Annons

Charlotta Buxton:Vägrade sparka sina medarbetare – valde att gå själv

Premiärminister Boris Johnson fick se sin finansminister Sajid Javid, längst till höger, avgå.
Premiärminister Boris Johnson fick se sin finansminister Sajid Javid, längst till höger, avgå. Foto: Jessica Taylor/AP

Mindre än fyra veckor återstår till brexitbudgeten. Den som ska se till att landet seglar igenom utträdet ur EU.

Och nu har finansministern avgått. Boris Johnsons regeringsombildning skakar Westminster.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings.

Foto: Pete Maclaine/APBild 1 av 1

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings.

Foto: Pete Maclaine/APBild 1 av 1

 

LONDON ”Flippin heck”, skriver den tunga politiska journalisten Robert Peston på Twitter. BBC:s politiska korrespondent Laura Kuenssberg kallar det ”extraordinärt”. Andra kallar det en ”revolution”. Boris Johnsons inflytelserika rådgivare Dominic Cummings får som han vill – en historisk reform av regeringen.

Men det var inte meningen att finansministern skulle gå. Boris Johnsons ommöblering av regeringen skulle vara ”moderat”. Det förändrades då Sajid Javid stod på sig. Finansministern vägrade ge sina rådgivare sparken, något Boris Johnson krävde. I stället valde han att avgå på torsdagen.

Det blir 39-åriga Rishi Sunak som tar över på 11 Downing Street. Han har tidigare arbetat som minister på finansministeriet. Ommöbleringen ses som ett tecken på att Boris Johnson och Dominic Cummings tänker ta mer kontroll över statsfinanserna. Bland annat ska nu samma grupp specialrådgivare arbeta för både premiärministern och finansministern. Det är historiskt.

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings.
Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings. Foto: Pete Maclaine/AP
Annons
Annons

Dominic Cummings är kontroversiell. Den förra premiärministern David Cameron har kallat honom som en ”karriärpsykopat”. Men han har också beskrivits som det strategiska geniet som låg bakom både Boris Johnsons storseger i parlamentsvalet i december och britternas val att lämna EU.

Han går omkring i slitna jeans och urtvättade t-skjortor. Dominic Cummings kläder, som innebär ett enormt stilbrott i prydliga Westminster, har tolkats som ännu ett tecken på hans förakt för statsapparaten. Han har både på sin blogg och i intervjuer antytt att han vill ruska om Westminster.

Hans första prioritet var att se till att Storbritannien lämnar EU. Hans mål nu? Enligt en profil i Financial Times tänker Dominic Cummings satsa allt på att reformera Westminster och att se till att de fattigare områdena som röstade konservativt får ett lyft. Han vill också göra Storbritannien till en världsledare då det gäller allt från artificiell intelligens till att tackla klimatförändringen.

I ett inlägg på sin blogg vad han ”weirdos” och doktorander inom matematik och fysik att ansöka om jobb i Westminster.

Tidigare i januari lade han ut ett inlägg på sin blogg där han bad ”weirdos” och doktorander inom matematik och fysik att ansöka om jobb i Westminster. Enligt Financial Times har skedmagikern Uri Geller skickat in en ansökan.

Regeringsombildningen är början på processen som ska bryta med traditionerna i Westminster. Boris Johnson sparkade också fem andra ministrar under torsdagen, bland dem de tunga brexitanhängarna Andrea Leadsom, Esther McVey och Theresa Villiers.

Så vad händer nu?

Enligt uppgifter i de brittiska medierna vill Dominic Cummings att vårens budget ska sänka skatterna och samtidigt lyfta den brittiska ekonomin med stora investeringsprojekt. Finansministeriet var av annan åsikt och manade till återhållsamhet – ända tills nu.

Finansministern och premiärminister är grannar på 10 och 11 Downing Street. Efter ommöbleringen anser många att det är Dominic Cummings som bestämmer i båda husen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons