Annons

FI: Kan inte uttala oss om Göran Perssons prövning

Han försvann redan på måndagen som styrelseledamot för Ålandsbanken. Men vilka fler uppdrag som Göran Persson måste lämna är inte klart.

– Han måste nu sätta sig in i jobbet och bestämma själv vilka uppdrag han vill behålla och vilka han vill lämna, säger Lennart Haglund, ordförande för Swedbanks valberedning.

Under strecket
Publicerad

Göran Persson slutar som styrelseledamot för Ålandsbanken.

Foto: Lars Pehrson

Göran Persson driver tillsammans med sin fru Anitra Steen, bolaget Baven AB, som bedriver jordbruk, konsult- och näringsverksamhet samt styrelseuppdrag.

Foto: Lars Pehrson

Göran Persson slutar som styrelseledamot för Ålandsbanken.

Foto: Lars Pehrson
Göran Persson slutar som styrelseledamot för Ålandsbanken.
Göran Persson slutar som styrelseledamot för Ålandsbanken. Foto: Lars Pehrson

Före detta statsministern Göran Persson (S) har accepterat valberedningens förslag till att bli Swedbanks nästa styrelseordföranden.

Innan Persson kan tillträda på posten måste förslaget passera den extrastämma banken ska hålla, en stämma vars datum fortfarande inte är bestämt.

Persson måste dessutom ”lämna de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Ett av de uppdragen har under måndagseftermiddagen visat sig vara posten som styrelseledamot i Ålandsbanken, vilken banken meddelar via ett pressmeddelande.

Ålandsbankens Sverigechef Magnus Johansson säger till SvD att man ”varit väldigt nöjda” med att ha haft Göran Persson i styrelsen, och önskar honom nu lycka till på Swedbank.

Annons
Annons

Göran Persson driver tillsammans med sin fru Anitra Steen, bolaget Baven AB, som bedriver jordbruk, konsult- och näringsverksamhet samt styrelseuppdrag.

Foto: Lars Pehrson

– Det är roligt att man vänder sig till oss när det uppstår problem på andra ställen, och jag vill önska Göran lycka till på Swedbank, säger Johansson.

Det är inget vi kan kommentera i dag, säger Perssons assistent Emilia Sandholm vid JKL.

Vilka övriga uppdrag som Göran Persson kommer vara tvungen att lämna vill inte Lennart Haglund, Swedbanks valberednings ordförande, spekulera i.

– Vi har avsiktligen inte skrivit vilka uppdrag han kommer att lämna, eftersom det här är något Göran får kommentera själv. Han måste nu sätta sig in i jobbet.

Efter sina år som statsminister har Göran Persson bland annat arbetat som senior rådgivare vid konsultbyrån JKL, samt av regeringen utsedd till styrelseordförande för Sveaskog mellan 2008–2015. Han sitter sedan 2017 som styrelseordförande i det helstatliga gruvbolaget LKAB.

Huruvida tjänsten som styrelseordförande i Swedbank innebär ett privatekonomiskt bakslag för Göran Persson är svårt att sia om.

Enligt Skatteverket innebar Perssons fastställda förvärvsinkomst för 2017 att han tjänade omkring 140 000 kronor i månaden. En del av den summan lär komma från Perssons engagemang i konsultfirman JKL, där han varit senior rådgivare sedan 2007.

Om det kommer att bli en fortsättning för Persson hos JKL efter det att han tillträder som ordförande för Swedbank vill bolaget inte svara på.

– Det är inget vi kan kommentera i dag, säger Perssons assistent Emilia Sandholm vid JKL till SvD.

Göran Persson driver tillsammans med sin fru Anitra Steen, bolaget Baven AB, som bedriver jordbruk, konsult- och näringsverksamhet samt styrelseuppdrag.
Göran Persson driver tillsammans med sin fru Anitra Steen, bolaget Baven AB, som bedriver jordbruk, konsult- och näringsverksamhet samt styrelseuppdrag. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Inte heller det helstatliga gruvbolaget LKAB vill säga hur de ser på den forne statsministerns beslut att acceptera rollen som Swedbanks styrelseordförande.

– Det är inte vår sak att kommentera, det är helt upp till ägaren att besluta om vilka som ska sitta i styrelsen, säger LKAB:s presskontakt Bo Krogvig, och tillägger.

– Göran Persson är en väldigt uppskattad ordförande för LKAB.

Bolaget hade i fjol drygt 35 miljoner kronor i eget fritt kapital.

Även om Swedbanks extrastämma godkänner Persson som ny styrelseordförande måste tillsättningen få grönt ljus från tillsynsmyndigheten Finansinspektionen.

Finansinspektionens gör alltid en lämplighetsprövning av nya befattningshavare som står under myndighetens tillsyn, och i prövningen undersöker man bland annat om det kan finnas intressekonflikter på grund av tidigare – pågående såväl som avslutade – styrelseuppdrag i andra firmor.

– Vi kan tyvärr inte uttala oss om Göran Perssons ledningsprövning eftersom en sådan inte är påbörjad, säger Victoria Ericsson, presskontakt vid Finansinspektionen.

Förutom de mer högprofilerade styrelseuppdragen sitter Göran Persson som styrelseordförande i investmentbolaget Pegroco Invest och biogasanläggningsutvecklarna Scandinavian Biogas Fuels International.

Persson driver dessutom, tillsammans med sin fru Anitra Steen, bolaget Baven AB, som bedriver jordbruk, konsult- och näringsverksamhet samt styrelseuppdrag.

Bolaget gjorde i fjol en vinst på sju miljoner kronor enligt Expressen, och äger bland annat gården Torp i Sörmland där paret bor. Bolaget hade i fjol drygt 35 miljoner kronor i eget fritt kapital, enligt tidningen.

SvD har sökt Göran Persson för en kommentar. SvD har även sökt näringsminister Ibrahim Baylan angående Perssons roll i statliga LKAB, utan att lyckas. Däremot kommenterar Baylans statssekreterare Stina Billinger att näringsministern varit i kontakt med Persson.

”Vi kan konstatera att Göran Persson nu kommer att se över vilka uppdrag han kan ha kvar och vilka han eventuellt kommer att lämna. Vi ser inga skäl till att omvärdera hans roll i LKAB”, skriver Billinger i ett mejl till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons