju att den kritiken inte stämmer. Att vi skulle vara snälla mot storbankerna när ett sanktionsbeslut diskuteras är uteslutet. Däremot är det viktigt att de beslut vi tar också håller för en rättslig prövning. Våra beslut måste vara rättssäkra.

Finansinspektionen har kommit halvvägs i penningtvättsutredningen mot Swedbank och SEB. Upprinnelsen är SVT:s och Uppdrag gransknings avslöjande i våras om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet på minst 40 miljarder kronor.

I början av nästa år ska utredningen vara klar.

– Just nu bearbetar vi svaren som vi fått in från Swedbank och SEB. Därefter ska vi pröva om en sanktionsprocess ska inledas.

Det finns uppgifter om att friserade dokument har gått upp till Swedbanks styrelsen, det vill säga att styrelsen inte fått se hela sanningen?

– Jag kan inte kommentera det närmare, men det är den typen av uppgifter vi är väldigt noga med att följa upp i vår undersökning. Vi följer upp alla uppgifter som är relevanta och självklart är sådan information relevant, säger Erik Thedéen.

Ni har samarbetet med de baltiska myndigheterna, har samarbetet gett mersmak?

– Ja definitivt. Det är uppenbart att den här typen av gränsöverskridande samarbete är något som hela det europeiska penningtvättssystemet måste bli bättre på. Jag tror och hoppas att vi nu sätter en rutin som andra europeiska länder kan ta efter.

Kommer granskningen leda till ett gemensamt beslut från de fyra inblandade länderna, Sverige, Estland, Lettland och Litauen? Eller kommer varje land ta sina beslut?

– Varje land tar beslut för sig. Vi fattar beslut och dömer ut en eventuell sanktion på det som gäller Sverige och de svenska reglerna. De baltiska länderna gör samma sak för sin del.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons