Annons
Kommentar

Maria Rimpi:Finns lösningen på klimatkrisen rakt framför näsan på oss?

I Klimatskiftet Sverige tittar vi närmare på fyra områden där vi har stora utmaningar, men där innovationskraften samtidigt bubblar.
I Klimatskiftet Sverige tittar vi närmare på fyra områden där vi har stora utmaningar, men där innovationskraften samtidigt bubblar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sverige, ingenjörernas förlovade land - hittar vi några av svaren på klimatkrisen här hemma? Vi bestämde oss för att skicka ut teamet bakom vårens storsatsning Klimatskiftet på en ny resa.

Under strecket
Publicerad

Bland annat besökte Erica Treijs och Magnus Hjalmarson Neideman Marocko, där världens största solkraftspark – Quarzazate Solar Power Station – har byggts i Saharaöknen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Ska jag våga berätta om mitt eget misslyckande? Det är tanken som gnagt i mig hela veckan. Starttexten som ska presentera Svenska Dagbladets höstsatsning på klimatområdet måste skrivas och det är jag som ska sitta vid tangentbordet. Men det är inte lätt att formulera vackra ord om klimatfrågan när det egna samvetet trycker.

Jag återkommer till min otillräcklighet och börjar i stället med några rader hämtade från den intervju med David Wallace-Wells, biträdande chefredaktör på New York Magazine, som SvD publicerade i helgen:

Många av dem som arbetat med klimatet i decennier säger att de aldrig har känt sig mer hoppfulla än nu. Även om berättelsen om vart vi är på väg är mörkare än någonsin.

De här orden sammanfattar ganska väl var världen står i klimatfrågan. Polletten har trillat ner. Det tas viktiga politiska beslut. Näringslivet agerar. Resurser omfördelas. Och samtidigt, och nu lånar jag några ord från vår klimatreporter Peter Alestig, krävs det en revolution för att världen ska hålla vad den lovat i Parisavtalet. Enligt de senaste uppskattningarna går vi mot över tre graders uppvärmning det här seklet.

Annons
Annons

Bland annat besökte Erica Treijs och Magnus Hjalmarson Neideman Marocko, där världens största solkraftspark – Quarzazate Solar Power Station – har byggts i Saharaöknen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Tre grader. Den utmaning världen har framför sig är kort och gott gigantisk.

Under våren gav sig vårt team, bestående av reporter Erica Treijs och fotograf Magnus Hjalmarson Neideman, ut för att skildra de projekt världen över som pågår för att bromsa klimatförändringarna. Vi kallade serien för Klimatskiftet, innovationerna som visar vägen.

Bland annat besökte Erica Treijs och Magnus Hjalmarson Neideman Marocko, där världens största solkraftspark – Quarzazate Solar Power Station – har byggts i Saharaöknen.
Bland annat besökte Erica Treijs och Magnus Hjalmarson Neideman Marocko, där världens största solkraftspark – Quarzazate Solar Power Station – har byggts i Saharaöknen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men hur ser det ut på hemmaplan? Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland när det gäller klimatomställning. Kan det vara så att några av lösningarna på klimatkrisen finns rakt framför näsan på oss? För att ta reda på vad som händer inom våra egna gränser skickade vi ut samma team på en ny resa. I reportageserien Klimatskiftet Sverige tittar vi närmare på fyra områden där vi har stora utmaningar, men där innovationskraften samtidigt bubblar.

Men nu, efter några vackra ord, är det tid för självrannsakan. För ett drygt år sedan slog jag i en krönika fast att jag är en klimatmissbrukare och sedan dess har jag jobbat en del med mig själv och min familj. Vi försöker äta klimatsmart, köra mindre bil och mer cykel, shoppa färre grejer, semestra i Sverige, sopsortera, åka tåg. Och det har gett effekt. När jag gör SvD:s klimatkalkylator igen så har vi minskat vårt gemensamma koldioxidavtryck med ganska många jordklot.

Ska vi klara av att lösa den här krisen så måste vi titta oss själva i spegeln.

Men så var det då det där som gnager. Det handlar om flygresan långt bort som bokades i ett infall och som hann kommuniceras till överlyckliga barn innan eftertankens kranka blekhet slog in. Och snart sitter vi där på planet, med flygskammens rodnad på kinderna. Ja, jag känner den, detta omdiskuterade och väldigt svenska fenomen. Och jag tror att det är bra. För ska vi klara av att lösa den här krisen så måste vi titta oss själva i spegeln och fundera över de val vi själva gör. Men framför allt krävs stora och svåra politiska beslut, innovationskraft och mod. Och det ska vi försöka skildra i Klimatskiftet Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons