Annons

Kritik mot utspel om att skicka militär till Åland

Finlands statsminister Juha Sipila och Stefan Löfven möttes på Åland den 28 september i år.
Finlands statsminister Juha Sipila och Stefan Löfven möttes på Åland den 28 september i år. Foto: Vesa Moilanen/AP

Försvarsminister Jussi Niinistö säger att Finland kan överväga att ändra Ålands ställning som demilitariserat område. Ett eventuellt nytt beslut kommer att diskuteras med Sverige, säger han till Yle. Utspelet kritiseras av Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot i Finland.

Under strecket
Publicerad

Ålands demilitarisering gör att ön blir svårare att försvarare vid en krissituation, säger försvarsministern Jussi Niinistö.

– Det är visserligen Finlands plikt att försvara också Åland – och det finns planer för hur det ska gå till – men demilitariseringen gör det inte lättare, säger han till Yle.

Enligt intervjun finns i nuläget inga konkreta planer på att befästa ögruppen. Men frågan kan komma att aktualiseras i framtiden, enligt försvarsministern.

– Det kan hända att vi någon gång i framtiden kan diskutera också den här frågan i samband med försvarssamarbetet med Sverige, säger han.

Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot i den finska riksdagen, kritiserar försvarsministerns utspel. Han påpekar att demilitariseringen styrs av internationella konventioner, och menar att ögruppen klarat sig igenom värre spänningar än dagens situation i Östersjön.

”Det här är onödiga uttalanden som bara skadar förtroendet mellan regeringen och Åland eftersom man kan tolka det som att regeringen och Finland inte helhjärtat står bakom Ålands demilitarisering”, skriver han i ett mejl till SvD.

Åland har varit demilitariserat sedan Krimkriget på 1850-talet, med ett uppehåll under första världskriget då Ryssland befäste ögruppen. Demilitariseringen innebär bland annat att ålänningarna är befriade från värnplikt och att militär personal inte får uppehålla sig på ögruppen.

Jussi Niinistö vill inte svara på frågan huruvida det redan nu pågår diskussioner med Sverige om att ändra Ålands ställning.

– Det är bäst att jag inte försöker förutspå någonting, men det är klart att det också ligger i Sveriges intresse att Åland inte övergår i fiendens händer, säger han.

För en vecka sedan kränkte ryska attackflygplan finskt luftrum två gånger under mindre än ett dygn. Försvarsministern menar att kränkningarna var ”allvarliga”, men att det finska gensvaret visade att landet har ”en god beredskap och förmåga att reagera vid behov”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons