Annons

Fingerknäckande kan vara skadligt – sant eller falsk?

Ljudet kan ge upphov till obehag och irritation – men vad finns det egentligen för vetenskapliga belägg för att knäckandet med fingrar kan ge upphov till ledsjukdomar som artros? Emma Frans reder ut frågan.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Viktor Ander

Foto: ColourboxBild 1 av 3

Läkaren Donald Unger gjorde så här varje dag i 60 år – och fick till slut belöning för sitt knäckande slit.

Foto: IBLBild 2 av 3

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 3

Illustration: Viktor Ander

Foto: ColourboxBild 1 av 1
Illustration: Viktor Ander
Illustration: Viktor Ander Foto: Colourbox

Påstående

Hör du till dem som brukar knäcka med fingrarna? Eller upplever du, som jag, ett obehag när människor i närheten ägnar sig åt detta? Att knäcka med fingrarna är ett väldigt vanligt beteende, men det finns också en utbredd uppfattning om att det inte är bra för fingrarna. Bland annat påstås det att knäckandet i förlängningen kan ge upphov till ledsjukdomar som artros.

Finns det vetenskapliga belägg för detta påstående?

Genomgång

Orsaken till ljudet som uppstår när vi knäcker med fingrarna har länge diskuterats. En ledande teori har varit att det bildas ett undertryck när man drar i fingret vilket ger upphov till gasbubblor och att ljudet uppstår när dessa bubblor spricker. Med hjälp av magnetkamera har forskare dock visat att ljudet verkar uppkomma till följd av gasbildningen, och inte när gasbubblan spricker (1).

Annons
Annons

Läkaren Donald Unger gjorde så här varje dag i 60 år – och fick till slut belöning för sitt knäckande slit.

Foto: IBLBild 1 av 1

Det kan också vara värt att nämna att en läkare vid namn Donald Unger bidragit till vår kunskap om ämnet genom att själv agera försöksperson.

Påståendet om att fingerknäckande orsakar ledsjukdomar har faktiskt undersökts vetenskapligt genom att studera förekomsten av artros i händerna bland personer som regelbundet knäcker med fingrarna och personer som inte gör det. Dessa studier har visat att det inte är vanligare med artros bland ”fingerknäckare” (2,3).

En studie visade dock att de som regelbundet knäckte med fingrarna i genomsnitt hade mer svullna händer och överlag lägre handstyrka än kontrollpersonerna (3), men det är svårt att veta vad dessa samband egentligen betyder eftersom det inte är slumpen som avgör vem som knäcker med fingrarna och vem som inte gör det. Studien har i efterhand kritiserats eftersom den inte tog hänsyn till att bakomliggande faktorer kunde förklara sambanden (4).

Läkaren Donald Unger gjorde så här varje dag i 60 år – och fick till slut belöning för sitt knäckande slit.
Läkaren Donald Unger gjorde så här varje dag i 60 år – och fick till slut belöning för sitt knäckande slit. Foto: IBL

Det kan också vara värt att nämna att en läkare vid namn Donald Unger bidragit till vår kunskap om ämnet genom att själv agera försöksperson. Unger har nämligen knakat fingrarna på sin vänsterhand – men inte på sin högerhand – varje dag i över 60 år, och båda händerna har klarat sig från ledsjukdomar och andra krämpor (5).

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Ur vetenskaplig synpunkt är detta en alldeles för liten studie för att kunna bevisa något, men Unger belönades 2009 med det så kallade Ig Nobelpriset i medicin för sin undersökning.

Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset och delas ut årligen. En annan uppmärksammad vinnare är evolutionspsykologen Geoffrey Miller som år 2008 erhöll ekonomipriset för sin studie som visade att strippor får mer dricks när de har ägglossning (6).

År 2013 delades fredspriset mellan Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko som förbjudit applåder på allmän plats och den vitryska polisen för att de gripit en enarmad man som applåderat offentligt (7).

Slutsats

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fingerknäckande tycks inte öka risken för ledsjukdomar som artros.

Vanan, eller snarare ovanan, att knäcka med fingrarna må vara irriterande, men det verkar vara en ofarlig aktivitet. Både vetenskapliga och mindre vetenskapliga undersökningar har visat att fingerknäckande inte tycks öka risken för ledsjukdomar som artros.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons