Annons

Fick 90 miljoner i bonus – ägarna upprörda

Tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg.
Tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hans Vestberg fick 89,6 miljoner kronor i bonus som vd på Ericsson. Nu vill Aktiespararna att bonusen ska granskas. Från storägarna Industrivärden, Investor och Cevian är tonläget fortsatt högt kring mutskandalen.

Under strecket
Publicerad

”Fullständigt jävla rasande”.

Börje Ekholms uttalande i SvD om hur han reagerade när han insåg vad tidigare Ericssonchefer hade gjort är starkt. Det är sällan börs-vd:ar använder ett sådant språkbruk.

Det säger något om magnituden på mutskandalen som tvingar Ericsson att betala 10,1 miljarder kronor till amerikanska justitiedepartementet och amerikanska finansinspektionen, SEC.

Den tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg hamnar allt mer i skottgluggen. Vestberg var koncernchef från 2010 till 2016, åren då den misstänkta korruptionen ska ha ägt rum i verksamheten i Asien, Mellanöstern och Afrika.

SvD har gått igenom samtliga årsredovisningar för de aktuella åren och har listat hur mycket bonus som har betalats ut till Hans Vestberg, som numera är vd för den amerikanska teleoperatören Verizon.

Redan 2010 fick Hans Vestberg nästan 8 miljoner kronor i bonus, enligt Ericssons årsredovisning. Fyra år senare, 2014, var siffran mer än det dubbla. Då kunde Hans Vestberg utkvittera drygt 13 miljoner kronor i kortsiktig bonus och 6,7 miljoner i långsiktig bonus. Totalt 20 miljoner kronor, se tabell.

Annons
Annons

Sammantaget har Hans Vestberg fått ut 89,6 miljoner kronor i bonus under åren 2010–2015. Av dessa är 46 miljoner kortsiktig bonus.

Till SvD sa nuvarande vd Börje Ekholm nyligen att det inte finns något i uppgörelsen som fritar individerna. ”Om myndigheterna tänker vidta åtgärder mot individerna kommer vi att samarbeta”, sade Börje Ekholm.

I en färsk intervju med Dagens industri har Börje Ekholm poängterat att bolaget har rätt att kräva tillbaka bonusar från chefer efter skandalen men inte specifikt nämnt Hans Vestberg namn.

Det gör däremot Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Om det har begåtts grava brott i bolaget som skadar aktieägarna tycker jag det är rimligt att undersöka vilka möjligheter man har att kräva tillbaka bonusar från tidigare chefer, däribland Hans Vestberg, säger han.

Aktiespararna pekar särskilt på hur konstruktionen av bonusprogrammen i Ericsson var uppbyggda under Hans Vestbergs tid som vd.

– Alltför ofta fungerar bonusprogrammen så att det gynnar kortsiktiga mål istället för att främja långsiktiga mål, säger Joacim Olsson.

Just den kortsiktiga bonusen i Ericsson fick mycket kritik i samband med att Hans Vestberg fick sparken 2016. Redan då reagerade många på det pengaregn som strilade över Ericssons vd med tanke på bolagets svaga resultat och mycket skrala aktiekursutveckling.

Totalt kostade Hans Vestberg 341 miljoner kronor i lön, bonus, pensionsutbetalningar och sociala avgifter för åren 2010–2016.

Dåvarande ordförande Leif Johansson meddelade i samband med att Börje Ekholm tillträdde som vd 2016 att man hade ändrat uppläggen på programmen och skrotat den kortsiktiga bonusen.

Annons
Annons

– Finns det pengar att kräva tillbaka av tidigare chefer så ska de krävas tillbaka. Vi utgår från att vd och styrelsen kommer vidta de åtgärder som är nödvändiga i det här läget, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF och ledamot i Ericssons valberedning.

Även Robur Fonder meddelar att de anser det rimligt att försöka kräva tillbaka bonus från tidigare chefer.

Christer Gardell, kapitalmässigt den största ägaren i Ericsson, vill inte kommentera frågan om att kräva tillbaka bonusar men delar vd Börje Ekholms upprördhet.

– Detta får aldrig upprepas, skriver Gardell i ett skriftligt uttalande och fortsätter:

– Det är vansinnigt mycket pengar som Ericssons aktieägare ska betala för den tidigare ruttna företagskulturen.

Även Investor och Industrivärden, de andra två huvudägarna i bolaget, reagerar kraftfullt.

– Det som har hänt är mycket allvarligt och det här oerhört viktigt att fortsatta åtgärder vidtas för att säkerställa ett korrekt agerande i framtiden, skriver Industrivärdens vd Helena Stjernholm i ett uttalande.

SvD har utan resultat sökt Hans Vestberg för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons