Annons

”Filmen spelades in i vår våning – lite dramatik”

Marianne och Lennart Stockman bodde i många år i lägenheten där ”Mannen på taket” spelades in. Till höger klättar Sven Wollter mot deras lägenhet.
Marianne och Lennart Stockman bodde i många år i lägenheten där ”Mannen på taket” spelades in. Till höger klättar Sven Wollter mot deras lägenhet. Foto: Privat och TT

”Mannen på takets” slutscen är en 70-talsklassiker inom svensk film. SvD-läsaren Marianne Stockman berättar att filmen av en slump spelades in i hennes våning på Dalagatan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Privat

Pernilla Nylander var som tioåring statist i Mannen på taket.

Foto: Privat och TT

Så ser ”Mannen på taket-huset” ut i dag.

Foto: Johan Lindberg

Janne Styrwoldt hade en replik i filmen.

Foto: Privat och TT

Carl-Axel Heiknert och Carl-Gustaf Lindstedt under inspelningen.

Foto: TT

Astrid Lindgren bodde på Dalagatan nära inspelningsplatsen – här en bild från just 1976. Bo Björkmans mamma mötte henne i Vasaparken.

Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Privat

Många spännande läsarminnen har kommit in om dagen då storfilmen ”Mannen på taket” spelades in 1976 på Dalagatan. Marianne Stockman har en spännande koppling till inspelningen: ”Filmen spelades in i vår våning på Dalagatan 32. Den skulle ha spelats in på nr 34, men hyresgästen motsatte sig. Min man Lennart Stockman gav genast sitt samtycke. Och filmteamet fick fritt disponera hans hem under inspelningen, det här var innan jag flyttade in.”

Marianne berättar också en okänd detalj om inspelningen: ”Lennart har berättat att vid ett tillfälle blev en av skådisarna, tror det var Carl-Gustaf Lindstedt, så less på all väntan mellan tagningarna, så han öppnade de franska fönstren och hoppade. Säkerhetsnätet fångade ju upp honom men det var trots allt dramatiskt även om det var ett skämt. Lennart och jag gifte oss året efter, 1977. Vi trivdes fantastiskt bra i våningen, det var en etagevåning med två balkonger.”

Här en bild som Marianne mejlade över som visar hur det såg ut inne i lägenheten:

Foto: Privat
Annons
Annons

Pernilla Nylander var som tioåring statist i Mannen på taket.

Foto: Privat och TT

Det är också roligt att två andra läsare hade Lennart Stockman som chef och har skickat in sina minnen. Den ena är Mikael Bouveng och den andra är Irma L som kom ihåg att Lennarts ”runda diskmaskin (Electrolux) syntes på en bildsekvens i filmen”. Hon skriver också att hennes chef Lennart på jobbet ”gick under benämningen Mannen på taket eftersom han hade en radioantenn på taket, vilken han måste ta ner under inspelningen. Han sysslade med amatörradio.”

Pernilla Nylander var som tioåring statist i Mannen på taket.
Pernilla Nylander var som tioåring statist i Mannen på taket. Foto: Privat och TT

Även Per Ahlbäck bodde i huset: ”Jag växte upp i 32:an och många grannar är statister i filmen. Själv var jag statist som kravallpolis och syns en kort stund i närbild med uppfällt visir. Mitt korta ”moment of fame”.

Pernilla Nylander var tio år gammal när inspelningen skedde. Hon har klara minnen av händelsen: ”Jag glömmer aldrig den magiska inspelningen vid Odenplan. Varje gång jag ser "Mannen på taket" slungas jag tillbaka till den dagen. Jag var där med familjen. Pappa var filmintresserad och hade sett en annons i tidningen om att man sökte statister till en film med Bo Widerberg.

Mitt minne är att vi stod där i folksamlingen lite på kanten om den stora klungan. En helikopter stod uppe på taket vid tunnelbaneuppgången och vi väntade på direktiv om vad som förväntades av oss som statister. Som jag minns det stod vi där ganska länge och väntade. Plötsligt hörs en krasch och helikoptern börjar brinna. Folk får panik och börjar springa därifrån. Jag ser skrämda människor springa emot vårt håll och vi vänder oss också om och börjar springa. När allt lugnat ner sig hörs ett tack i megafonen. ’Tack för att ni kom.’ Jag förstod ingenting. Var det ingen olyckshändelse, utan det här var själva inspelningen? I efterhand förstod jag det geniala med tilltaget. Vi spelade inte, vi var mitt i händelsernas centrum. Film och verklighet på samma gång.”

Annons
Annons

Så ser ”Mannen på taket-huset” ut i dag.

Foto: Johan Lindberg

En annan läsare, Magnus Mällström, har varit uppe på taket! Så här berättar han: ”Jag arbetade som plåtslagare för en massa år sedan och det hände ett par gånger att vi gjorde jobb just på det taket. Utsikten är väl inte så bra därifrån direkt men man kan se ut över Vasaparken. Klart att jag tänkte på filmen, den är ju välkänd och det var roligt att få besöka just det taket.”

Så ser ”Mannen på taket-huset” ut i dag.
Så ser ”Mannen på taket-huset” ut i dag. Foto: Johan Lindberg

Peter Zetterman var anlitad av filmproduktionen: ”Min uppgift var att hålla gatan i kvarteret ren från bilar och annat under natten mot inspelningsdagen. Kruxet var bara att övertyga folk att de inte fick parkera när jag inte fick berätta exakt varför. Jag fick dra valser om gasläcka med mera. De som gav fasen i detta drog vi iväg likt förbaskat med bärgare... Vi fick hjälp av gatukontoret med det.

Sedan så behövde man en statist som vaktmästare i Eastmaninstitutet. Jag hade ju nycklarna dit på grund av det andra uppdraget så det passade bra för mig. Jag tror jag fick 800 kronor i arvode för mina insatser – det var väl skapligt för den tidens prisnivå och som studerande.”

Rolf Klintfors var också där under inspelningen 1976: ”Jag var då 14 år gammal. Till min besvikelse syns jag inte i folkhopen när helikoptern kraschat.”

Tomas Sjöblom var betald statist på Odenplan som 15-åring: ”Jag stod väldigt nära nedgången till den offentliga toaletten där helikoptern störtade ner. Detta fanns inte med i Sjöwall-Wahlöös roman, utan ett grepp av Bo Widerberg för att ”göra bra film”. Det roligaste var faktiskt att sedan få gå på officiell förhandsvisning av filmen på Draken vid Fridhemsplan.”

Annons
Annons

Janne Styrwoldt hade en replik i filmen.

Foto: Privat och TT

Filippa Lindström har minnen från platsen eftersom hon gick i Adolf Fredriks musikklasser: ”Vi hade ofta gymnastik i Vasaparken som på den tiden inte var ett härligt ställe. Skyndade mig alltid förbi fontänen utanför Eastman, kunde inte låta bli att tänka på de skjutna poliserna i filmen...”

Kenneth Andrén har tydliga minnen av när huset byggdes på 1960-talet: ”Sprängningarna för källare och garage var omfattande. Nybyggnaden ersatte två vackra 1800-talshus inklusive gårdshus och skapade med sin indragna framsida ett hål i gatans linje av fasader. De första åren huserade Balettakademien i gatuplanet – där ligger nu en förskola.

Jag tittade på inspelningen av Mannen på taket och minns hur Bo Widerberg sprang omkring på Dalagatan och ropade instruktioner. Framför allt minns jag scenerna framför och vid entrén på Eastman som då var stängt for renovering. Vi stod på Vasaparkensidan och i vissa scener från filmen så skymtar åskådarna...”

Janne Styrwoldt hade en replik i filmen.
Janne Styrwoldt hade en replik i filmen. Foto: Privat och TT

Agnetha Styrwoldt Alfheim: Bo Widerberg som regisserade filmen anlitade bland andra brandmän som statister i filmens insatsstyrka. Min morbror, bland annat rökdykare och biträdande brandchef, Janne Styrwoldt (nu 82 år) var med i filmen och har en replik där han säger: ”Vi är klara/färdiga nu”.

Annons
Annons

Carl-Axel Heiknert och Carl-Gustaf Lindstedt under inspelningen.

