Annons

Finansiering för nytänkande och kontroversiellt

Under strecket
Publicerad

Vykortet | New York

Nyligen var jag i New York på MAD Ball – den årliga stora insamlingsgalan för Museum of Arts and Design, ett av världens främsta museer inom design och konsthantverk. Festen hölls på prestigefyllda Cipriani på Manhattan.

Jag var medbjuden därför att min fru Inger är med i museets Global Leadership Council. Vi blev bjudna av en person i museets styrelse. Annars hade vi inte kommit dit: en plats vid bordet kostade 10 000 dollar!
Ungefär 400 personer deltog. Biljetterna kostade från 10 000 dollar till 1 500 dollar per person. På olika sätt samlade man in pengar hela kvällen – och presenterade också vad museet gör både för den konstnärliga utvecklingen, och vad man gör för barn.

När jag var generalkonsul i New York blev jag inbjuden till åtskilliga kvällar av detta slag. Nästan alltid hedrades en person. På MAD Ball var det Madeleine Albright, tidigare amerikansk utrikesminister. Hon använde broscher för att sända politiska budskap. När hon träffade Saddam Hussein hade hon till exempel en grön orm på sig. Hennes smycke-budskap finns i en bok: ”Read my pins!” och hennes politiska smyckesamling finns nu utställd på Diplomatic Center i Washington.

Kvällen är inte bara en fest, den illustrerar något viktigt: att amerikansk kultur huvudsakligen finansieras genom privata bidrag. Bara cirka 5 procent av New Yorks kultur (museer, teater, opera, konst etcetera) möjliggörs genom offentligt understöd. Det gör att när Donald Trumps administration lagt ner det statliga kulturstödet, är det ingenting som märks i praktiken.

Förmögna personer i USA har press på sig att ”pay back to the society” och ger ofta bidrag till ideella ändamål. Stora bidrags-givare är oftast engagerade i verksamheter de donerar till. Att stödja kultur och ideella organisationer är i USA dessutom avdragsgillt.

Innebär detta att kulturen blir beroende av vad välbeställda anser? Nej, tvärtom. Institutioner som visar något omstritt kan mista stöd, men hittar lätt bidragsgivare. Det skapar en bred och livaktig kultur som inte väjer för nytänkande eller det kontroversiella.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons