Annons

FI-chef: Kunderna är inte rika nog att tvätta pengar

Finansinspektionen blundade för varningarna om penningtvätt i Swedbank. SvD kan i dag avslöja att chefen för myndighetens penningtvättavdelning inte trodde att svenska bankers kunder var tillräckligt ”rika” för att tvätta pengar i stor skala.

Under strecket
Publicerad

Finansinspektionen och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Christian Lynne Wandt, chef för Finansinspektionens penningtvättavdelning, avfärdade risken för att svenska banker skulle dras in in Danske Bank-skandalen i höstas.

Foto: SvD Bild 2 av 3

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 3 av 3

Finansinspektionen och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Finansinspektionen och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Finansinspektionen och Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Tomas Oneborg

Finansinspektionen trodde inte på varningarna om att Swedbank eller andra svenska storbanker kunde bli indragna i storskalig penningtvätt i Baltikum.

Det framgår av flera interna dokument från myndigheten som SvD Näringsliv har tagit del av.

Chefen för FI:s egen penningtvättavdelning, Christian Lynne Wandt, tonade ner riskerna i ett uttalande i höstas när penningtvättskandalen i Danske Bank dominerade nyheterna.

Lynne Wandt uttalade sig då på myndighetens intranät, och det han sade fick flera anställda på Finansinspektionen att häpna.

”Svenska intressen i Baltikum ser helt annorlunda ut än vad som var fallet i Danske Banks estniska filial. Svenska bankers intressen i Baltikum är kunder som inte är riktigt lika rika, och inte riktigt lika icke-transparenta om sina tillgångar. Det gör att att svenska banker inte heller skulle drabbas särskilt hårt om problem skulle uppstå i Baltikum", löd budskapet som publicerades på FI:s intranät Brunnen.

Annons
Annons

Christian Lynne Wandt, chef för Finansinspektionens penningtvättavdelning, avfärdade risken för att svenska banker skulle dras in in Danske Bank-skandalen i höstas.

Foto: SvD Bild 1 av 1

”Den risk som finns enligt vår bedömning är att svenska banker kan dras med i den ryktesskada som uppstår.”

SvD har fått ta del av uttalandet via källor på myndigheten.

Där säger Christian Lynne Wandt också att FI är mer oroade för vad som ska hända med bankernas rykte än för faktisk penningtvätt: ”Den risk som finns enligt vår bedömning är att svenska banker kan dras med i den ryktesskada som uppstår.”

Christian Lynne Wandt har avböjt att kommentera uttalandet på intranätet, uppger FI:s pressavdelning.

– Det som står på intranätet får tala för sig självt. Det är inga hemligheter som publiceras där även om det inte är avsett för utomstående, säger FI:s presstalesperson Victoria Ericsson.

Christian Lynne Wandt, chef för Finansinspektionens penningtvättavdelning, avfärdade risken för att svenska banker skulle dras in in Danske Bank-skandalen i höstas.
Christian Lynne Wandt, chef för Finansinspektionens penningtvättavdelning, avfärdade risken för att svenska banker skulle dras in in Danske Bank-skandalen i höstas. Foto: SvD

Myndighetens generaldirektör Erik Thedéen har också tonat ner risken för omfattande penningtvätt i svenska banker. I en intervju med SvD den 26 oktober förra året sa han:

”Vi kan inte utesluta att det finns penningtvättsproblem i svenska banker. Men rimligtvis är skalan på det i så fall mindre i Sverige än vad vi sett i Danske Bank”.

Inte heller Thedéen var tillgänglig för en intervju under onsdagen. På sin hemsida uppger FI istället att det som hänt i Baltikum är baltiska myndigheters ansvar.

Statliga Finansinspektionen ska säkerställa att alla svenska banker och finansinstitut har ett fullgott skydd mot penningtvätt och terroristfinansiering.

Annons
Annons

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

Uttalandet på intranätet står därför i skarp kontrast mot de uppgifter om penningtvätt i Swedbank som SVT:s Uppdrag granskning publicerade på onsdagen. I korthet: 40 miljarder kronor ska ha slussats genom Swedbank av ett 50-tal olika högriskkunder.

Högriskkunderna har i sin tur gjort affärer med just Danske Bank. Minst 150 miljoner kronor verkar kunna knytas till den ryska maffian och den så kallade Magnitskij-affären, enligt SVT.

På onsdagskvällen kommenterade Swedbanks vd Birgitta Bonnesen uppgifterna. Bonnesen vill inte tillsätta en extern granskning och kunde inte heller svara på om det var något i SVT:s reportage som inte stämde.

”Vi har inte fått ta del av all bakgrundsinformation så vi vet inte exakt vad de bygger sina uppgifter på”, sa hon liksom att ”mitt grundläggande svar är ändå att vi känner oss trygga i hur vi hanterar penningtvättfrågor i banken. ”

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SvD avslöjade redan i december att FI fått flera signaler om kryphål i Swedbanks skydd mot penningtvätt, utan att agera. Varningarna, som kom från myndighetens egna penningtvättutredare på våren 2017, ignorerades och sekretessbelades.

Så här skrev FI:s penningtvättutredare i ett PM till sina chefer i april 2017 efter att ha tagit stickprov på ett 60-tal storkunder i Swedbank och SEB:

"Undersökningsgruppen anser att båda bankerna har åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. FI ska då ingripa. Undersökningsgruppen föreslår att områdescheferna beslutar att ta vidare ärendena till chefsjuristen för sanktionsprövning."

Penningtvättutredarnas kritik mot bankerna tystades ner och sekretessbelades av FI-ledningen, vilket SvD berättat om i flera artiklar. Utredningen mot Swedbank avslutades sedan utan åtgärd – trots kraftiga protester från penningtvättutredarna.

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen: "Vi hittade ingenting"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons