Annons

Finland stoppar utredning om Nordea

Nordeas kontor vid Lindhagensplan
Nordeas kontor vid Lindhagensplan Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nordeas misstänkta penningtvätt i spåren av Danske Bank-härvan kommer inte att utredas av polisen i Finland eller Sverige. De fall som anmälts anses för gamla i båda de berörda länderna.

Under strecket
Publicerad

Det var i höstas som Nordea polisanmäldes för misstänkt penningtvätt av den brittisk-amerikanske människorättsaktivisten Bill Browder. Via sitt företag Hermitage Capital hade han då spårat svarta penningströmmar från Ryssland ut i Europa i tio års tid.

Hans anmälan lämnades in till åklagare i Stockholm och Helsingfors strax efter att omfattningen av penningtvätten i Danske Bank avslöjats. Liknande anmälningar gjordes sedan mot Swedbank, efter att SVT avslöjat misstankar om omfattande penningtvätt även i den svenska storbanken.

Totalt handlade Browders anmälan mot Nordea om 1,5 miljarder kronor som slussats in på 365 olika konton i storbankens svenska, danska, norska och finska verksamheter under åren 2007–2013. Hermitage Capitals utredare menade sig kunna spåra pengarna till olika maffia-affärer i Ryssland.

I flera fall hade insättningarna på konton i de finska och svenska bankontona gjorts från Panama och andra skatteparadis.

Det fanns bara tre svenska företag bland mottagarna av de misstänkta pengarna. Den svenska utredningen lades därför ner bara några dagar efter anmälan. En långt större del av pengarna hade tvättats via Danmark och Finland, enligt Browder.

Annons
Annons

Nu har även den finska utredningen avslutats utan åtgärd, rapporterar tv-kanalen Yle på tisdagen.

Den finska Centralkriminalpolisen anser, precis som kollegorna i Sverige, att de brott som eventuellt begåtts i samband med överföringarna är preskriberade. Dessutom har de begåtts i Estland och Litauen och måste utredas där, enligt Yle.

Därmed står det klart att Bill Browders uppgifter om Nordea inte kommer att utredas i Sverige eller Finland med anledning av de stora penningtvättsskandalerna som skakar länderna runt Östersjön.

Bill Browder och Hermitage Capitals anmälningar mot Swedbank har tidigare mötts av samma besked hos de svenska åklagarna.

Även i Swedbanks fall bedömdes de påstådda penningtvättsbrotten som preskriberade, något som Bill Browder var mycket kritisk mot när SvD träffade honom i Stockholm för två veckor sedan. Han menade att Sverige inte vågar utreda misstankarna mot Swedbank.

– Det som har hänt i Swedbank kan vara den näst största penningtvättskandalen i Europa och det måste räknas som ett grovt brott, sa Bill Browder då till SvD.

De misstänkta transaktioner som Bill Browder och Hermitage Capital anmält utgör en mindre del av de svarta penningströmmar från Ryssland som ska ha passerat genom bland Danske Bank, Nordea och Swedbank. Merparten tros ha kommit genom bankernas baltiska filialer. Dessa utreds i flera fall av respektive lands Finansinspektion.

Svenska Finansinspektionen utreder både SEB och Swedbank i samarbete med myndigheterna i de baltiska staterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons