SvD Perfect Guide
Annons

”När som helst tycks vår godhet kunna brista”

Text: Victor Johansson - 5 april 2018

Joe Robert Cole – manusförfattare till Hollywoodfilmen Black Panther – hävdar att en oskön karaktär som Iron Man borde ha stoppats från vita duken.
– När man blickar tillbaka var huvudkaraktären Tony Stark dryg och respektlös. Hade han skapats i en film idag undrar jag om mottagande hade varit likadant. Jag tror vi befinner oss på en annan plats idag. En bättre plats.

Marvelhjälten Tony Stark – spelad av Robert Downey Jr. – har en rad personliga tillkortakommanden: har förolämpar filmens skurkar med impotensskämt, glömmer sin sekreterares födelsedag, varvar gärna ned med en whiskey efter arbetsdagens slut och bär dessutom pojkbandsskägg. Ja, det finns många skäl att tycka illa om honom. Men bör en filmkaraktär bannlysas för att han har attitydproblem?

Exemplen på censur är fler. Tintin i Kongo ställdes inför rätta för rasism, på hemmaplan anklagades 90-talsserien Bert för homofobiskt språkbruk och när Wes Anderssons animerade film Isle of dogs nu når biograferna beskylls hundarna för att ”kulturell appropriering”. Jyckarna är inte tillräckligt lyhörda för filmens asiatiska arv.

Annons
Annons

Samtidens benägenhet att bannlysa tycks öka. Som om denna godhetens kamp vore något bräckligt. När som helst skulle vår politiska korrekthet – åsikterna vi slänger oss med, värdegrunderna vi identifierar oss med – kunna brista. För tänk om det vore så att vi hade alla sidor i oss? Om vi var goda, onda, öppna, fördomsfulla, våldsamma och fredliga.

Då skulle en spydig kommentar från en superhjälte med figurnära järndräkt kunna få hela samhällsbygget att kollapsa.

Censur bygger på att delar av den mänskliga naturen förnekas. Oönskade tankar som tänkts och känslor som känts fördöms och förpassas. Det är ett system som inte bara förvränger bilden av vad det är att vara människa – det förvrider också uppfattningen av livet och världen runtom oss.

Jag kom nyligen tillbaka från Oscarsgalan där varje vinnare ställdes till svars för sin filmkaraktärs brister. Sam Rockwell – vinnaren för bästa manliga biroll i Three billboards outside Ebbing, Missouri – påminde om någon som mötte sin egen exekutionspatrull när han stapplade upp på scen i pressrummet. En amerikansk nyhetsreporter frågade hur han kunde välja att spela en rasistisk småstadspolis.
– Ja, alltså, detta är bara en film, en mörk saga, trevade Oscarsvinnaren.

Jag klev ut från Hollywoodteatern och tänkte att filmvärlden behöver sina bonniga småstadsrasister mer än någonsin. En samhällsrörelse som vill vara trovärdig måste tåla alla sorters mänskligt beteende utan att tysta, förbjuda och censurera.

Kanske är jag den enda vänstersympatisören som inte kräver förbud för att hålla ihop min verklighetsbild.

Annons