Annons

”Finansministern behöver komma ut ur sin bubbla”

Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Foto: Lisa Arfwidson

Konflikten hårdnar mellan M-toppen i Stockholm Anna König Jerlmyr och finansminister Magdalena Andersson (S). ”Jag reagerade kraftigt på Magdalena Anderssons helt oseriösa utspel”, säger König Jerlmyr (M) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Upprinnelsen är en SvD-intervju med Anna König Jerlmyr i onsdags, där hon krävde höjda statsbidrag som kompensation för att staten vältrar över kostnader på kommunerna. Hon nämnde bland annat kostnader för kommunala ordningsvakter, en effekt av ett frånvarande polisväsende, samt migration.

”Fler och fler säger sig vilja se behoven hos kommuner och regioner. Förhoppningsvis kan vi få ökade medel i form av generella statsbidrag och täckning för de kostnader vi ser”, sa Anna König Jerlmyr då.

Uttalandet möttes av kalla handen från finansministern.

”Hon (Anna König Jerlmyr, reds am) inledde ju mandatperioden med att sänka skatten i Stockholm. Att sedan komma till mig och be om mer känns väldigt bakvänt”, sa Magdalena Andersson till SvD.

Anna König Jerlmyr kallar finansministerns uttalande för provocerande.

Jag reagerar kraftigt på Magdalena Anderssons helt oseriösa utspel.

– Jag reagerar kraftigt på Magdalena Anderssons helt oseriösa utspel.

Finansministerns budskap var att ni sänkte skatten, vilket ni har gjort.

– Det handlar om 400 miljoner kronor som kan jämföras med de 5 miljarder som Stockholm varje år betalar i skatteutjämning, en tiondel av vår budget.

Annons
Annons

Finansborgarrådet säger att friktionen har ökat mellan stat och regering å ena sidan och kommuner och regioner å andra sidan.

– Verkligen! Det här är något jag talar om med mina kollegor runt om i Sverige. Vi står inför samma utmaningar. När det gäller migration har etableringsfasen fungerat dåligt och många riskerar bidragsberoende. Även inom LSS (Lagen om stöd och service) så stramar man åt och då blir det kommunerna som måste tar över.

König Jerlmyr efterlyser generella statsbidrag till kommunerna.

– Sveriges kommuner är samlade i den här frågan och det är hög tid att Magdalena Andersson kommer ur sin bubbla. Hon och hennes kollegor börjar lyssna.

Behovet hos ett stort antal kommuner av en ökning av de generella statsbidragen bekräftas av Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

– Våra prognoser pekar på att 80 till 90 av landets 290 kommuner kommer att gå med underskott. Vi ser också att antalet anställda inom välfärdssektorn har minskat något under 2019.

SKR räknar med skattehöjningar i 30 kommuner och tre eller fyra regioner till hösten när budgeterna för 2021 klubbas. Minst 33 miljarder måste tillföras kommun- och regionsektorn inom tre år för att bevara välfärden på nuvarande nivå, enligt SKR. Annika Wallenskog tror inte att det blir så mycket pengar.

Wallenskog har också förståelse för Anna König Jerlmyrs (M) krav på regeringen och finansministern. Tvisten om riktade eller generella bidrag är en knäckfråga. Staten brukar föredra riktade bidrag, det vill säga pengar som öronmärkts för särskilda ändamål. Kommunerna föredrar generella anslag.

Annons
Annons

De riktade bidragen riskerar att bli ineffektiva anser Annika Wallenskog.

– Säger man ’här är ett riktat statsbidrag som ska gå till förlossningsvården’ så finns det ju regioner som redan har bra förlossningsvård. De kommer då att lägga pengar på förlossningsvård fast de kanske skulle behöva satsa på primärvård.

Det finns dock ett riktat statsbidrag som Annika Wallenskog vill att staten ser över och behåller. Kostnadsersättningen till kommuner som tar emot nyanlända flyktingar.

– När det gäller flyktingmottagandet är det statens ansvar att finansiera det. Att ge kommunerna ersättning för två år var för kort tid. Där skulle nivåerna behöva höjas och ersättningstiden förlängas.

SvD har sökt Magdalena Andersson men hon var på fredagseftermiddagen otillgänglig för en kommentar. Hennes pressekreterare Mirjam Kontio betonar att finansministerns kommentar gällde Stockholms stad och inte Sveriges kommuner i allmänhet.

”Att kommunsektorn i allmänhet i Sverige är i ett tufft läge är vi mycket medvetna om, det är därför vi Socialdemokrater prioriterar mer pengar till välfärden före skattesänkningar, till skillnad från Moderaterna”, skriver Kontio i ett mejl.

Först publicerades en kortare version av artikeln. Den har sedan uppdaterats med intervju med Annika Wallenskog och svar från finansminister Magdalena Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons