Annons

Finansmannen skänker en kvarts miljon: ”Det är akut”

Finansmannen Carl Bennet och hans bolag skänker totalt 250 000 kronor till människor på flykt i Europa. Nu uppmanar han resten av näringslivet att agera. ”Situationen är akut, så samhället i dess helhet måste stiga fram”, säger han.

Under strecket
Publicerad

Finansmannen Carl Bennet.

Foto: Björn Larsson AskBild 1 av 1

Finansmannen Carl Bennet.

Foto: Björn Larsson AskBild 1 av 1
Finansmannen Carl Bennet.
Finansmannen Carl Bennet. Foto: Björn Larsson Ask

Finansmannen och miljardären Carl Bennet är en av flera som skänker stora belopp till hjälporganisationer i kölvattnet av den akuta flyktingkrisen i Europa.

– Vi har skänkt till Röda korset och Rädda barnen. Dels har jag gjort det via moderbolaget Carl Bennet AB, som har skänkt 50 000 kronor, säger han när SvD Näringsliv ställer frågan.

Sedan har tryckerikoncernen Erlanders, där Carl Bennet är huvudägare, gett 100 000 kronor till samma organisationer.

Även Getinge, där Carl Bennet är ordförande och huvudägare, bidrar med material.

– Getinge förbereder inför behovet av medicinsk utrustning, säger han.

Men Carl Bennet ringer upp någon halvtimme senare med ett nytt besked:

– Getinge skänker också pengar, 150 000 kronor.

Han uppmanar dessutom flera näringslivspersoner att skänka pengar.

Annons
Annons

– Jag tycker att det är viktigt att näringslivet är med och bidrar på olika sätt. Eftersom situationen är akut så måste samhället i dess helhet stiga fram, säger han.

Förutom det snabba arbetet med att skänka pengar till katastrofarbetet anser Bennet att det långsiktiga arbetet är viktigt.

– Där måste vi visa att vi är beredda att ta oss an människor och få dem i sysselsättning. Vi ska försöka se om vi kan försöka bibringa arbetsplatser på något vis. Det kan vara i form av lärlingsutbildningar och annat som kan få fart på integrationen.

SvD Näringsliv har sökt en rad bolag och finansprofiler för att fråga hur mycket de skänker. Vissa har inte återkommit med besked, men riskkapitalbolaget EQT svarar och uppger att man skänker till ett antal organisationer.

– Vi delar upp det på de organisationer som riktar in sig på barn och sjukvård och som gör jobbet i lägren, säger verksamhetschefen Johan Bygge och beskriver det som att man skänker i två vågor.

– Dels som EQT men dels går vi ut till alla våra anställda som får bidra. Vi skapar en process för att kunna skänka pengar. För det här som hänt sista dagarna har verkligen engagerat och träffat många medarbetare, säger han.

EQT vill av någon anledning inte uppge hur mycket man ger. Samma hemlighetsmakeri gäller konkurrenten Altor. Där säger man att bolaget genom alla år har stöttat olika initiativ, bland annat Hand-in-Hand, med pengar och personliga insatser.

– Vad gäller flyktingkatastrofen samlar ett antal personer inom Altor just nu in ett inte obetydligt belopp som vi kommer att skänka från Altor som organisation, säger Tor Krusell, kommunikationschef på Altor.

Att annat bolag som bidrar är klädkedjan Lindex. De kommer att erbjuda sina kunder att runda upp köpesumman med 10 kronor till förmån för UNHCR:s arbete för barn på flykt.

– Vi kommer därför tillsammans med våra kunder att stödja UNHCR:s mycket viktiga arbete i att hjälpa barn på flykt. Vi tror att det är en fråga som engagerar många av våra kunder och hoppas på att samla in rekordstora summor till detta viktiga ändamål, säger Elisabeth Peregi, Sverigechef på Lindex.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons