Annons

Torbjörn Isacson:Fingerprint sprattlar till – men aktien är ett lotteri

Spekulationsaktien Fingerprint är åter glödhet och värderas nu till 5,5 miljarder kronor. Men efter onsdagens kursrusning får aktieägarna åter vara beredda på att kastas mellan hopp och förtvivlan.

Under strecket
Publicerad

Christian Fredrikson, Fingerprint Cards vd.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Christian Fredrikson, Fingerprint Cards vd.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Christian Fredrikson, Fingerprint Cards vd.
Christian Fredrikson, Fingerprint Cards vd. Foto: Tomas Oneborg

Det av många utdömda Fingerprint sprattlade till rejält efter onsdagens kvartalsrapport, med en kursuppgång på över 30 procent. Aktien handlades mer än de tre mest omsatta storbolagsaktierna tillsammans, vilket är fullständigt extremt i förhållande till Fingerprints storlek.

Biometribolagets övervintrade skara av entusiaster till aktieägare kan hitta en del ljusglimtar. Intäkterna och orderingången ökar, bruttomarginalen och kassaflödet förbättras och den stora rörelseförlusten har i stort sett försvunnit. Vd:n Christian Fredrikson talar om att bolaget är på rätt väg med både tillväxt och kostnader. Han talar sig varm för potentialen i den nya generationen produkter. Prestandan ska behållas medan kostnaderna sjunker, och det ska bli möjligt med fingeravtrycksläsare även i de enklaste smartphonemodellerna.

Annons
Annons

Fingerprint finns dessutom med i samtliga tester av sensorer för kontaktlösa betalkort. Lägg därtill utvecklingen inom exempelvis lås- och passersystem så finns det onekligen möjligheter som kan få det att vattnas i munnen på Fingerprints aktieägarfölje.

Den här gången var stora delar av de positiva siffrorna valutadopade.

Aktieägarna är dock vana vid att slungas mellan himmelska fröjder och helvetiska plågor. På ett år har aktien stigit med nära 200 procent. Men räknat tre år bakåt i tiden har den tappat över 80 procent.

Första kvartalets förlust väntas visserligen vändas till plus för helåret, men nivåerna är väldigt låga. Bruttomarginalen är fortfarande klart lägre än för ett par år sedan. Även om bolaget vill förklara bort den svaga lönsamheten med lågmarginalprodukter från varulagret och det negativa kassaflödet med säsongseffekter så är det uppenbart att det är lång väg kvar att vandra. Och Fingerprints vandring har hittills kantats av inte minst överpositiva prognoser och bortförklaringar.

Det var länge sedan bolaget kunde visa tillväxt. Och den här gången var stora delar av de positiva siffrorna valutadopade.

Fingerprint har dessutom fått ett patent ogiltigförklarat i Kina, vilket ska överklagas. På makronivå finns både minskande mobilvolymer och handelsbråket mellan USA och Kina.

Branschen är stenhård. Konkurrenten Next är nu knappt mer värt än vad Ola Rollén och hans gruppering för några år sedan betalade för 19 procent av bolaget, eller en bit över 300 Mkr. Det norska bolaget annonserade en nyemission i januari, och aktien har länge gått dåligt.

Den placerare som saknar insiderkunskap löper stor risk att hamna på den förlorande sidan i det spelet.

Bakom onsdagens kursrusning i Fingerprint ligger inte minst det faktum att det är en av Stockholmsbörsens mest blankade aktier. Kortsiktigt kan även små positiva signaler ge stora utslag när olika positioner måste täckas in.

Endast ett fåtal analytiker hänger kvar och följer den forna kursvinnaren, vilket i ännu högre utsträckning gjort aktien till en spelplan för dem som satsar på antingen svart eller rött.

Den placerare som saknar insiderkunskap löper stor risk att hamna på den förlorande sidan i det spelet, inte minst när börsvärdet på kort tid rusat så kraftigt som nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons