Annons

Strejkhot – svenska resenärer kan drabbas

Sympatistrejkerna kan påverka svenska resenärer.
Sympatistrejkerna kan påverka svenska resenärer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finska fackförbund slår bakut mot att finska Posten vill sänka anställdas löner. Nu hotar facken med omfattande sympatistrejker som också kan påverka svenska resenärer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

9 000 postanställda i Finland har strejkat i en vecka. De protesterar mot att det statsägda postbolaget Posten planerade att tusentals postanställda skulle flyttas över till ett nytt kollektivavtal. Arbetsgivarens motivering var att det skulle spara pengar i en tid när försändelserna minskat i antal.

Facket rasade mot planerna eftersom förändringen skulle innebära stora lönesänkningar med flera tiotals procent i värsta fall.

Flera andra fackförbund har meddelat att de kommer sympatistrejka om parterna inte kommer till en lösning.

Sjömansunionen inledde sin sympatistrejk redan på måndagen. Åtgärderna trappas upp under veckan, och från och med måndag den 25 november blir alla last- och passagerarfartyg under finländsk flagg kvar i hamn.

Simo Zitting, ordförande för Sjömansunionen, säger att sympatistrejken är självklar.

– Det är en fullständig katastrof om arbetsgivaren ensidigt kan sänka lönerna med 30–40 procent, säger han.

Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnstöm är måttligt road. Fem av rederiets sju fartyg är finskflaggade och kan därför drabbas av strejken.

– Vi är Finlands största arbetsgivare och nu drabbas vi för att vi har finskflaggade fartyg trots att vi inte är en part. Det här är inte bra för någon i samhället. Vi har inte råd med att lägga ner trafiken.

Ju närmare totalstoppet den 25 november man kommer – desto större blir förlusterna, säger Johanna Boijer-Svahnstöm. I nuläget hoppas hon ändå på att parterna ska enas före måndag.

Tallink Silja kan också drabbas, men informatör Katri Link meddelar att bolaget inte kommenterar den pågående konflikten.

Den som vill resa till Finland under nästa vecka kan alltså påverkas. Även järnvägens godstrafik och logistikbranschen har beslutat att inte jobba med Postens försändelser på tisdag och onsdag.

Sedan den 11 november hanterar inte luftfartsunionens medlemmar post på flygplatserna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons