Annons
Krönika

Anders Q Björkman:Finns litteraturens heliga graal i Kafkas bankfack i Schweiz?

Båda hör till 1900-talets mest mytomspunna författare, båda ogillade att bli publicerade. Men snart kan vi ta del av såväl Franz Kafkas efterlämnade papper som J D Salingers outgivna verk.

Under strecket
Publicerad

J D Salinger och Franz Kafka.

Foto: TT Bild 1 av 2

Den romerske poeten Vergilius finns avbildad på denna mosaik från det första århundradet e Kr i Trier i Tyskland.

Foto: Gianni Dagli Orti/TT Bild 2 av 2

J D Salinger och Franz Kafka.

Foto: TT Bild 1 av 1
J D Salinger och Franz Kafka.
J D Salinger och Franz Kafka. Foto: TT

Ett bankfack i Schweiz innehåller det som skulle kunna beskrivas som litteraturens heliga graal: Franz Kafkas efterlämnade dokument. De ingick i den samling manuskript, dagböcker, brev och teckningar som författaren gav sin vän Max Brod, med det viktiga tillägget att de skulle brännas. Som bekant följde vännen inte Kafkas sista vilja, utan såg till att bland annat tre ofullbordade romaner samt flera noveller gavs ut.

Men vad finns i det där bankfacket? Outgivna noveller?

Kring Kafkas kvarlåtenskap pågick under åtta år en rättsprocess – tillräckligt invecklad och absurd för att matcha författaren till ”Processen”. Med tiden utvecklade sig tvisten till en kamp mellan nationer, vilket beskrivs i den amerikansk-israeliske författaren Benjamin Bilants nya bok ”Kafka’s last trial”.

Annons
Annons

Den romerske poeten Vergilius finns avbildad på denna mosaik från det första århundradet e Kr i Trier i Tyskland.

Foto: Gianni Dagli Orti/TT Bild 1 av 1

När Max Brod dog hade han testamenterat det Kafka efterlämnat till sin sekreterare Esther Hoffe. Hon vägrade, trots propåer från israeliska myndigheter, att lämna ifrån sig dokumenten. I stället behöll hon dem i sin lägenhet i Tel Aviv, där hon bodde med sin dotter Eva och, enligt uppgift, en stor mängd katter – som litteraturforskare fruktade skulle skada papperen. Dottern Eva ärvde henne, men förlorade 2016 rätten till Kafka-materialet i Israels högsta domstol efter en omfattande rättstvist, där inte bara hon och Israels nationalbibliotek var inblandade, utan också Tysklands litteraturarkiv. Tyskarna hade sedan tidigare lyckats köpa originalmanuskriptet till ”Processen” av Esther Hoffe för motsvarande 17 miljoner kronor.

”Ur mitt perspektiv borde Kafkas manuskript skickas till månen.”

Enligt domslutet ska Kafkas kvarlåtenskap tillfalla staten Israel. Balint poängterar dock att det är svårt att nationsstämpla litteratur och för att betona att Kafka förtjänar spridning bortom alla gränser citerar han den israeliska poeten Lali Michaeli: ”Ur mitt perspektiv borde Kafkas manuskript skickas till månen.”

I somras dog dottern Eva Hoffe och under hösten har nationalbiblioteket i Jerusalem fyllt 60 kartonger med Kafka-material från hennes lägenhet. Men de mest värdefulla dokumenten ska ligga i bankfacket i Schweiz.

Den romerske poeten Vergilius finns avbildad på denna mosaik från det första århundradet e Kr i Trier i Tyskland.
Den romerske poeten Vergilius finns avbildad på denna mosaik från det första århundradet e Kr i Trier i Tyskland. Foto: Gianni Dagli Orti/TT
Annons
Annons

Kafka är inte den första författare som velat slippa se sina texter utgivna. Den romerske poeten Vergilius sägs till exempel ha uttryckt önskemålet att hans ofullbordade nationalepos ”Aeneiden” skulle brännas. Kontrollbehov parat med en oro för vad klåparna som kommer efter skulle ta sig för med materialet tycks ha fått förkolnade manuskript att framstå som det bästa alternativet.

1965 drog J D Salinger sig undan helt, men fortsatte ihärdigt att skriva ända fram till sin död 2010.

Amerikanen J D Salinger, som skrev kultboken ”Räddaren i nöden”, är ytterligare en författare som skytt publicering. Han undvek offentligheten och talade oerhört sällan med pressen. 1965 drog han sig undan helt, men fortsatte ihärdigt att skriva ända fram till sin död 2010. Vid ett tillfälle 1974 ringde han dock helt oväntat upp en reporter på New York Times för att lufta sin aversion mot att se sina texter i tryck: ”Det är underbart fridfullt att inte bli publicerad. Utgivning är ett förfärligt intrång i mitt privatliv. Jag gillar att skriva. Jag älskar att skriva. Men jag skriver bara för mig och mitt höga nöjes skull.”

Därför är det en smärre sensation att hans son, Matt Salinger, och hans änka, Colleen O’Neill, nu berättar att de vill publicera de outgivna verken. I en intervju med brittiska The Guardian avslöjade Matt Salinger nyligen att det var hans fars önskan att han skulle ta sig an denna krävande redaktörsuppgift: ”Det handlar om en person som skrev under 50 års tid utan att publicera något, så det är ett omfattande material.”

Annons
Annons

Matt Salinger uppger att texterna ska ges ut under det kommande årtiondet. Han har tidigare gjort klart att faderns mest berömda litterära figur, Holden Caulfield från ”Räddaren i nöden”, inte återkommer i de opublicerade verken, men nu antyds att familjen Glass – bekanta från flera tidigare noveller, bland annat ”Franny och Zooey” – däremot gör det.

Hur det än är med den saken får vi läsare ge oss till tåls till dess att sonen och änkan anser sig redo att ge ut Salingers samlade verk.

Bankfacket sägs rymma dokument med en särskild ”strålglans”, eftersom de är skrivna av författarens egen späda hand.

Men innan vi får frossa i nya Salinger-noveller kan kanske en annan litterär läckerbit stilla vår läslystnad: dokumenten i det där bankfacket i Schweiz? Jag skickar en fråga om hur ärendet med Kafkas arv går till Stefan Litt, ansvarig för tyskspråkigt material på Israels nationalbibliotek. Han svarar med vändande e-post: ”De flesta Kafka-föremålen förvaras fortfarande i de schweiziska bankfacken. Vi hoppas kunna lösa detta under de närmaste månaderna.”

Snart får vi alltså veta, tänker jag. Bankfacket sägs rymma dokument med en särskild ”strålglans”, eftersom de är skrivna av författarens egen späda hand. Men sedan går drömmen om nya Kafka-noveller i kras: enligt Stefan Litt finns inget outgivet i bankfacket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons