Annons

Körsvennen:FI offer för total jämtegrering

FI har blivit så litet att det inte längre kommer att redovisas i opinionsmätningar.
FI har blivit så litet att det inte längre kommer att redovisas i opinionsmätningar. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Under strecket
Publicerad

”Från och med denna mätning kommer Feministiskt Initiativ inte längre att särredovisas i väljarbarometern på grund av det låga valresultatet (0,5%). Partiet ingår därmed fortsättningsvis i gruppen ’annat parti’.” Det meddelade Sifo i veckoslutet.

Plötsligt var det alltså över. Ingen här sörjer, men det går inte att undvika en smula förundran.

Aldrig någonsin har så kallade kvinnofrågor haft större genomslag. Det räknas kvinnliga chefer. Andelen riksdagsledamöter av honkön mäts. Varenda tidning – denna inkluderad – har en särskild genusrobot som räknar kvinnonamn i spalterna. Det formligen skvätter mens på löpsedlarna. Klimakteriet har blivit ett av våra mest omskrivna ämnen. Till och med regeringen är i övergångsåldern.

Den kvinnliga erfarenheten har blivit så relevant att alltfler män börjar söka förvärva den; bolagschefer, författare och idrottsmän kommer ut som kvinnor i aldrig tidigare skådad takt.

Ändå tynar FI bort. Varför?

Inte ens när förra partiledaren Victoria Kawesa krossade patriarkatet till den milda grad att hon dömdes för misshandel, för att ha slagit och sparkat den man som försökte upprätthålla SL-kortsnormen när hon plankade i tunnelbanan i januari, kom det något uppsving i opinionen.

Segrade partiet sig till döds?

”Jämtegrering” heter det när jämställdhetsperspektiv genomsyrar samtliga verksamhetsområden. När den fullbordats torde behovet av FI vara begränsat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons