Annons

”Finns bättre alternativ än bosparande till barnen”

Ett bosparkonto är inte det bästa alternativet. SvD:s privatekonomiska expert ger fem råd till den som vill hjälpa barnen med eget boende. Och varnar för en fallgrop många inte tänker på.

Under strecket
Publicerad

Om fondsparandet ger en kapitalinkomst vid försäljning kan det begränsa möjligheten till studielån från CSN, varnar SvD:s Annika Creutzer.

Foto: Jessica Gow/TT

Om fondsparandet ger en kapitalinkomst vid försäljning kan det begränsa möjligheten till studielån från CSN, varnar SvD:s Annika Creutzer.

Foto: Jessica Gow/TT
Om fondsparandet ger en kapitalinkomst vid försäljning kan det begränsa möjligheten till studielån från CSN, varnar SvD:s Annika Creutzer.
Om fondsparandet ger en kapitalinkomst vid försäljning kan det begränsa möjligheten till studielån från CSN, varnar SvD:s Annika Creutzer. Foto: Jessica Gow/TT

Fråga: Funderar på att starta bosparkonto till mina två barnbarn och därmed hjälpa dem in på den tuffa bostadsmarknaden.

Är det en bra idé?

/Orolig farmor

De sparalternativ som HSB erbjuder är dock starkt begränsade, en Sverigefond och en globalfond hos Swedbank med förhållandevis höga avgifter.

Annika Creutzer: Så snällt av dig att vilja hjälpa barnbarnen, men jag tycker att det finns bättre alternativ. I dag är det, vad jag kan se, bara HSB som håller fast vid ett traditionellt bosparande. De sparalternativ som HSB erbjuder är dock starkt begränsade, en Sverigefond och en globalfond hos Swedbank med förhållandevis höga avgifter samtidigt som de i praktiken är indexfonder. Dessutom finns bosparkonto och fasträntekonto med räntor på 0,05–0,65 procent (upp till fem års bindning).

Annons
Annons

Det finns dock en fördel med bosparande hos HSB och det är att HSB äger ett stort antal hyreshus och kan därmed erbjuda spararna kontrakt på en hyresrätt.

Jag har fem råd till dig och andra som vill hjälpa barn eller barnbarn med boende:

1. Undersök vilka bostadsköer som kan vara aktuella. I vissa köer måste personen fyllt 18 år för att få köa. En del tillåter att föräldrarna köar och sedan överlåter sin kötid på barnen. I dag har till exempel inte Riksbyggen något bosparande men däremot en kö för förtur till nybyggt. Ofta är det en årsavgift på runt 200 till 500 kronor som ibland ger sparpoäng och bättre plats i kön. Ett alternativ är att du står för den summan, som en gåva till barnbarnen.

2. Välj sparande utan anknytning till boende. Mitt förslag är aktiefonder eftersom det är ett långsiktigt sparande. I ditt fall tycker jag att du ska välja samma fonder till båda barnbarnen för rättvisans skull.

Det finns tyvärr många som tagit studielån och inte tänkt på detta. Efter en tid blir de återbetalningsskyldiga av hela eller stora delar av lånet.

3. Ha fondsparandet i ett investeringssparkonto, ISK. Då beskattas fondportföljen lite varje år men när fonderna säljs blir det ingen vinstskatt. Det är en stor fördel för det barn eller barnbarn som använder fondsparandet till en bostad i samband med studier. I det fall fondsparandet är direktägt och ger en kapitalinkomst vid försäljning, kan det begränsa möjligheten till studielån.

Det finns tyvärr många som tagit studielån och inte tänkt på detta. Efter en tid blir de återbetalningsskyldiga av hela eller stora delar av lånet och detta mitt i det oftast fattiga studentlivet.

Annons
Annons

4. Ett alternativ till ISK är att du sparar till var och en av dem i två kapitalförsäkringar med fonder. Välj då kapitalförsäkringar utan avgifter. Eftersom det är långsiktigt sparande kan ett par procents avgifter annars med tiden ta en rejäl bit av sparandet. Du äger kapitalförsäkringarna men har barnbarnen som förmånstagare. Då kan du själv bestämma när du vill att de ska få sparkapitalet, kanske vid 20 eller 22 års ålder.

Om barnen äger sparandet har de tillgång till kapitalet den dag de blir myndiga.

5. Är det äldre barn kanske det snart är dags för eget boende. Ägna tid åt att prata med dem om egna erfarenheter, vilken standard de kan räkna med och lyssna också till vilka förväntningar de har. Ibland är drömmarna alltför vidlyftiga men ofta är unga i dag mycket väl medvetna om hur bostadssituationen ser ut. Dessutom kanske studier och jobb tar dem till andra platser i världen där möjligheterna till ett eget boende är mycket bättre än här.

Och kanske är det ett körkort, en bil eller en dyr kurs, och inte en bostad, som står överst på deras önskelista till mor- och farföräldrar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons