X
Annons
X
Recension

Smallfoot Film om främlingsrädsla och snömän – inte så dum

Underbara animationer, fina röstskådisar och klassisk fysisk komik i ”Smallfoot”, en animerad familjefilm om en yeti-by i Himalayas berg.

Migo och lillfotingen Percy. Foto: 20th Century Fox
Läs mer om Nya filmer

Smallfoot

Regi
Karey Kirkpatrick
Genre
Animerat
Manus
Karey Kirkpatrick, Claire Sera
Medverkande
Channing Tatum, James Corden, Zendaya, Danny DeVito, Common

Svenska röster: David Lindgren, Michael Blomqvist, Elen Bergström. 1 tim 31 min. Barntillåten.

Betyg: 4 av 6

En Hollywoodrulle för barn om främlingsrädsla och faktaresistens skildrat utifrån hittepåvarelsen yeti? Japp, ”Smallfoot” har sina teoretiska egenheter, men det är inte lika dumt som det kanske låter.

Startpunkten är en vanlig dag i en yeti-by i Himalayas berg där varje hårboll lever enligt både den lokala jante-andan och den knasiga skapelsemytologin kring deras existens: nämligen att de bor på en svävande klippa som pruttats ut av en mammut där dagsljuset beror på att en lysande snigel varje morgon kravlar upp på himlavalvet.

När yetin Migo råkar hamna utanför byns gränser springer han tillfälligt in i en märklig typ som förirrat sig upp i bergen. Det är en människa, men för yetisarna är han en ”smallfoot”, ett mytisk minivarelse som enligt byns hövding inte finns på riktigt.

Annons
X
Animationerna i ”Smallfoot” är underbara och den fysiska komiken påminner om både ”Tom och Jerry” och ”Snurre Sprätt”. Foto: 20th Century Fox

Migo bestämmer sig för att leta upp lillfotingen som visar sig vara tv-kändisen Percy, en ”Krokodiljägaren”-typ på dekis vars karriär förstås skulle återuppstå om han kan bevisa att yetis faktiskt finns. Viss komik uppstår i processen, liksom allmän(snö)mänskliga frågor om fördomar, vänskap över artgränserna och vikten av att tänka själv.

Moralkakan är lättsmält för en ung publik, och medan storyn och musiken inte når upp i ”Frost”- eller ”Coco”-klass så har åtminstone originalversionen riktigt fina röstskådisar med bland andra Danny DeVito som Migos pappa och musikern Common som hövdingen.

Dessutom är animationerna underbara: dels de tusentals vitnyanserna i filmens snölandskap, dels en klassisk fysisk komik som drar associationerna åt både ”Tom och Jerry” och ”Snurre Sprätt”. Scenen där Migo struttar runt på en repbro är bara den värd hela biljettpengen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Animationerna i ”Smallfoot” är underbara och den fysiska komiken påminner om både ”Tom och Jerry” och ”Snurre Sprätt”.

Foto: 20th Century Fox Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X