Foto: TT

Stefan Grundin: ”Jag född 1941 på Sabbatsberg i närheten av huset och lekte i Vasaparken som barn. På 50-talet lyssnade jag och pappa på ikonisk valdebatt mellan Tage Erlander och Bertil Ohlin i samma park. Föga anade jag att jag en dag som åldrig pensionär skulle få användning av barndomens upplevelser i en Stockholmsgåta i Svenska Dagbladet – som pappa prenumererade på då. Och som jag låg på golvet och tittade i som 3-4-åring.”

Helena: ”Själv var jag en filmintresserad gymnasist i Nyköping som anmälde mig som statist till helikopterscenen, men mina föräldrar satte p för Stockholmsresan – det var ju mitt i påsken... Men filmen blev ju bra ändå:-)”

Carl-Axel Heiknert och Carl-Gustaf Lindstedt under inspelningen.
Carl-Axel Heiknert och Carl-Gustaf Lindstedt under inspelningen. Foto: TT

Kjell Åkerberg: ”Klart man var där. Stod på Karlbergsvägen precis mitt emot där helikoptern "kraschade". Om det var före eller efter den scenen låter jag vara osagt men in glider en grön Morgan och parkerar på Karlbergsvägen precis efter korsningen Norrtullsgatan. Och ur kliver Carl-Gustaf Lindstedt. Har också för mig att scenen från bussen på Dalagatan vid Eastmaninstitutet, där passagerarna skräms av händelsen utanför, ska ha filmats med en kamera dold bakom en tidning. Det skulle ha skett under en ordinarie tur. Allt för att få naturliga reaktioner från de åkande.”

Annons
Annons

Astrid Lindgren bodde på Dalagatan nära inspelningsplatsen – här en bild från just 1976. Bo Björkmans mamma mötte henne i Vasaparken.

Foto: Bertil Ericson/TT

Johan Hedin: ”Jag kände igen huset för min pappa hade sitt kontor där på 60-talet. Det som fascinerade mig som barn var dörrhandtaget på entrédörren. Det var i rent koppar och bestod av stora ören i olika valörer, 5,2 och 1-öringar, som satt ihop och bildade en halvoval. Det var stort och tungt och jag minns att det var svårt för mig som barn att få upp dörren. Tyvärr försvann konstverket, jag vet inte om det byttes ut eller blev stulet.”

Marit Pehrson: ”Min mormor låg på Sabbatsberg den sommaren och jag skulle hälsa på henne och passerade då Odenplan just som man släppt ner helikoptern där. Jag förstod inte alls vad som hänt, och minns att jag var ganska skakad över den upplevelsen. Men när jag sen såg filmen kunde jag lägga ihop allt.”

Vi avslutar med två personer till som har bott nära inspelningsplatsen.

Karin Hellström: ”Jag är uppvuxen i hörnet Observatoriegatan/Västmannagatan. Kommer väl ihåg när de spelade in Mannen på taket. Var spännande att titta på genom köksfönstret.”

Bo Björkman: ”Jag bodde från 1955-1967 på Västmannagatan 44 – på parallellgatan bakom Mannen på taket-huset. Det var ett ganska barnrikt område. Vasaparken var vad som gällde största delen av året. Det var folkliv i parken då, på hösten med bl.a. stort arrangemang med tivoli, karuseller, svajmastuppträdande och inte minst kiosker med sockervadd och annat godis. Dessutom fanns en miniatyrjärnväg på utlagda spår, där man kunde åka.”

Astrid Lindgren bodde på Dalagatan nära inspelningsplatsen – här en bild från just 1976. Bo Björkmans mamma mötte henne i Vasaparken.
Astrid Lindgren bodde på Dalagatan nära inspelningsplatsen – här en bild från just 1976. Bo Björkmans mamma mötte henne i Vasaparken. Foto: Bertil Ericson/TT

”Min mor bodde kvar i området och hade Vasaparken som sin rekreationspark och höll sig igång med att gå slingan runt fotbollsplanen. Det gjorde också en av Mannen på taket-husets berömda grannar, Astrid Lindgren, ofta i sällskap med någon. De gick av någon anledning i mötande varv, och så småningom började de känna igen varandra, och det blev en nick eller liten kommentar om nu vi möts igen, men mer blev det inte vad jag vet. Min mor var ganska starstruck över sin promenadkompis.”, skriver Bo Björkman.

Stort tack för alla fina historier. En ny gåta är nu igång – ni som vill är välkomna att försöka klara även den utmaningen här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons