Annons

NMR i Finland förbjuds i väntan på HD-dom

NMR har anordnat flera demonstrationer i Sverige, bland annat den här i Kungsträdgården i Stockholm.
NMR har anordnat flera demonstrationer i Sverige, bland annat den här i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har förbjudits av både tings- och hovrätten i Finland. NMR:s överklagan till Högsta domstolen har nu beviljats.

Samtidigt förbjuder HD organisationen tills domstolen kommit till ett avgörande.

Under strecket
Publicerad

Det är Polisstyrelsen, Finlands motsvarighet till den svenska Rikspolisstyrelsen, som drivit på för ett förbud. Enligt polisen finns förutsättningar att förbjuda NMR eftersom de ”väsentligt strider mot lag och god sed” genom att ”sprida hatretorik om invandrare, sexuella minoriteter och judar, ifrågasätta förintelsen och glorifiera fascister”.

NMR har dessutom godkänt våld som utövats av föreningens medlemmar, enligt polisen. Men den nazistiska organisationen delar inte polisens bild, och hävdar att de rör sig inom ”yttrande- och föreningsfrihetens gränser”.

Polisen började driva på för ett förbud i landet efter att en man misshandlades till döds vid järnvägsstationen i Helsingfors 2016, i samband med en NMR-demonstration. En medlem i NMR dömdes till drygt två års fängelse för brottet.

I november 2017 kom den första domen om förbud, från Birkalands tingsrätt. Domstolen beslutade att förbjuda NMR, som överklagade till hovrätten i Åbo. I september kom hovrättens besked, även de hade bestämt sig för att förbjuda NMR.

Annons
Annons

En överklagan gjordes kort efter det till Högsta domstolen, som nu alltså bestämt sig för att ta upp ärendet. Det slutliga avgörandet kommer enligt ett pressmeddelande från HD att ta ungefär ett år. Under den tiden kommer NMR:s verksamhet att förbjudas.

Förbudet gäller även lokala avdelningar som hör till NMR samt systerföreningen Pohjoinen perinne, rapporterar YLE.

De tidigare förbuden har dock inte hindrat nazistorganisationen. För en och en halv vecka sedan kampanjade NMR i Åbo tillsammans med andra partier, inför riksdagsvalet den 14 april. Och på Finlands självständighetsdag den 6 december marscherade man i Helsingfors, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Hittills har polisen tillåtit demonstrationer från NMR, trots förbudet. Men det ska bli ändring nu, enligt polisöverinspektör Heikki Lausmaa.

– Möjligheterna för oss att ingripa förändras förstås betydligt i och med beslutet. Nu kommer exempelvis flaggor och symboler inte att accepteras, och inte heller penningtransaktioner till eller från NMR, säger han till Hufvudstadsbladet.

I Sverige utreds nu ett förbud mot organisationen. På en pressträff i juli förra året sade justitieminister Morgan Johansson att ”det kan inte vara tillåtet att skapa organisationer vars syfte och verksamhet går ut på att jaga andra människor”.

Han menade då ett förbud kan införas utan att grundlagen ändras, eftersom Sveriges grundlag säger att ”föreningsfriheten kan inskränkas för organisationer som ägnar sig åt förföljelse av människor på etnisk grund”. Ett förbud lär dock vara några år bort, med tanke på hur lång tid det tar från utredning till att en lag finns på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons