Annons
Analys

Lars Ring:Fingertoppskänsla och solid teaterkärlek

Under strecket
Publicerad

Anna Takanen, 46, har under nio år varit chef på Göteborgs stadsteater – bredvid Ronnie Hallgren som vd. Under hennes tid har den blivit en av Sveriges främsta teatrar med en klok blandning av klassiker och nyskrivna pjäser. Förra året gav teatern en minnesvärd ”Att begära Tre systrar” tolkad av Mellika Melouani Melani – en härlig teatral örfil. Liksom en sevärd, modern ”Fröken Julie”, iscensatt av Emil Graffman. Här spelades en ny Jelinek och en färsk Kushner – pjäser som beskriver en aktuell politisk samtid och samtidigt för en orädd diskussion om kön och genusstrukturer.

Takanen var modig nog att låta sätta upp ”Bibeln” av Niklas Rådström. Om några veckor nytolkar Göteborgs stadsteater ”Flotten, Hemmet, Sandlådan”. Mattias Andersson möter Kent Andersson, en tid en annan. Hon ser och förstår kollisionen som medel.

**För exakt ett år **sedan tog Takanen på Kulturhuset Stadsteatern initiativ till en läsning av debattpjäsen ”Operation värdegrund”, ett vasst drama om Kapten Klänning. Under våren fördes hon fram som tänkbar kandidat som ny Dramatenchef. Nu bli hon konstnärlig chef på Kulturhuset Stadsteatern – och är som gjuten för jobbet. Hennes styrka är arbetskapaciteten, folkteatertraditionen, den genuina fingertoppskänslan för en bra mix. Hon vill kommunicera med en bred publik men är inte rädd för nya uttryck. Och, inte minst, hon vårdar sin personal, något Kulturhuset Stadsteatern behöver just nu.

Anna Takanen har ett grundmurat gott rykte i branschen: hon varvar chefsjobbet med egna skådespelarinsatser och regiuppgifter. Hon är en lycklig blandning av praktiker och intellektuell som kombinerar en solid teaterkärlek från Unga Klara med en känsla för vad teater kan och bör vara: en tummelplats för känslor och samhällelig debatt. Hon är varm, djärv och bra på att känna in samtid och publik. Anna Takanen har allt som behövs för att bli en riktigt bra teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern. Hon om någon har integritet nog att klara kraven från en stark vd som Benny Fredriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons