Annons

Andersson ger inga besked om nya skatteflyktsregler

Skalbolag på Malta har plockats bort från en vit lista. ”Vi har skatteavtal utifrån prioriterade länder som Skatteverket lyft fram”, säger Magdalena Andersson.
Skalbolag på Malta har plockats bort från en vit lista. ”Vi har skatteavtal utifrån prioriterade länder som Skatteverket lyft fram”, säger Magdalena Andersson. Foto: Shutterstock, Fredrik Sandberg/TT

Finansminister Magdalena Andersson hävdar att frågan om skatteparadis är prioriterad. Ändå har hon nästan bara gjort sådant som EU tvingat henne till. Och hon nämner inget konkret som hon ska göra framöver.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Torsten Fensby, expert på skatteflykt.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Torsten Fensby, expert på skatteflykt.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Finansminister Magdalena Andersson (S) hävdar att regeringen jobbar med skatteparadisfrågan.

– Det här är en fråga som vi har prioriterat. Jag drev den redan när jag var statssekreterare och vi har drivit den hårt i EU de senaste åren. Vi har gett Skatteverket ökade resurser just för att arbeta med internationellt skattefusk, säger hon till SvD i Almedalen.

Men en lista som SvD fått att finansdepartementet visar att regeringen endast har vidtagit åtgärder när det kommit tvingande EU-direktiv, plus två saker till. Dels mer resurser till Skatteverket, dels att regeringen tagit bort skalbolag på Malta från en vit lista.

Det sistnämnda skedde efter att Uppdrag Granskning avslöjat att hundratals svenskar har bolag på Malta. Ingen av åtgärderna innebär en lagändring.

Magdalena Andersson hävdar dock alltså att Sverige drivit på hårt i EU för att få till direktiv.

Torsten Fensby, expert på skatteflykt.
Torsten Fensby, expert på skatteflykt. Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

– Vi har numera ett nät med skatteavtal som är heltäckande utifrån de prioriterade länder som Skatteverket har lyft fram. De informationsutbytesavtalen finns på plats, säger Magdalena Andersson.

Men det är skatteexperten Torsten Fensby som gått i bräschen för att få informationsavtal med skatteparadis, via det projekt som han ledde åt Nordiska ministerrådet. Under processen motarbetades han av Sveriges dåvarande finansminister Anders Borg.

Senare följde EU och OECD i projektets spår och ordnade också avtal.

Skatteparadis är i dag en viktig del av svensk verksamhet. Delar av näringslivet ägs och drivs från bolag i skatteparadis. Även vissa kommuner och regioner (tidigare hette de landsting) driver direkt eller indirekt offentlig verksamhet från skatteparadis i skatteplaneringssyfte.

– Det är viktigt att de som är ansvariga för de här verksamheterna funderar igenom hur man bedriver verksamheterna, säger Magdalena Andersson om kommunerna och regionerna.

Hon fortsätter:

– Som en generell handlingsregel – oavsett om det gäller enskilda personer, företag eller offentlig sektor – om man gör en transaktion bara i syfte att undgå skatt, ska man fundera på vad man håller på med och varför.

Men några nya regler eller nya lagar för driften av offentliga verksamheter nämner inte Magdalena Andersson.

De regler och underliggande principer som råder i Sverige är i många fall gamla och utformade för en annan epok då gränserna var mer stängda, ekonomsikt sett, och det fanns valutarestriktioner.

Torsten Fensby får gärna kontakta finansdepartementet och berätta vad han tänker att den ska göra.

Annons
Annons

Torsten Fensby anser att Sverige, likt andra länder, borde tillsätta en skatteparadisutredning. Till exempel utreder Frankrike saken ungefär vart femte år och då kommer en mängd förslag för att bekämpa internationell skatteflykt.

Men Magdalena Andersson är tveksam.

– Jag vet inte exakt vad den skulle gå ut på, men Torsten Fensby får gärna kontakta finansdepartementet och berätta vad han tänker att den ska göra. Det här är en process där skatteflyktingarna hela tiden hittar nya vägar och där vi måste komma med nya verktyg för att dra åt nätet.

Men finansdepartementet har, som nämnts, i stort sett inte kommit med nya verktyg utan endast infört de EU-direktiv som Sverige måste införa.

År 2016 avslöjade SVT att det fanns en mängd kommunpolitiker, flera riksdagsledamöter och flera personer kring kungafamiljen på en lista med 9 000 personer som gjort självrättelser, det vill säga tagit upp tidigare dolda och obeskattade intäkter till beskattning. Därmed har de sluppit straff.

Kan man sitta kvar som politiker om man gömmer undan pengar i skatteparadis?

– Det är en fråga för varje parti vilka företrädare de vill ha.

Men om du ska tala för ditt parti?

– Vi har interna riktlinjer som alla våra företrädare ska skriva under. Det är klart att vi som socialdemokrater ska betala vår skatt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons