Annons

Finansministern oroad: ”Allt fler mörka moln”

Magdalena Andersson (S) ser framför allt två mörka moln som tornar upp sig.
Magdalena Andersson (S) ser framför allt två mörka moln som tornar upp sig. Foto: Tomas Oneborg

Riskerna i världsekonomin har ökat under sommaren, det anser Magdalena Andersson (S). Ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina och ett extremt oklart brexit-läge bekymrar finansministern.

Under strecket
Publicerad

Annika Winsth oroas över ett ”vi och dom”-tänkande.

Foto: Simon Rehnström

Magdalena Andersson är tydlig. Läget i den globala ekonomin har förvärrats medan många i västvärlden har haft sin semesterledighet.

– Jag har talat om en avmattning i världsekonomin tidigare. Men nu tycker jag att allt fler mörka moln tornar upp sig, säger Magdalena Andersson.

Hon ringar in framför allt två oroshärdar. Handelskriget mellan USA och Kina och riskerna för en oordnad brexit.

– Nya premiärministern Boris Johnson är ju tydlig med att England ska lämna EU med eller utan avtal. Och slutdatumet, den 31 oktober, närmar sig snabbt. När det gäller det upptrappade handelskriget kan det påverka hela världsekonomin, säger Magdalena Andersson.

Det finns också gott om andra problem som kan slå mot ekonomin. Demonstrationerna på Hongkongs gator och den allmänna konjunkturavmattningen är två exempel.

Finansministern nämner själv oroligheterna i Hormuzsundet, som ytterligare en konflikt där riskerna har ökat. Det är USA och Storbritannien å ena sidan och Iran å den andra.

Den 19 juli beslagtog Iran det brittisktflaggade, och svenskägda, tankfartyget Stena Impero. Storbritannien kallade handlingen ”fientlig” och ansåg att Iran hade brutit mot internationella lagar.

Annons
Annons

Annika Winsth oroas över ett ”vi och dom”-tänkande.

Foto: Simon Rehnström

Det var många bedömare som överraskades av den svaga tyska industriproduktionen, ja även jag.

Ett annat orosmoln är att Europas största ekonomi hackar betänkligt. Tysk BNP utvecklades negativt andra kvartalet i år, minus 0,1 procent. Det är delvis en konsekvens av handelskonfliktens som ledde till lägre tysk export.

– Det var många bedömare som överraskades av den svaga tyska industriproduktionen, ja även jag. Det här följer vi ytterst noga, säger Magdalena Andersson.

Är du optimist eller pessimist i det korta perspektivet?

– Jag vill inte uttrycka mig på det sättet, säger finansministern efter en lång tystnad.

Nästa vecka kommer finansministern att presentera en ny prognos för svensk ekonomi i samband med att regeringen samlas på Harpsund för höststart.

– Den svenska arbetsmarknaden är fortfarande rekordstark även om arbetslösheten har stigit något. Jag ser ingen lågkonjunktur i sikte men vi får vara beredda på en avmattning i ekonomin. Hur kraftig den blir beror på hur omvärlden utvecklas.

Annika Winsth oroas över ett ”vi och dom”-tänkande.
Annika Winsth oroas över ett ”vi och dom”-tänkande. Foto: Simon Rehnström

Nordeas chefsekonom Annika Winsth delar finansministerns bild av att den globala konjunkturavmattningen har blivit tydligare under sommaren. Men det är inte givet att det är de stora makroekonomiska händelserna som brexit och handelskriget mellan USA och Kina som kan utlösa en eventuell global kris, menar Annika Winsth – hon oroas av en annan, större trend.

Annons
Annons

– Det finns ett ”vi och dom”-tänkande som jag tycker är oroväckande. Många samhällen blir allt mer tudelade. Den utvecklingen är också tydlig på global nivå. Västvärlden och USA mot Kina, exempelvis, säger hon.

– Den här trenden tycker jag har eskalerat under sommaren. Jag pratade mycket om den med våra kunder i våras. Oroligheterna i Hongkong är ett exempel. Den upptrappade konflikten mellan USA och Iran en annan. Till slut ökar risken att det smäller någonstans, säger Annika Winsth.

Fed håller världsekonomin under armarna. Men på längre sikt kan det vara farligt.

Hon beskriver sig själv som pessimist i det korta perspektivet.

– Det kommer bli sämre innan det blir bättre, det är givet. Vi är på väg in i en konjunkturavmattning. Frågan är hur kraftig nedgången blir och, framför allt, hur centralbankerna och amerikanska Fed kommer att agera.

Intrycket hittills är att Fed inte verkar acceptera att vi får en svagare konjunktur, enligt Annika Winsth. Man är snabb med att sänka räntan ”så fort det börjar göra ont”.

– På kort sikt är det ju skönt. Det betyder att Fed håller världsekonomin under armarna. Men på längre sikt kan det vara farligt. Risken finns att det kan leda till en större kris framöver, säger Annika Winsth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons