Annons

"Finns inte verktyg för att fälla svindlare"

Det finns inte rätt verktyg för rättsväsendet i Sverige för att fälla svindlare, det säger Christer van der Kwast, tidigare överåklagare vid riksenheten för korruption, efter dagens friande dom mot företrädare inom HQ-bank.

Under strecket
TT
Publicerad

Christer van der Kwast.

Foto: Tomas Oneborg

Christer van der Kwast.

Foto: Tomas Oneborg
Christer van der Kwast.
Christer van der Kwast. Foto: Tomas Oneborg

– Det är ett generellt problem att det är svårt att komma åt människor som styr och ställer i finansvärlden. Det är mycket svårt att få fällande domar när det gäller direktörer och stora aktörer. Ibland vet man att det försvunnit en massa pengar, men man vet inte var de tagit vägen. Det är svårt att reda ut varför värden försvunnit. Det skulle behövas ett enklare regelsystem för rättsväsendet, men å andra sidan får det ju inte vara för enkelt i en rättsstat, säger han.

Christer van der Kwast är framför allt känd som åklagare i rättegångarna mot Tomas Quick, samt åklagare i den så kallade Skandiarättegången. Han beskriver åklagarens roll som snårig när det handlar om ekobrott.

– Lagverket är som en djungel. Det är ofta ett svårhanterligt material att sätta sig in i och att sedan förhålla sig till olika regelverk, i detta fall exempelvis EU-regler och svenska bokföringsregler. Det finns även en ängslan i Sverige för att döma, man friar hellre än fäller, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons