Annons

Finlands svar om svenska IS-fångar: ”Sverige vet inte”

al-Hol-lägret i Syrien, där anhöriga till IS-medlemmar hållits fångar. Bilden är tagen i juni när ett stort antal kvinnor och barn släpptes fria.
al-Hol-lägret i Syrien, där anhöriga till IS-medlemmar hållits fångar. Bilden är tagen i juni när ett stort antal kvinnor och barn släpptes fria. Foto: Baderkhan Ahmad/AP

Varken Sverige eller Finland vet om det finns svenskar bland de IS-medlemmar som Turkiet planerar att skicka tillbaka till sina hemländer. Det säger Ari Mäki, Finlands ambassadör i Turkiet, till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelade Sveriges utrikesdepartement att de inte har några uppgifter om att det skulle finnas svenskar bland de IS-anhängare som Turkiet uppgav att de skulle börja skicka tillbaka till sina hemländer nästa vecka.

Samma besked får SvD på lördagen.

– Vi följer utvecklingen noggrant och vi har inga uppgifter om att det skulle vara några personer med svensk anknytning, säger Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD.

Svaret är luddigt. Betyder det att det inte finns några svenskar bland de tillfångatagna IS-medlemmarna, eller vet Sverige helt enkelt inte?

Har ni varit i kontakt med Turkiet för att ta reda på om det finns svenskar bland dem som kommer att skickas hem?

– Jag tror inte att vi kommer ha något svar på det under helgen. Vi får återkomma till det, säger Anna Lundbladh.

Men ert uttalande måste ju baseras på någonting. Har ni haft samtal med Turkiet?

– Jag förstår frågan, men jag kommer inte, på presstjänsten, att ha ett svar under helgen.

Från finskt håll är budskapet betydligt tydligare.

Vi har fått informationen via media och tv.

Annons
Annons

Enligt Ari Mäki, Finlands ambassadör i Turkiet, har vare sig Sverige eller Finland – så vitt han vet – fått information om huruvida deras medborgare finns bland de berörda IS-medlemmarna.

– Vi har inte hört någonting. Vi måste vänta till nästa vecka – till måndag, tisdag, säger Ari Mäki till SvD.

Enligt Ari Mäki ska det finnas 287 fångar, varav 54 är turkar, bland de berörda IS-fångarna. Resten är från 19 olika länder. Informationen kommer från media, inte direkt från Turkiets regering.

– Vi har fått informationen via media och tv. De har inte kallat oss till något möte, säger Ari Mäki.

Enligt tidningen Hufvudstadsbladet inväntar de europeiska ländernas beskickningar i Ankara nu på att myndigheterna ska komma med närmare besked om vilka länder som ska ta emot de deporterade IS-fångarna.

Tidningen rapporterar också att de olika europeiska ambassaderna i Ankara utbyter information om hur de ska gå till väga i hanteringen av återvändare.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger till tidningen Helsingin Sanomat att det uttryckligen handlar om IS-soldater och inte IS-anhöriga, till exempel barn.

Vad händer då om det skulle visa sig att det finns svenska medborgare bland de IS-medlemmar som Turkiet kommer att utvisa? Enligt regeringen kan de inte nekas inträde i Sverige.

– Man kan inte neka folk att komma in på det sättet om de är svenska medborgare, säger Natali Sial, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg.

Vad gör man när de väl har kommit in?

– Det finns en god beredskap för det. Det är det jag kan säga.

Kan du säga vad det betyder?

Annons
Annons

– Nej, det kan jag inte göra.

SvD söker istället svaren hos Säkerhetspolisen.

– Vi har ett gott internationellt arbete, som gör att vi har en bra kännedom om de svenskar som rest för att ansluta sig till terrorgrupper i Syrien och Irak. Vi har också bra koll på dem som väljer att återvända, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef.

Enligt Säpo förs samtal med alla som återvänder, och om det finns skäl att tro att de har begått brott utreds brottet.

Men trots ansträngningar har Sverige fortfarande ingen lag som kriminaliserar deltagande i exempelvis IS. Det ursprungliga lagförslaget skulle träda i kraft i augusti, men fick tummen ned från lagrådet. Sedan dess har regeringen presenterat ett nytt förslag, men eventuell ny lagstiftning kommer inte att börja gälla förrän tidigast nästa år. Den kommer heller inte att kunna tillämpas retroaktivt.

Vad har ni för befogenheter att följa upp IS-medlemmar som återvänder till Sverige?

– Jag kan inte gå in på vad Säkerhetspolisen har för arbetsmetoder. Där går min gräns, säger Nina Odermalm Schei.

Men vad är tillåtet att göra enligt lagen?

– Exakt vad lagstiftningen säger kan jag inte uttala mig om, men vi har en god bild av de svenskar som har valt att återvända. Och vi följer upp dem på olika sätt, säger Nina Odermalm Schei.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons