Annons

Finansministern vill slopa överskottsmålet

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto. Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialdemokraterna vill sluta lägga skattebetalarnas pengar på hög och istället investera mer i Sveriges framtid. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Sju av åtta riksdagspartier (Sverigedemokraterna reserverade sig) beslutade 2016 att sänka det så kallade överskottmålet. Det nya målet – som trädde i kraft först i år – tvingar den offentliga sektorn att spara en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel för att betala av på statskulden.

Men nu säger Magdalena Andersson (S) att Socialdemokraterna vill överge överskottmålet och istället införa ett balansmål.

– Det vore rimligt att slopa överskottsmålet och istället ha ett balansmål. Det var ett initiativ som jag tog redan 2015 och som vi socialdemokrater också har ett partikongressbeslut på, säger Magdalena Andersson.

Varför vill du istället ha ett balansmål?

– Jag ser inte behov av att betala av på statsskulden i det här läget. Med de investeringsbehov som vi har så tycker jag att det vore mer lämpligt att ha ett balansmål.

Magdalena Andersson ser gärna ökade investeringar i många saker som till exempel välfärd, polis och infrastruktur, men menar att det är viktigt att noggrant pröva alla investeringar.

– Alla lån måste ju betalas tillbaka, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons

Det är enligt Andersson också är skälet till att Socialdemokraterna inte vill att Sverige går ännu längre och istället börjar låna pengar över en konjunkturcykel. Det skulle i praktiken innebära ett underskottmål istället för ett balansmål.

Enligt överrenskommelsen 2016 skulle politikerna se över det nuvarande överskottmålet vart åttonde år. Men Magdalena Andersson säger nu att hon är öppen för en tidigare översyn om andra partier ansluter till Socialdemokraternas linje.

– Det är jag absolut öppen för, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson drev Socialdemokraterna på för att införa ett balansmål redan vid den förra översynen 2016 som istället slutade med att målet sänktes från en procent till en tredjedels procent av BNP. Så här långt har bara Vänsterpartiet också argumenterat för ett balansmål.

Flera ekonomer, däribland Swedbanks prognoschef Andreas Wallström, har länge sagt att regeringen borde öppna plånboken för att göra svensk ekonomi mer konkurrenskraftigt – speciellt eftersom dagens låga räntor gör att det är extremt billigt för staten att låna pengar.

Karolina Ekholm, Andersson tidigare statssekreterare och nu professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet, sa nyligen att regeringen borde göra mer för att stimulera svensk ekonomi som börjat tappa fart. Det skulle hjälpa Riksbanken som tvingas ta ett större ansvar för att stötta ekonomin när politikerna inte drar sitt strå till stacken.

– När det gäller finanspolitiken så är det min uppfattning att det i dagsläget vore en fördel om man kunde ha en lite mer balanserad policymix – att även finanspolitiken skulle kunna användas i mer konjunkturstimulerande syfte, sa Karolina Ekholm, och fortsatte:

– Men den politiska logiken i Sverige gör det lite svårt eftersom partierna konkurrerar mest med varandra genom att framstå som de allra mest sparsamma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons